Szukaj
"w CMOS-ach każda fotodioda ma swój własny wzmacniacz. Rodzi to pewien problem - każdy z nich wzmacnia sygnał troszkę inaczej niż reszta"
A czy rozrzut parametrow jednego piksela w dlugim czasie bedzie znaczny?
"Nikon tez już miał przymiarki do podobnej do CMOS technologii - jego matryce JFET były bardzo dobre, tylko drogie niestety i dlatego zdecydował się wciąz bawić z produktami Sony."
Zakladajac, ze to prawda (nie czepiam sie, tylko ubezpieczam), jak myslicie, czy wyprodukowanie matrycy o wyraznie zwiekszonej rejestrowanej rozpietosci tonalnej tez byloby potem obciazone problemem finansowym kosztow produkcji? (problemem w takim sensie, jak to Erie przedstawil)
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Czornyj, w CMOSie jest upchany wzmacniacz dla każdego piksela, a mi się oczywiście powaliło - fill factor jest wyższy dla CCD niz dla CMOSa
rzut oka choćby na artykuł http://mobile.benchmark.pl/r.php?fil.../strona-4.html wyjaśnia wiele i pokazuje że się myliłem![]()
Ostatnio edytowane przez Erie ; 01-02-2007 o 18:06
szkoda, że to już nie to samo forum...
tak - w D70 iso 1600 wyglada lepiej
Tak, to było to przewidzenia przy bardziej upakowanej matrycy D80. Ktoś kiedyś prównywał nefy z D70 do d200
i rezultat był podobny. Dlatego też postanowiłem poczekać ze zmianą puszki na jakiś przełom w konstrukcji matryc Nikona, większą rozpiętość tonalną itd. Testy w jpg-ach w przypapdku lustrzanek to małe nieporozumienie,
a stwierdzenie, że d80 mniej szumi od d70 jest tylko półprawdą.
Nie znaczy to oczywiście, że d70 jest lepszy od D80, tylko po prostu nie zasłużył sobie jeszcze na zwolnienie![]()
D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900
Dzięki Erie - naczytałem się już sporo na ten temat, m.in. artykuły kolesi z DALSA Co. (tylko po angielsku).
Seeker - tak naprawdę to cholera wie. Natomiast co do CMOS-a (LBCAST) autorstwa Nikona, to owszem - takowy istnieje i nawet całkiem nieźle się sprawuje w moim aparacie. Miejmy tylko nadzieję że będą kolejne...
co by nie gadac jakosc z 5D i dobrego szkla jest porazająca, ale to ze wzgledu raczej na FF a nie na CMOS
http://www.pbase.com/transcending_history/nisei_week_01 np ta i inne galerie tego autora
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
znam uzytkownika 5d z 35/2 i 85/1,8 - nie narzeka![]()
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Rozumiem, że porównywanie tych nikonów z tym canonem jest zabawą - bo np. w boksie nie wpuszcza się na ring do jednej walki zawodników o różnych wagach. No to ja proponuję inną.
Dopisało ci wyjątkowe szczęście. W akcji reklamowej pewnej korporacji wygrywasz talon - prawo nabycia dowolnej puszki cyfrowej (średni format w grę nie wchodzi) i dwóch dowolnych szkieł. Za wszystko płaci korporacja - kwota nie ma znaczenia. Co wybierzesz?
D80 + 18-200 VR + SB-800
Skontaktuj się z nami