Close

Strona 15 z 41 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 408

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    FPSy nie zależą od formatu D90 strzela 4.5PFS i nic go nie przyspiesz, D300s z gripem strzela 8FPS i też nic go nie przyspieszy. Czy strzelamy w RAM czy JPG FPSy nie maja znaczenia
    No tak to wiem, chodzilo mi tutaj o kwestie czemu RAW sie nie nadaje do reporterki zwlaszcza jesli pucha strzela z predkoscia 8fps to tak jak piszesz - format nie mz znaczenia a RAW daje wiecej mozliwosci w postprodukcji.

Zgadzam sie ze na wszystko trzeba czasu. Ja sie ucze, ucze i ucze i zanudzam wszystkich dookola i na razie dla mnie postproces to przydatna sprawa. Nie chce tutaj wywolywac rewolucji i zmieniac temat.

No wlasnie - wracajac do tematu - ztych tutaj wymienionych tylko D90.
    Mam dzisiaj tyle roboty, ze nie wiem co olac pierwsze.

Domyślnie

FPSy nie zależą od formatu D90 strzela 4.5PFS i nic go nie przyspiesz, D300s z gripem strzela 8FPS i też nic go nie przyspieszy. Czy strzelamy w RAM czy JPG FPSy nie maja znaczenia
    Ma znaczenie. Strzela tyle do zapełnienia bufora, a potem już tyle ile da się zapisać na kartę. Przy dłuższej serii lepiej korzystać z jpg. Nie jest tak różowo, że naciskamy i lecą cały czas te 4,5 czy 8 fps. Po chwili już prędkość spada. W RAW szybciej.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Czy seria trwa 2 sekundy czy 15 to i tak nie strzela szybciiej niż 4.5 FPS Prędkosć zapisu sie zmiania i bufor sie zapycha, ale szybkość FPS nie rosnie ani się nie zmniejsza technicznie.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Witam wszystkich
    W sierpniu kupowaliśmy aparaty... d90 i ja d5000, długie namysły i ja wybrałam tańszy i ten ciut mniejszy, który lepiej mi leżał (ta różnica zauważalna), parametry niemal te same. I to prawda. d5000 był świetny, różnice niewielkie dla amatora na plus dla d5000 za przyjaźniejsze menu. Schody zaczęły się przy obiektywach. Pierwszy był Tamron 70-200 f2,8 ale potem miała dojść sigma 24-70... i niestety cena za silnik przewyższyłaby dopłatę do d90.. kupiłam kolejnego Tamrona 28-75. kolejne poszukiwania pokazały że jednak możliwości znacznie się ograniczają, w oko wpadła Tokina i przesądziła o tym że d5000 trafił na allegro, a kupiłam d90, prawie nówkę i prawie w cenie d5000
    Także do zabawy z jednym, może dwoma obiektywami d5000 sprawdza się wyśmienicie. Jeśli chcemy coś więcej za obiektywy zapłacimy dużo, a wybór jest bardziej ograniczony.
    Gdyby nie silnik zostałabym przy d5000 i byłabym bardzo zadowolona.To tyle ode mnie

Domyślnie

Czy seria trwa 2 sekundy czy 15 to i tak nie strzela szybciiej niż 4.5 FPS Prędkosć zapisu sie zmiania i bufor sie zapycha, ale szybkość FPS nie rosnie ani się nie zmniejsza technicznie.
    Właśnie się zmienia, spada. aparat później jest gotowy do następnego zdjęcia.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez effa Zobacz posta
    Witam wszystkich
    W sierpniu kupowaliśmy aparaty... d90 i ja d5000, długie namysły i ja wybrałam tańszy i ten ciut mniejszy, który lepiej mi leżał (ta różnica zauważalna), parametry niemal te same. I to prawda. d5000 był świetny, różnice niewielkie dla amatora na plus dla d5000 za przyjaźniejsze menu. Schody zaczęły się przy obiektywach. Pierwszy był Tamron 70-200 f2,8 ale potem miała dojść sigma 24-70... i niestety cena za silnik przewyższyłaby dopłatę do d90.. kupiłam kolejnego Tamrona 28-75. kolejne poszukiwania pokazały że jednak możliwości znacznie się ograniczają, w oko wpadła Tokina i przesądziła o tym że d5000 trafił na allegro, a kupiłam d90, prawie nówkę i prawie w cenie d5000
    Także do zabawy z jednym, może dwoma obiektywami d5000 sprawdza się wyśmienicie. Jeśli chcemy coś więcej za obiektywy zapłacimy dużo, a wybór jest bardziej ograniczony.
    Gdyby nie silnik zostałabym przy d5000 i byłabym bardzo zadowolona.To tyle ode mnie
    Dla tokiny kupilas inny aparat? Do makro, szeroki kat? Do kazdej sa dobre odpowiedniki z napedem, np. tamrony.
    Cena sigmy 24-70 z silnikiem jest wyzsza nie o silnik, tylko o jakosc optyki. Ta bez silnika jest poprostu bardzo slaba, wiec sie nie dziw, ze i cena wyzsza wersji HSM. Tamron jest ciekawy, ale za jakosc sie placi. Jasna optyka z zasady jest droga, wiec spodziewaj sie, ze gdzies ten tamron nie bedzie doskonaly.

I na koniec - jak ktos kupuje bardzo podstawowy sprzet, nie moze oczekiwac tego wszystkiego, co maja profesjonalne aparaty, tylko ze zapakowanego w malej puszce. Chcesz byc zaawansowany - musisz zaplacic albo LEPIEJ poszukac. Googlowanie nie boli.

Domyślnie

@Pioter m
    Googlowanie nie boli ale skąd ta nieuprzejmość? Aparat miał być do dwóch obiektywów a potem przyszły chęci na więcej Tokina makro to tylko przykład bo kupiliśmy ją do drugiego aparatu, właśnie d90 i zdjęcia z niej zachwycały... potem kolejne poszukiwania. Sigmę 24-70 też mamy tylko właśnie do d90 i nie powiedziałabym że jakość jej optyki jest słaba. Ogólnie w tej chwili mamy odpowiedniki sigmy i tamrona więc porównanie mam. Tamrona 28-75 zamieniłabym na sigmę 24-70 ale Tamrona 70-200 na taką samą Sigmę już nie. A czasem poprostu chce się ten konkretny obiektyw bo jak wiadomo odpowiedniki między sobą różnią się szczegółami jeden woli to drugi coś innego. Z aparatem biegam na spacerach za psami itp. Ale amator też ma swoje spostrzeżenia i wnioski, a chodziło o wybór D5000 a D90 - więc jeśli nie chce się kupować czegoś poza kitowy zestaw albo jakiś podstawowy obiektyw to w zupełności D5000 wystarczy. Jak chce się eksperymentować to lepiej kupić D90 i tak jak mówiłam udało mi się kupić niemal nowy w tej cenie w której kupi się D5000, wystarczy odbiór osobisty i już wiadomo czy warto czy nie. Ktoś kto ma doświadczenie weźmie D90, a ktoś kto startuje może lepiej się odnajdzie na D5000, a w zdjęciach nie będzie różnicy.

Napisze Ci kilka swoich osobistych wniosków na tematy które zostały tu poruszone:
    1. Między aparatami którymi się wahasz zdecydowanie D90 jest najbardziej uniwersalnym wyborem w tym przedziale cenowym. Dodam jeszcze, że z porównania D3100 i D90 jakość fotek jest znacząca.. na korzyśćD3100 - przede wszystkim większe użyteczne ISO no i może trochę w szczegółach natomiast ergonomia użytkowania jednak nie ta co w D90(czyt. gorsza). Więc sam już musisz odp sobie odnośnie Twoich wymagań.
    2. Z tym silnikiem w D90 nie jest tak kolorowo, pomimo, że zwiększa zakres dostępnych obiektywów z AF to jednak są jeszcze pewne ograniczenia z postaci pomiaru światła. Chodzi mi m.in. o obiektyw Samyang 85 f/1.4 (brak inne alternatywy dla stosunku cena/jakość) w którym i tak musisz ostrzyc manualnie a do tego w wersji bez cheap'u nie działa Ci pomiar światła, w związku z tym pozostaje tylko tzw ślepe M (A;S;P - odpada, już abstrahuje od innych programowych). A różnica cenowa jest spora.
    3. Odnośnie obróbki zdjęć to napewno programy w puszce nie zastąpią jakości optyki i ludzkiego oka w sofcie :) Także jeżeli zależy Ci na jakości, zakresie tonalnym i tego typu niezbędny jest soft na lapku. A ty skup się na konturach czyli ergonomia pracy, iso bo i tak wszystko idzie do obróbki. I jednoczęsnie masz odp dlaczego RAW (nef) :)
    4. Czego mi brakuje w D90, jest to pomiar światła w niektórych obiektywach, chociaż można już dokupić sam cheap do tego. Jak to się ma w praktyce? Nie wiem.
    Brakuje mi histogramu w trybie rzeczywistym, gdzie mam w Sonym :)
    Także sporym ograniczeniem jest migawka(tylko 1/4000) - często brakuje.
    Po co jest akurat ten punkt? Nie jest to oda do nikona aby puszka oscylująca na tym poziomie miała Fullframe.
    Dąże do tego, że o wyborze D90 zadecydowała(umnie) system szkieł nikona oraz możliwość <moviemaker>, gdy wybierałem jeszcze między 50D. Użyłem tego(movie) może ze 2x a brakowało mi jednak migawki no i 14bit przetwarzanie (50d). - Cena puszek identyczna więc puentę z tego wyciągnij sam.

Cobyś nie kupił PAMIĘTAJ - aparat to tylko pędzel w rękach artysty a skarbem zdjęcia jest wyobraźnia.
    Polecam \/
    http://www.youtube.com/watch?v=TOoGjtSy7xY
    Ostatnio edytowane przez Lvcas ; 06-10-2010 o 15:38

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Wczoraj dotarła do mnie D90tka,wrażenia jak najbardziej pozytywne,a teraz pozwólcie że zagłębię się w instrukcji :P pozdrawiam...

Domyślnie

milego i spokojnego czytania i gratuluje trafnego wyboru
    FX

Strona 15 z 41 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów