Close

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 121

Domyślnie

matryca DX ma 23.7 x 15.5 mm = 367 mm^2, matryca FF ma 36 x 24 = 864 mm^2, powierzchnia procesorów w wymiarze 0,065 jest duuuuuzo mniejsza, przy 0.13 były to okolice 100mm^2, fakt że teraz się upycha coraz wiecej tranzystorów (obecnie procki mają po 4 i więcej MB cache, a ona zajmuje duuuuuuuuuzo powierzchni)

np. core duo wygląda tak zaś jego następca penryn to ten po prawej (polowa powierzchni to pamięc cache)
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patio Zobacz posta
    Banda wtyczek i wywiadu spoko forum staje się ankieta
    Wiecie co sie teraz stanie będzie mnóstwo lizusów którzy za darmo bede lizać dupy i pieścić Nikona a nóż może jakiś JOPOŃCZYK obdaruje go aparatem :/ przecież przez takie numery forum upadnie
    zero rzetelność prawdy wytykania błędów
    jeden wielki shit ...
    Ciekawe czy canon też tak robi
    Bespieka Japońska

Albo kręcicie albo faktycznie NIKON i ten cały K .... (coś tam po japońsku) zwariowaliście
    chyba fora są rózniez żeby dawać wskazówki i wyciągać wnioski dla konstruktorów a nie żeby dawać im przyjemność okłamująć i wynosząc na laury Japońców.
    Jaki ma sens wypuszczenie sprzętu i sprzedawaniu go nie pytając czy smakuje ??
    Ba prosząc o własne uwagi i prośby co do kolejnych modeli.

Ja...
    Lizodupom dziękujemy

Logika nakazywała by obdarowywać aparatami ludzi którzy przyczynili się do rozwoju firmy N
    a nie ludzi którzy fakt przyczyniają sie do rozwoju firmy ale tylko jej wizerunku bo nie technicznej strony a z tego co się orientuje To chyba każdy chce mieć dobry sprzęt za takie pieniądze

Zigniew jeśli byłeś podstawiony to dlaczego Wybrali Ciebie
    Widze że złota zasada panuje nawet tu "wygrywa zawsze rodzina i przyjaciele"
    PORAŻKA

Tytuł warto by było zmienić z troll na TROJAN

hehehe bespieka japonska hehehe
    raszplum raszpalinelium antinazizmum plum

Domyślnie

Czyli Erie tak naprawde potwierdziłeś moja tezę... trzeba czekać na rewolucje w wytwarzaniu jednorodnych plastrów krzemu, a narazie z tego co jest opłaca się bardziej trzepać procki. (Jeśli procki mają mniejsza powierzchnię to jest mniej strat krzemu w przypadku niejednorodnego wafla - chociaż z tego co wiem to odsetek odrzutów w przypadku proców jest całkiem spory - jakies 30% [teraz wyobraźmy sobie jak mało sprawnych matryc wychodzi z tego samego kawałka krzemu, a co dopiero matryc FF]).

Domyślnie

"cholera też mogłem narzekać, a ja głupi wraz z Karoliną twardo staliśmy na warcie, och głupi, głupi, głupi"

A ja przedwczoraj sciszalem telewizor...
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patio Zobacz posta
    Przecież Zbigniew przyznał sie Jazek_Z
    Kwestia moralna czy kłamie podwójnie czy mówi prawde
    Patio, nie wierzę, że uwierzyłeś w moje zgrywanie się. OK, żeby nie było, to opowiem Ci moją skróconą historię życia od momentu zakupu Nikona:
    1) Kupiłem D80 i stwierdziłem, że prześwietla
    2) Sprzedałem D80
    3) Szukałem przez 2 miesiące co jest nie tak, prawie wchodząc w inny system
    4) Stwierdziłem, że D80 na matrycowym prześwietla, ale mam to w dupie i będę korzystał z innych pomiarów ekspozycji, bo wg mnie puszka jest warta tego poświęcenia
    5) Od 1,5 miesiąca mam nowego D80 i zrobiłem z 4 tys. zdjęć. Jestem zadowolony co do ich jakości, aparat jest świetny, a dzisiaj nawet dokupiłem sobie do niego SB-800.
    6) Planuję się cieszyć dalej.

Tyle moich przejść jawnych i niejawnych z Nikonem. I pozdrawiam Cię. Horns up !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez valoos Zobacz posta
    Czyli Erie tak naprawde potwierdziłeś moja tezę... trzeba czekać na rewolucje w wytwarzaniu jednorodnych plastrów krzemu, a narazie z tego co jest opłaca się bardziej trzepać procki. (Jeśli procki mają mniejsza powierzchnię to jest mniej strat krzemu w przypadku niejednorodnego wafla - chociaż z tego co wiem to odsetek odrzutów w przypadku proców jest całkiem spory - jakies 30% [teraz wyobraźmy sobie jak mało sprawnych matryc wychodzi z tego samego kawałka krzemu, a co dopiero matryc FF]).
    Jako że specjalizowałem się w mikroelektronice, pozwolę sobie uściślić. Nie ma i nie będzie takiego czegoś jak jednorodne plastry krzemu - co najwyżej mogą byc podłoża krzemowe, które i tak nigdy nie będą jednorodne, bo krzem zawsze będzie miał skończoną liczbę defektów. Projektowanie układów scalonych jest pewną sztuczką - każdy wie, że podłoża są niejednorodne i występują za***ste rozrzuty przy produkcji układów (spowodowane niejednorodnością domieszek, błędami fotolitografii i trawienia) i dlatego cały sęk leży w takim zaprojektowaniu układu (na poziomie elektrycznym i topografii), aby rozrzuty lokalne miały jak najmniejszy wpływ na układ. Kiedyś projektowałem wzmacniacz, który działał w symulatorze, a po przetestowaniu dla procesu produkcyjnego (i to starego - 0,8 mikrometra) wywalał się w 98% przypadków. No cóż - rozrzuty To jest tak jak z matrycami - nie liczy się kto ma 10Mpix, czy 100Mpix, ale jaką kto ma elektronikę, soft, jakie są inne rozwiązania. A odnośnie odrzutów w przypadku procesorów (czyli odwtorność tzw. uzysku), to jest on znacznie większy niż 30%.
    Poza tym matryca światłoczuła ma się do procesora jak piernik do wiatraka - choćby pod względem rozmiarów uzyskiwanych w procesach technologicznych. Dodatkowo w procku masz z kilka (kilkanaście) poziomów metalizacji i innych bajerów, których nie potrzebujesz w matrycy. A to wszystko sprawia, że uzysk idzie w dół.

Sorry za wykład - tak mnie jakoś tchnęło. Na codzień nie zajmuję się mikroelektroniką, ale ponieważ coś tam wiem, to postanowiłem w dobrej wierze podzielić się z Wami

Domyślnie

Zbigniew - pogrązyłeś się! tym rzetelnym wywodem jawnie obnazyłeś się jako TW "japońskiej bezpieki"! kto inny miałby dostęp do tajnych, fabrycznych, technologicznych danych Nikona!!?

Domyślnie

raaaany Zbyszku, a ja Cię zapraszałem na testy i porównywanie naszych D80, och Ty TW Nikona - juz Cię nie lubię
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Patio ty naprawde to wziełeś na serio?
    Kaleid - a czy na PMA będzie coś nowego u Nikona ze szkieł będzie profi, jakieś stałki czy jasne zoomy?
    Patrz bo Ci powie... Kaleid lubi "poszpanować" na forum przed nadchodzącymi premierami
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów