Close

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 120

Wątek: D3100 czy D80 ?

Kasieu
    Gość

Domyślnie D3100 czy D80 ?

Witam,
    jestem własnie przed kupnem lustrzanki. Zastanawiam się nad dwoma modelami a mianowicie: d3100 i d80.
    Nie znam się za bardzo na tym sprzęcie bo to będzie pierwsza lustrzanka i waham się nad tymi modelami.
    Który będzie lepszy na dłuższe użytkowanie ?

Domyślnie

Ciezko stwierdzic. To zalezy glownie od ciebie. Co bedziesz focic i jak.
    Na dzien dzisiejszy d3100 wystarczy, a potem sie okaze. D80 - tylko uzywany, ale sporo taniej.

Domyślnie

Pomijając że obie puszki dzieli przepaść technologiczna to zwruć uwagę na ergonomie D80bendzie lepiej się trzymać można kupić grip(MB-D80) wyświetlacz na górnej ściance ,co do obrazka z nich to D3100 jest na matrycy typu CMOS może mieć mniejsze szumy posiada więcej funkcji multimedialnych np;Fimly Full HD co jest dla mnie zbędne ma funkcjie LV lepszy wyświetlacz jest też mniejszym korpusem.Co ja bym kupił,pewnie D80 z gripem i szkłem na początek 18-105 lub 18-70 nikona a potem coś z f/2.8 ale to ja

Domyślnie

Osobiście nie zastanawiałbym się chwili tylko brał 3100. Inna sprawa ze puki D5000 jest tańszy to raczej jego.... osobiście sadzę że D3100 jest zdecydowanie za drogi. Lecz D80 to inna bajka- każdy mi mówił że będę żałował iż nie dołożyłem do D80 po dwuch latach nadal nie żałuje bo poza wyższym użytecznym iso i to nic mi nie brakuje... no może lepszego,odchylanego lcd i bateri.
    A na dłuższe użytkowanie na 100% powinien być lepszy nowszy bo D80 nowej nie kupisz... więc teoretycznie jest większa szansa awari... ale to tylko teoria. Czasem nawe sie psuje lub mają wady wrodzone... shit.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Przede wszystkim D80 ma śrubokręt w body.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszD1x Zobacz posta
    zwruć bendzie
    Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    puki, po dwuch

ZwrÓćcie uwagę na ortografię a bĘdzie dobrze, bo pÓki co we dwÓch pokazaliście klasę.

a co do pytania. Myślę, że 3100 będzie dużo lepszym wyborem,
    - przede wszystkim kupisz nowy, na gwarancji
    - matryca CMOS
    Ostatnio edytowane przez FilipeG ; 01-11-2010 o 19:00
    x-t10

Domyślnie

A może przed kupnem lustrzanki przeczytasz jakąś książkę/poradnik o fotografii? Decyzja powinna być łatwiejsza.

Domyślnie

Wszystko to zależy od kilku czynników.
    Napisz nam:
    - co będziesz fotografował
    - jakimi funduszami dysponujesz
    Jeśli dasz nam te informacje, łatwiej nam będzie pomóc Ci w doborze odpowiadającego Ci sprzętu.
    Pozdrawiam
    D3000 | 18-105VR | SB-800

Domyślnie

Poczekaj,dorzuć i kup D90!
    RYBA <>< D90, AF-S DX Nikkor 18-105mm VR, AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8 ,SB 600,MB-D80,Tamron AF28-200mm LD IF

Domyślnie

Najlepiej od razy dozbierać do d3s Jak to pierwsze lustro i nie wiesz, o co biega jeszcze, to zanim się dowiesz to będziesz miał już kasę na drugie body. Wtedy kupisz d3s. A jak na razie, do zabawy - d3100 styknie. Ale gdybym ja miał wybierać między d3100 i d80 kupiłbym pentaxa K-x czy też K-r.
    Ostatnio edytowane przez Hamarama ; 01-11-2010 o 21:56
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów