Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Auto...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    Wodór, to raz uruchomiona elektrownia na kół !!
    Ja jestem elektrykiem to wolę "elektrownie wodorową".
    No tak ale po zainstalowaniu dodatkowo sprężarki z generatorem na powietrze do samochodu
    mamy możliwość doładowania generatora poprzez silnik .
    Dzięki czemu uzyskamy stałe doładowanie butli z powietrzem które służy do napędu ….
    Prawie jak perpetum mobile
    … a i co równie ważne efektem ubocznym pracy silnika będzie tylko powietrze bo spalania przecież nie ma .
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

Jasne, jasne ....
    Tylko jedno ale .... bardzo ważne ale.
    Gdzie zamontujesz zbiornik na sprężone powietrze i na ile km wystarczy?

A przy ogniwach masz wolny wybór !!
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

Jasne, jasne ....
    Tylko jedno ale .... bardzo ważne ale.
    Gdzie zamontujesz zbiornik na sprężone powietrze i na ile km wystarczy?
    A przy ogniwach masz wolny wybór !!
    O tu

Przy zastosowaniu generatora to możemy nie rozmawiać na ile bo
    cały czas ci sprężarka pompuje powietrze do butli - można by powiedzieć że aż się coś popsuje

Domyślnie

To się zgadza, ale jeżeli kończyłeś sprężarki lub masz coś wspólnego z tym tematem, wiesz, że jest tzw objętość szkodliwa.
    To oznacza, że ileś % gazu jest tracone.
    Nie ma idealnych przepływów.
    Wątpię by to starczyło na więcej jak 150-200km zasięgu.

Ja podkreślam, że pomysł jest super, ale dopuszczone do ruchu są auta tylko w Hiszpanii i wydaje mi się, że we Francji, ale tu nie jestem pewny.
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

To się zgadza, ale jeżeli kończyłeś sprężarki lub masz coś wspólnego z tym tematem, wiesz, że jest tzw objętość szkodliwa.
    To oznacza, że ileś % gazu jest tracone.
    Nie ma idealnych przepływów.
    Wątpię by to starczyło na więcej jak 150-200km zasięgu.

Ja podkreślam, że pomysł jest super, ale dopuszczone do ruchu są auta tylko w Hiszpanii i wydaje mi się, że we Francji, ale tu nie jestem pewny.
    Tak ileś jest tracone ale dzięki generatorowi do sprężarki działającej na powietrze do zasilania butli służącej w dalszym procesie do napędu auta, auto ma stałe źródło napędu .
    Natomiast procent gazu jaki jest w tym wypadku tracony jest mało istotny skoro mamy jeszcze go
    nieskończenie dużo a przecież nie zostaje spalony tylko wydalany w takiej postaci jak był przed sprężeniem
    Tu też za bardzo nie możemy rozważać objętości szkodliwej gazu nam nie potrzebna jest próżnia do napełnienia tylko doładowanie stałe gazem tak by butla była cały czas pełna i by powietrze napędzało silnik .

Silnik(napędzany sprężonym powietrzem) daje napęd ale i produkuje energię którą > dostarcza również do sprężarki >sprężarka napełnia butle > butle napędzają silnik .
    Chyba troszkę namieszałem ale …

Nie… z zawodu jestem elektrykiem - kierunek automatyka przemysłowa

… ale tak czy inaczej wszystko lepsze od technologii jaka jest teraz - czas na zmiany wcześniej czy później nadejdzie

Domyślnie

Sorki, ale te samochody są debilne: małe, brzydkie, niefunkcjonalne. Taka tam fanaberia. Gdyby robili coupe na szerokich gumach, osiągające 6s do setki i o długości większej niż 4m t obyłoby fajnie. Póki co takie samochody nie są 'alternatywą', bo niczego nie zastępują, są jedynie czymś innym, mniej praktycznym i diabelnie drogim.

Domyślnie

Zgadzam w się w 100% poza tym mi jazda sprawia przyjemność i chcę aby samochód od czasu do czasu wydał jakieś burknięcie z pod maski.
    Dla mnie najlepszym rozwiązaniem było by obniżenie cen paliw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Sorki, ale te samochody są debilne: małe, brzydkie, niefunkcjonalne. Taka tam fanaberia. Gdyby robili coupe na szerokich gumach, osiągające 6s do setki i o długości większej niż 4m t obyłoby fajnie. Póki co takie samochody nie są 'alternatywą', bo niczego nie zastępują, są jedynie czymś innym, mniej praktycznym i diabelnie drogim.
    Takie auta też powstają.
    Nie jest to bynajmniej rodzynek, takich aut jest coraz więcej.

http://autokult.pl/2010/09/27/exagon...gu-800km-wideo
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 01-10-2010 o 13:31

Domyślnie

Tak, powstają, ale ceny są zupełnie nieekoloiczne. Za 40tys. mogę kupić jakiś fajny używany samochód sportowy (nawet zakładałem wątek na forum) i mieć ubaw po pachy. Tymczasem za 100-200tys mam jakieś smartopodobne mikro pudełeczko na baterie. Technologia elektryczna więc do mnie nie trafia bo jest tańsza i prostsza, ale za to ceny samochodów są z kosmosu.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów