Close

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 120

Wątek: D3100 czy D80 ?

Kasieu
    Gość

Domyślnie

mam zamiar brać aparat na różnego rodzaju wycieczki jak i również fotografować zwierzęta oraz przyrodę, a jeśli chodzi o cene to gdzieś ok. 3 tyś.
    Nówki D80 nie dostane bo już nie podrukują tego modelu? Znajomi mają D90 i nie chwalą za bardzo go.

Domyślnie

kup se Sony ...
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Domyślnie

Na moje oko jak na początek aparat serii D3100/D5000 będzie trafnym wyborem - nauczysz się co nieco i jak Cię wciągnie to sobie kiedyś zmienisz na wyższy model. Piszesz że chciałbyś zabierać aparat na wycieczki - tu wielkość D3100 i D5000 wychodzą na plus bo są mniejsze i lżejsze niż bardziej zaawansowane Nikony. Z jakości zdjęć będziesz zadowolony. Ja na twoim miejscu kupiłbym sobie na początek jakieś uniwersalne szkło np. 18-105, ew. duet 18-55 vr i 55-200 (albo nowy 55-300 vr). Jak odpowiednio pokombinujesz i porównasz oferty w internecie to się zmieścisz w tych 3 tysiącach i póki co będziesz zadowolony z jakości obrazka.

PS. Mi kiedyś też odradzali kupowanie D40, a była to moja pierwsza lustrzanka którą zrobiłem dużo fajnych zdjęć. Aparacik mam do dziś i zabieram go jak nie chce mi się targać ciężkiego sprzętu.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Jester ; 02-11-2010 o 15:46
    D750 | D610 | N20G | N35G | N50G | N85G |

Domyślnie

Kup D3100. Jak Ci przestania wystarczać to go z łatwością sprzedasz, i kupisz sobie to D80 D3100 łyka D80 na śniadanie.

I mówię to jako użytkownik D80 i D5000.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasieu Zobacz posta
    mam zamiar brać aparat na różnego rodzaju wycieczki jak i również fotografować zwierzęta oraz przyrodę, a jeśli chodzi o cene to gdzieś ok. 3 tyś.
    Nówki D80 nie dostane bo już nie podrukują tego modelu? Znajomi mają D90 i nie chwalą za bardzo go.
    a co znajomi chwalą ?
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Kasieu
    Gość

Domyślnie

Poprostu nie odpowiada im ten model, często się psuje itd.
    Czyli mówicie że D3100 będzie na moje potrzeby wystarczający? a może jakis inny możecie polecić ?

Domyślnie

tylko weź z obiektywem 18-105 :] i będzie dobrze

Domyślnie

Cześć
    Dorzucę swoje 3 grosze i podpowiem abyś jednak kupił d90. Osobiście byłem posiadaczem d3000 i zaraz jak tylko finanse pozwoliły wymieniłem na d90. Najbardziej w D3000 denerwowało mnie wchodzenie do menu aby coś pozmieniać, kiepska jakość na wysokich ISO ( tak, wiem D3100 ma lepszą matrycę) oraz brak silnika AF w korpusie. A jakie są zalety D90? Otóż do zalet należą ergonomia, jakość obrazka, mnogość ustawień, silnik AF, wyświetlacz monochromatyczny.

Nie chcę na siłę nikogo przekonywać ale jak dla mnie nie ma sensu wydawać ok 2500 zł na D3100 lub D5000. Dołożysz do tego 500-600 zł i masz D90 z 18-105 :
    Autor tematu zapytał w pierwszym poście "który będzie lepszy na dłuższe użytkowanie?" Więc D3100 odpada

Trafnego wyboru życzę
    Ł.
    Ostatnio edytowane przez Hypno ; 02-11-2010 o 17:18

Domyślnie

... dziś różnica pomiedzy D5000 a D90 to 700zł. Wg. mnie to dość dużo a czy faktycznie każdy wykorzysta ten silnik w body... monochromatyczny wyswiewtlacz..? Nie sądzę- sam tych udogodnień nie mam i dalej nie chce bo na guzik mi...
    W zaletach dajesz "jakość obrazka" - każdy z nich jest niemal identyczny a zwłaszcza D5000/90, więc... nie trafione.
    Ergonomia -fakt ,ale dla zwykłego pstrykacza sprawa tak na prawdę marginalna. Wiadomo fajnie ale za 700zł tu bym już taki pewny nie był.
    A d5000 ma coś czego nie maja oba czyli odchylany LCD, a to często w "rodzinnym " użytkowaniu się przyda.
    Każdy ma swoje zdanie, osobiście sam lada moment zmienie ale na pewno nie będzie to D90 - chyba że cena spadnie do 2000zł za body.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Tu dokładasz 500zł do fajnego body (D90), które różni się niewiele, ino silnikiem. Dołożysz 500zł do 500zł za najtańszy obiektyw bez silnika (50/1. i masz 50/1.4 AF-S
    Hypno...ile masz tych obiektywów bez silnika, że jego brak tak Cię wkurzał?
    A porównanie D3000 i D3100, bezsensowne.

Prawda jest taka, że dopóki użytkownik nie będzie miał 50/1.8, 85/1.8, lampy - to ani śrubokręt ani CLS go nie zbawiają
    Do pstryków z wycieczek i do nauki foto D3100 wystarczy. A jak zaczniesz z niego wyciskać co się da, przestanie Ci to starczać, to go zmień i tyle.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 02-11-2010 o 18:21
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów