Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Auto...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Tymczasem za 100-200tys mam jakieś smartopodobne mikro pudełeczko na baterie. Technologia elektryczna więc do mnie nie trafia bo jest tańsza i prostsza, ale za to ceny samochodów są z kosmosu.
    Co TY Michał nie znasz zasad rynku. Ile kosztowały pierwsze aparaty cyfrowe, pierwsze LCD, czy CD itp. Cena zależy od ilości wyprodukowanych sztuk i upowszechnienia technologii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Gdyby robili coupe na szerokich gumach, osiągające 6s do setki i o długości większej niż 4m t obyłoby fajnie.
    A może być setka poniżej 4s?
    http://www.teslamotors.com/

Domyślnie

Tak, słyszałem o samochodach Tesla, ale aż takich wymagań nie mam. Zasady rynku też znam, ale tutaj sprawa jest nieco inna: próbuje nam się wmówić, że samochody elektryczne są lepsze i uratują świat. Tylko dlaczego mam ratować świat ze swojej kieszeni? Skoro płacę podatki to niech państwo się wykaże . Jak mam do wyboru starą hondę civic za 2999zł do jazdy po mieście a jakiś elektryczny badziew za prawie 100tys. to wybór jest prosty.

Domyślnie

Na chwile obecna Michal - masz racje.
    Ale ta chwila to rzeczywiscie "chwila" - i zaraz sie okaze, ze realia o ktorych piszesz sie wywora zupelnie do gory nogami.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Na chwile obecna Michal - masz racje.
    Ale ta chwila to rzeczywiscie "chwila" - i zaraz sie okaze, ze realia o ktorych piszesz sie wywora zupelnie do gory nogami.
    Zgadza się. Z chwilą zezłomowania ostatniego spalinowca, okaże się że sprężone powietrze do napompowania koła kosztuje 1zł za m3, a do zasilania pojazdu 2zł + vat + akcyza. Na fazę już te dobrodziejstwa mamy, więc dojdą kolejne wynalazki. Pojazd na sprężone powietrze, to prawie maszyna parowa, tyle że wybrakowana Maszynę parową też zasilał gaz pod ciśnieniem, ale ona sama ten gaz produkowała spalając węgiel w kotle. Tu kotła nie mamy, więc trzeba będzie tankować.
    IHMO zabieramy się do tego od doopy strony. Jest jakiś owczy pęd by wysłać silnik spalinowy do lamusa. Może i dobrze, tylko co się proponuje w zamian - elektrykę, gazy pod ciśnieniem. Wszystko ładnie pięknie, ale te media nie rosną na drzewach. By je wytworzyć dziś i tak spala się węglowodory. Co za różnica, czy ropę spala 10 pojazdów, czy jedna duża turbina, do napędu generatora, czy sprężarki. Nauczmy się pozyskiwać jakąkolwiek energię bez kopalin, a później adoptujmy ją do pojazdów. Próbujemy z wiatrem, wodą, słońcem i nawet to jakoś wychodzi, jednak w skali globalnej, to jest na razie w powijakach.
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 01-10-2010 o 23:24
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    A może być setka poniżej 4s?
    http://www.teslamotors.com/
    Bardzo ładne … ach gdyby mieć troszkę grosza do wywalenia
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

Gdy taki samochód na sprężone powietrze wybuchnie np w wypadku to można stracić nie tylko słuch...

Ja wole to co mam w avatarze np

Domyślnie

BobbyX a świnie na lusterkach masz?

Zdecydowanie zgadzam się z twoją opinią, pojazdy na wodę, prąd czy inne powietrze to zamiana siekierki na kijek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ASAHI Zobacz posta
    zdecydowanie zgadzam się z twoją opinią, pojazdy na wodę, prąd czy inne powietrze to zamiana siekierki na kijek.
    Sądzę, że to zależy od rozwoju techniki, a może raczej technologii.
    Ciekawe, co byś powiedział kilka lat temu na diesla w Subaru, nie mówiąc o wygrywającym kolejne Le Mans dieslu.
    Poczekamy, zobaczymy - może pojawić się taka technologia, że będziemy się zastanawiać, jak mogliśmy jeździć spalinowozami...
    Chociaż osobiście, póki co, jeżdżę benzynowym czteronapędowcem

Domyślnie

No na dyszla w subarynce to niektórzy czekali od ładnych lat, ciągle sie to przewijało i w końcu jest, nie do końca niby udany niektórzy narzekają że jak z 2 litrów to moc 150 koni nie powala, pożyjemy zobaczymy.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów