Close

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 121

Domyślnie

Te kropki są przez kolesiowca opisane jako "killer defects", czyli jak rozumiem takie, które powodują że matryca idzie w kosz. Artykuł jest w miarę aktualny, więc nie sądzę by wiele się zmieniło w wydajności. Koleś twierdzi, że pracował prawie ćwierć wieku w branży, istnieje zatem prawdopodobieństwo że jego wyliczenia są w miarę dokładne.

Domyślnie

W porządeczku, nie będę się czepiał. Mam nadzieję, że coś przemyciłem z mojej wiedzy. Ogólnie mało kto interesuje się teraz technologiami mikroelektronicznymi jako takimi, przez co często wychodzi łopatologia typu "wafle krzemowe" i wszyscy mówią o 90nm, 65nm i niedługo będą mówili o 45, 32, 22 itd., nie zdając sobie sprawy, że np. większość układów analogowych (wzmacniacze, układy wielkich częstotliwości, itd.) są robione często w technologiach starszych, które dla procesorów są archaiczne. Tak wogóle większość układów jest robionych w technologiach znacznie starszych niż procki. To podobnie jak z matrycami - teraz każdy wprowadza w lustrzance klasy D80 matrycę 10Mpix, a i tak większość amatorskiego świata wciąż ma 6MPix.

Ok, kończę mój offtop. Ku chwale świata półprzewodnikowego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Te kropki są przez kolesiowca opisane jako "killer defects", czyli jak rozumiem takie, które powodują że matryca idzie w kosz. Artykuł jest w miarę aktualny, więc nie sądzę by wiele się zmieniło w wydajności. Koleś twierdzi, że pracował prawie ćwierć wieku w branży, istnieje zatem prawdopodobieństwo że jego wyliczenia są w miarę dokładne.
    Ale inne firmy już udowodniły, że można robić/kupować/montować ~ 24x36, montować je w puszkach i sprzedawać. Jest paru takich, co te puszki kupią za dowolne pieniądze, ale dużo takich, co to zrobią za rozsądne ( ~ 20kPLN w RP ?) pieniądze. Nikona po prostu nie interesuje FF, bo ... nie wiem
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    .. Ogólnie mało kto interesuje się teraz technologiami mikroelektronicznymi jako takimi, przez co często wychodzi łopatologia typu "wafle krzemowe" ...
    Ku pokrzepieniu Twemu sercu dodam, że jest na forumku technolog półprzewodników w mojej osobie.
    Czyli technologia ciała stałego ze sporym dowiadczeniem zawodowym.
    Fajnie sie rozpisałeś. Wszyscy już wiedzą o co chodzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Ale inne firmy już udowodniły, że można robić/kupować/montować ~ 24x36, montować je w puszkach i sprzedawać. Jest paru takich, co te puszki kupią za dowolne pieniądze, ale dużo takich, co to zrobią za rozsądne ( ~ 20kPLN w RP ?) pieniądze. Nikona po prostu nie interesuje FF, bo ... nie wiem
    Patrząc na obecne wyniki sprzedaży pełnoklatkowych Canonów, można się owych powodów domyślić. Wszystko się zgadza - można takie puszki produkować, tylko musisz więcej zabulić za koszt większej matrycy i kilku innych pierdołek.

Domyślnie

...tylko musisz więcej zabulić za koszt większej matrycy i kilku innych pierdołek.
    No dobra, zabulę. I pewnie parędziesiąt tysięcy innych też zabuli. Myślę, że nie w matrycach i ich kosztach jest problem. Tylko nie wiem gdzie...
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Ja bym nie nie wierzył we wszystko co mozna znalezc w Internecie. Ale to tak BTW tylko...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ja bym nie nie wierzył we wszystko co mozna znalezc w Internecie. Ale to tak BTW tylko...
    Nikt ci nie każe. Możesz - wierzyć w teorie nietelecentryzmu przestarzałego bagnetu Nikona, oraz głupotę Nikoniarskich inżynierów, którzy nie potrafią zaprojektować matrycy pełnoklatkowej, bo takie z nich są głąby. Mnie jednak bardziej prawdopodobnym wydaje się, że matryce FF nie pojawiają się, bo tak sobie życzą księgowi. Bo prototypy takowych matryc ponoć w Nikonie istnieją i mają się dobrze (ostatnio słyszałem o sensorze crop 1.05)...

Domyślnie

Nikt ci nie każe. Możesz - wierzyć w teorie nietelecentryzmu przestarzałego bagnetu Nikona, oraz głupotę Nikoniarskich inżynierów, którzy nie potrafią zaprojektować matrycy pełnoklatkowej, bo takie z nich są głąby. Mnie jednak bardziej prawdopodobnym wydaje się, że matryce FF nie pojawiają się, bo tak sobie życzą księgowi. Bo prototypy takowych matryc ponoć w Nikonie istnieją i mają się dobrze (ostatnio słyszałem o sensorze crop 1.05)...
    I co ten wykład? Nie mialem nic wiecej na mysli niz to co napisałem. Geezz....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    O, dobry tekst. Z tego co widzę, to nie ma co liczyć na FF w lustrzankach konsumenckich. A szkoda :/
    Przynajmniej nie prędko.

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    To poczytaj sobie jeszcze "Białą Księgę" Canona dot. FF. Jest tam mniej więcej napisane to samo (tyle że ze szczegółami) co w tym linku, który zapodał czornyj.
    A co do FF-a w nikonie to to jest bardziej chyba problem psychologiczny. Zauważcie że większość takich dyskusji w którymś momencie schodzi na ten temat. Póki co mam wrażenie że nikon czesze taką kasę na konstrukcjach typu D40, że FF-a mają w doopie .

Tak BTW co do wiary w to co piszą w necie prz3mo masz całkowitą słuszność. Sceptycyzm jest bardzo wskazany.
    Pozdrawiam
    Marcin

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów