Close

Strona 4 z 40 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 393

Wątek: Pentax K-5

Domyślnie

Ostudź trochę swój religijny fanatyzm godny rasowego inkwizytora, bo jak na razie raz, że ze swoimi ocenami mej osoby trafiasz zupełnie kulą w płot, dwa – coś chyba nie doczytałeś dokładnie mojej wypowiedzi, trzy – niespecjalnie mam ochotę na wojenki systemowe. Więc jeśli szykujesz się do rozpalania stosów, to ja się wypisuję z dalszej dyskusji z Tobą, mam alergię na fanatyków.

Cytat Zamieszczone przez Michu Zobacz posta
    De Fresz - opierając się na Twojej teoretycznej znajomości - pokaż mi różnicę między 85/1.8 a 85/1.4 czy też pięćdziesiątek z adekwatnym światłem -
    Optycznie taki 85/1.8 jest kapeczkę lepszy od 1.4. Różnice na zdjęciach będą w świetle i GO – w pewnych sytuacjach będzie miało to kluczowy wpływ na obraz – w dowolnych rozmiarach (choć mam wrażenie że ludzie częściej mówią o tym, że tego potrzebują, niż ma to miejsce realnie). Dla purystów rozdzielczościowych – w niektórych przypadkach jaśniejszy obektyw da ostrzejszy obraz po przymknięciu pół działki, od ciemniejszego pracującego na pełnej dziurze (dla normalnych ludzi nie powinno to mieć żadnego znaczenia). Do tego dochodzi trudna do obiektywnego pomierzenia różnica w bokehu. W nowych wypustach Nikona serii G – wbudowany silnik, który może mieć pozytywny wpływ na szybość pracy AFa (ale nie musi) i będzie cichszy. Są jeszcze różnice w jakości wykonania, ale one nie mają najmniejszego wpływu na to, co jest zasadniczym i końcowym przedmiotem fotografii, czyli zdjęcie. Tak poza tym to "cool factor" - dla niektórych bardzo ważny, jednak z robieniem zdjęć nie mający nic wspólnego.

A jak się mają sprawy w przypadku zestawienia P31/1.8 z N35/1.8? Światło – to samo, ogniskowa zbliżona, jakość optyczna – Pentax ma lepszą, ale nie o rząd wielkości, tylko parę procent (jak chcesz to możemy się oddać z pasją dokładnej analizie wszystkich aspektów). Jakość wykonania – tu te obiektywy dzieli przepaść, 31 nie miałem w ręku, bawiłem się 77 i na prawdę jest to cudo pod tym względem. Ale dalej – obudowa nie wpływa na zdjęcia. Smutną ciekawostką jest fakt, że przy tej cenie Limitedy nie mają wbudowanego silnika.
    No właśnie, przejdźmy do ceny. Za FA31/1.8 trzeba zapłacić przynajmniej 4600 zł (tak, wiem że są inne propozycje w tym systemie o zbliżonej ogniskowej, np. 35/2 za 2700 zł, optycznie depczący 31 po piętach). Za FX-owego Nikkora AF-S 35/1.8 z 700 zł. Za pełnoklatkowego 35/2 z 1100 zł lub za jaśniejszą Sigmę 30/1.4 z 1700 zł.
    A teraz udowonij mi w praktyce, że jesteś w stanie na zdjęciach osiągnąć za pomocą Limiteda coś, czego nie da któryś ze wspomnianych konkurentów. Oczywiście w czystej praktyce, przy typowych dla znakomitej większości ludzkości rozmiarach zdjęć – galeria www, odbitki dajmy 30x20, ale nawet, niech będą i B2. Dajesz praktyku.

tego typu argumenty mnie rozbrajają i jedynie utwierdzają w przekonaniu o teoretycznym podejściu do zdjęć
    No więc właśnie jest dokładnie i aboslutnie na odwrót. Interesuje mnie sprzęt, który w praktyce pozwoli mi zrobić zdjęcia takie jak chcę i potrzebuję. Nie błyskotki do epatowania w sigu.

Co do kryterium wyboru obiektywu - nie było tabelek, tak? Więc obiektyw do d...py...
    A teraz skup się, nie wiem, może wypij kawę, może przespaceruj się*po parku, wróć do mojego wcześniejszego posta i wskaż palcem (czy tam zaznacz na czerwono, podekreśl, cobądź), gdzie napisałem coś podobnego. Spokojnie, masz czas, nie śpiesz się.

Domyślnie

Jak widzisz po stopce nie mam w zwyczaju bawic sie zoomami,jakis czas temu zrobilem sobie przeglad jakie szkla pod pentaxa sa warte kupna w porownaniu z N i niestety znalazlem tylko jedno.Niestety ale pod Pentaxa nie ma wyboru i to naprawde zniecheca

Cytat Zamieszczone przez Argawen Zobacz posta
    Pewnie masz na myśli zoomy. Nie tylko tym się robi zdjęcia.
    Fotografia dla zabawy nie dla zarobku!!!
    D600,Zeiss 35mm F2,N 60/2.8D,N 85mm 1.4 AI-S,N 105mm 2.5 AI-S,N 105mm DC,N 28-80mm f/3.3-5.6g,Tamron 19-35mm

Domyślnie

De Fresz... Twoje opisy szklarni Pentaksa to czysta teoria. Dlatego pozwoliłem sobie tak Cię nazwać. Wiedza wyniesiona z ogólnodostępnych portali nie sytuuje Cię jako znawcy optyki Pentaksa.
    Osobiście nie jestem fanatykiem, o czym wspominałem i nie zamierzam bronić tej szklarni.
    Ale. W kontekście osiemdziesiątek piątek piszesz o tym, jak ważny jest bokeh. W przypadku 31 vs 35 już o tym nie wspominasz. Dywagacje tyczące światłosiły i GO. 2/3 EV - zgoda. Praktyczna GO - nie jesteś w stanie rozróżnić. Możemy zrobić ślepy test.
    Ogólnie rzecz biorąc - porównaj sobie własne argumenty - bo dla Ciebie raz troszeczkę lepsze właściwości są zaletą (85) a raz nie mają znaczenia (31).
    Mógłbym Cię punktować, ale szkoda mi czasu na takich nieudolnych teoretyków.
    Zrozum tylko, że w przypadku szkieł często płacimy nie tylko za jakość optyczną (vide Leica, Zeiss).
    I na koniec może - wytłumacz jeszcze różnicę w cenie między Nikkorami 35/18 i 35/2.0.
    A jak już przestaniesz się plątać i wyzywać mnie od fanatyków, to wiedz, że: DA 60-250 jakkolwiek świetny optycznie potwornie flaruje, kultowy Ltd 77 ma wielką aberrację, a *24/2.0 jest nieostra w rogach, podobnie jak 16-45/4 na 16 mm.
    I aby Ci jeszcze dowalić: czy 16-50/2.8 nie jest wart swojej ceny? Nie wiem, pracuję na stałkach, ale miałem pożyczone to szkło na miesiąc. Żadnych zastrzeżeń pod względem optycznym (może poza małą CA na szerokim kącie). Ale przynajmniej nie odłażą od niego gumy i się nie zacina przy zumowaniu, jak N24-70.

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    A teraz skup się, nie wiem, może wypij kawę, może przespaceruj się*po parku, wróć do mojego wcześniejszego posta i wskaż palcem (czy tam zaznacz na czerwono, podekreśl, cobądź), gdzie napisałem coś podobnego. Spokojnie, masz czas, nie śpiesz się.
    Przejrzałem wątki rozpoczęte przez Ciebie na forum.
    Tymczasem: miłej lektury kolejnych tabelek i zabawy w testy - te są bowiem istotą fotografii, prawda?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

De Fresz... Twoje opisy szklarni Pentaksa to czysta teoria.
    Możesz sobie tak uważać. Już mniejsza z tym, że spędziłem parę weekendów z K20, ale przyjmijmy, że podpinałem do nich optykę Nikona, jeśli tylko poprawi to Twoje samopoczucie, OK?.

Dlatego pozwoliłem sobie tak Cię nazwać. Wiedza wyniesiona z ogólnodostępnych portali nie sytuuje Cię jako znawcy optyki Pentaksa.
    Czytując kocopoły, które wypisują niektórzy posiadacze dowolnej optyki, możemy śmiało przyjąć że znawców nie ma. Zresztą – wskaż mi proszę gdzie i kiedy twierdziłem że jestem znawcą. Ale zaraz, może dla Ciebie jest nim każdy śmiejący mieć zdanie na jakiś temat?

Osobiście nie jestem fanatykiem, o czym wspominałem i nie zamierzam bronić tej szklarni.
    A jednak bym przysiągł... Choćby po tym, jak emocjonalnie i nerwowo podchodzisz do opinii innych na temat ukochanego systemu.

Ale. W kontekście osiemdziesiątek piątek piszesz o tym, jak ważny jest bokeh. W przypadku 31 vs 35 już o tym nie wspominasz.
    No fakt, uleciała mi ta oczywistość. I nie przypominam sobie, abym pisał gdziekolwiek "jak ważny jest bokeh", a wręcz podkreślałem subiektywność jego odbioru, ale widać precyzja rozumienia tekstu pisanego u "łowcy wampirów" nie jest do niczego potrzebna. Jak to kiedyś powiedział pewien biskup "zabijcie ich wszystkich, Bóg rozpozna swoich", podobne odczytuję Twoje pełne zaangażowania wypowiedzi.

Dywagacje tyczące światłosiły i GO. 2/3 EV - zgoda. Praktyczna GO - nie jesteś w stanie rozróżnić. Możemy zrobić ślepy test.
    Ogólnie rzecz biorąc - porównaj sobie własne argumenty - bo dla Ciebie raz troszeczkę lepsze właściwości są zaletą (85) a raz nie mają znaczenia (31).
    Być może przesadziłem z traktowaniem Cię jak dorosłego człowieka, który jest w stanie samodzielnie wyciągać wnioski, a nie jak 7-latka, więc wyjasniam: spytałeś o różnicę, kulturalnie Ci ją wyłożyłem, nie wartościując zbytnio tych cech (no dobra, może kapkę). Jeśli Cię to uspokoi, to nie, osobiście nie kupiłbym na chwilę obecną przykładowego 85/1.4 D/G za kwotę 4-5k zł, wolałbym przeznaczyć to na 2-3 inne biektywy, w tym 85/1.8. Ale teoretycznie zakładając, że mam w kieszeni wolne 5k zł i abstrahując od bagnetów, byłbym w stanie usprawiedliwić zakup za tą kwotę jaśniejszego szkła, ale nie ciemniejszego, może i bardzo dobrego optycznie oraz genialnie zrobionego, gdy funkcjonalny odpowiednik można kupić za kwotę znacznie mniejszą.

Mógłbym Cię punktować, ale szkoda mi czasu na takich nieudolnych teoretyków.
    Jak na razie to punktujesz swoje braki umiejętności czytania ze zrozumieniem i przedkładasz wytwory własnej imaginacji nad to, co na prawdę myślą Twoi rozmówcy. Ale może niektórzy poczytują to za zaletę, dla mnie to indolencja umysłowa.

Zrozum tylko, że w przypadku szkieł często płacimy nie tylko za jakość optyczną (vide Leica, Zeiss).
    Doprawdy? Kurde, w życiu bym nie wpadł, ale to pewnie dlatego, że moje Zeissy były w większości japońskie. No więc wyobraź sobie, że wiem. I z mojego punktu widzenia, tak czysto racjonalnie – nie ma sensu płacić za kultowy napis, czy super-hiper-duper jakość wykończenia. Bo w praktyce na zdjęciach tego nie widać. Jeśli ktoś woli skupiać się na formie niż funkcji – psze bałdzo, to wolny kraj. Ale korzystając z tej wolności rezerwuję sobie prawo do uważania tego za nierozsądne.

I na koniec może - wytłumacz jeszcze różnicę w cenie między Nikkorami 35/18 i 35/2.0.
    Aaaaa, nie chce mi się. Ty i tak wiesz lepiej. Jak wszystko.

Domyślnie

chłopaki dajcie już spokój. Ciekawą dyskusję wywiązaliście.
    Jedynie co to mozemy zapłakać jak przepaścił pentax lata tradycji- jak wszyscy go wyprzedzili. W sumie samo body jest super- ale jak to mówią nie samym body człowiek żyje
    N i pare gratów

Domyślnie

OKO, Piotrek masz rację - ja pauzuję.
    Po prostu jedni używają aparatu do robienie zdjęć, inni do robienia testów.
    Jeszcze tylko jedno.
    De Fresz - nie chcę tutaj tego ciągnąć. W sobotę będę w Wawie. Może jakieś spotkanie?
    Porobimy zdjęcia, zbliżone kadry - potem umieścimy je na forum...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Bardzo chętnie bym podjął wyzwanie, ale niestety najbliższe weekendy mam mocno zajęte.

Domyślnie

Ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć...Wyznawcy nikonizmu wszechobecnego i dominującego łączcie się

Domyślnie

Takie małe pytanie. Czy taki Pentax K-5 mając piękny obraz do np. 6400 iso i z matrycą 16 Mp jest w stanie zastąpić aparat pełnoklatkowy.Czym jest gorszy. Chodzi o obrazowanie.
    Fujifilm X H2, Sigma 18-50 2.8 DC DN, Viltrox 27 1.2 , Viltrox 85 1.8 II, Fujinion XXF 10-24 WR, Fujinion 70-300 WR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fredik33 Zobacz posta
    Takie małe pytanie. Czy taki Pentax K-5 mając piękny obraz do np. 6400 iso i z matrycą 16 Mp jest w stanie zastąpić aparat pełnoklatkowy.Czym jest gorszy. Chodzi o obrazowanie.
    K5 mający piękny obraz do iso 6400 jest w stanie zastąpić wszystko ze stajni Nikona. Może być?

Strona 4 z 40 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów