Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Kontrabas

Domyślnie

Na każdy instrument da się znaleźć wyjadaczy.
    Tu się zgadzam ale Bacha też znam i trochę grałem nawet na gitarze grałem też transpozycje ze skrzypiec Vanessy Mae i tutaj jest głównie ciężko z uwagi na totalnie inny strój dopasować to pod gitarę - tworzą się czasem bardzo niewygodne układy i nie powiem żeby było tak ciężko jak z niektórymi gitarowymi kawałkami chociaż nie mówię że jest prosto...

mpwt - ok

to na początek też uważam że nie ma się co pchać w drogie instrumenty - bo to jest uniwersalna zasada - ma być na początek solidnie i dobrze ale dosyć tanio - tak żeby grało ok a nie kosztowało połowę samochodu jak nie przypasuje to sprzedaż jak już ktoś wyżej napisał.
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Panowie, nie licytować się który instrument "trudniejszy" (bo i tak wiadomo, że basóweczka ) i trzymajmy się tematu a więc kontrabasu.
    Żeby trzymać się tematu potrzebujemy więcej informacji od zainteresowanego. Przede wszystkim czy miał styczność z muzyką. Tak sobie po prostu od zera zacząć na takim instrumencie to nie jest takie hop siup.

Z drogimi instrumentami jest tak. Jeśli ktoś ma kasę to może i kupić ... jeśli się nie spodoba to przecież sprzeda w podobnej cenie. Jedyny problem może być jeśli ktoś nie umie się obchodzić z danym instrumentem, to później faktycznie może sprzedać go taniej.

Ja polecam gitarę, bo:
    - stosunkowo mała i można zabrać wszędzie (kontrabas wchodzi do niektórych modeli samochodów + większości kombi)
    - łatwo jest się szybko nauczyć zagrać cokolwiek - to nie zniechęca do dalszej nauki (2 proste akordy, jedno bicie + trzeba śpiewać)
    - jest w miarę tania jeśli ma to być instrument na próbę. Dobrą gitarę akustyczną na początek dostaniesz za 500-600 zł - kontrabas nie wiem za ile, podejrzewam, że ok 2000-3000 zł - elektryczne droższe

OT:
    Co do trudności to tak naprawdę nie da się określić prosto. Jak się chce być wirtuozem to i tak trzeba ćwiczyć kilkanaście lat i czy to ma być gitara, fortepian, flet poprzeczny, altówka czy kontrabas ...
    Ostatnio edytowane przez Sendilkelm ; 30-09-2010 o 12:59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    EDIT
    Dedykuję wszystkim twierdzącym że na gitarze jest prosto - wg mnie najlepsza aranżacja tego kawałka:
    http://www.youtube.com/watch?v=RYvR1qeGMF8

i solo którego zagranie wymaga już "trochę" wprawy szczególnie polecam od 2:20 posłuchać i co ważne - pooglądać
    http://www.youtube.com/watch?v=Yw74sDWPH7U&ob=av2e
    Podajesz skrajne przykłady. Vai to jest sam szczyt gitarowej wirtuozerii, a kolega pytający o kontrabas dopiero chce zacząć brzdąkać. To jakby ktoś chciał zacząć uczyć się jeździć samochodem, a Ty mu mówisz: Stary daj spokój, to trudne. Patrz na takiego Petter'a Solberg'a.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

swider - ja się tylko odniosłem do "gitary łatwiejszej niż fortepian"

ale tak jak Sendilkelm napisał -
    potrzebujemy więcej informacji od zainteresowanego
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

wpuść wioślarzy do wątku o muzyce... zawsze to samo każdy instrument (perkusja również!) może być bardzo trudny lub bardzo łatwy - składowe - słuch wrodzony, trening słuchowy, szybki umysł (!!!), szybka ręka, zapał do pracy i ciężkie godziny z nutami i instrumentem. Nie ma instrumentu "prostego na początek" - są tylko mniej lub bardziej trudne, bo początki są zazwyczaj trudne. Trochę instrumentów w rękach miałem, więc naprawdę wiem, co mówię. Trzymajmy się dyskusji o kontrabasie. Jak ktoś dobrze ogarnie grę na kontrabasie, to przesiadka na basówce jest o wiele prostsza - bo i progi masz (chociaż ja preferuje bezprogowce pod wieloma względami) i dobre rozeznanie w podróżach po gryfie. A z basówki na kontrabas - to nie dość że brak progów nie pomaga, to chwyty 2x większe w dolnych rejestrach, więc trzeba się gimnastykować zapominając o prędkości... zaraz zaraz jaka prędkość? na kontrabasie lotu trzmiela, ani etiudy rewolucyjnej (polecam) się nie grywa... Czytając pierwszy post widzimy wyraźnie, że autor potrzebuje instrumentu do plumkania, hobbystycznej przygody z muzyką i poezją śpiewaną - no kontrabas jak w mordę strzelił moim zdaniem bardziej się nada na start do takich przedsięwzięć. Ma duszę!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macienty Zobacz posta
    Czytając pierwszy post widzimy wyraźnie, że autor potrzebuje instrumentu do plumkania, hobbystycznej przygody z muzyką i poezją śpiewaną - no kontrabas jak w mordę strzelił moim zdaniem bardziej się nada na start do takich przedsięwzięć. Ma duszę!
    Do poezji śpiewanej nada się flet czy jakaś inna fujarka - na wiośle gra prawie każdy, skrzypce za trudne, bas mało użyteczny. Ew. jakieś perkusyjne - djembe, cajon, czy nawet conga. Albo drumla - małe, tanie, łatwo przewozić a wrażenie robi
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Do poezji śpiewanej nada się flet czy jakaś inna fujarka
    Występuje tylko mały problem z jednoczesnym dmuchaniem w fujarkę i śpiewaniem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stasio Zobacz posta
    Występuje tylko mały problem z jednoczesnym dmuchaniem w fujarkę i śpiewaniem...
    To zależy jak do tego podejść.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Ale na solówkę czy wstęp wystarczy
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    To zależy jak do tego podejść.
    Można i tak.

http://www.youtube.com/watch?v=jiDWa...eature=related

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów