Close

Strona 3 z 20 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 191

Wątek: D3s w praktyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul Buczynski Zobacz posta
    Jedynie co to będziesz miał szybszą migawkę.
    To mało ?? dla mnie to bardzo wiele. W mojej fotografi nawet czasy 1/250-400 potrafią dawać rozmyty obraz przy panoramowaniu, przysłony zaczynają sie od 4-5.6. Okazuje się że często wtredy kiedy spektakl świetlny jest najpiękniejszy to o takich parametrach mogę tylko pomarzyć, stosując iso z które nadaje się wielkich powiększeń. I jeśli miałbym body DXowe w którym iso 6400 jest takie jak obiecne 400 to wcale nie uważałbym że to zbytek służący do fotografoania dekielków od obiektywów (zwłąszcza że obiektywy które używam nie mają dekielków )
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Hej, był kiedyś wątek o D3s ale zniknął

Zastanawiam się nad zakupem D3s (byłby używany zamiennie z D700).

Niedawno jeden z forumowiczów napisał mi, że po przesiadce z D700 na s-kę zauważył WYRAŹNĄ! poprawę obrazka na wyższych ISO.
    Najlepiej, jakbyś umówił się z kimś, kto ma D3s i po prostu pomacał, zrobił kilka zdjęć, obejrzał, zdecydował. Sam sobie wyrobisz opinie, czy różnica w szumie na wysokich czułościach jest DLA CIEBIE wystarczająca, czy tryb Q jest DLA CIEBIE wystarczająco cichy i czy wreszcie te różnice są warte ceny ok. 16kPLN - bo dla jednych tak, dla Ciebie wcale niekoniecznie. Sam wiesz najlepiej, czego oczekujesz od aparatu, który jak mniemam będzie Twoim narzędziem pracy. Nikt Ci tego nie powie, nikt tego ZA CIEBIE nie zrobi. Gdybym miał D3s to albo zaprosił bym Cię do siebie ma ogląd, albo wysłał bym Ci kilka RAW-ów na ISO 6400 i wyżej żebyś sobie obejrzał, obrobił, wyrobił opinię. I to jest moim zdaniem optymalna opcja bo z własnego doświadczenia wiem, że rzeczywistość rzadko dorównuje naszemu wyobrażeniu o niej.
    JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu

Kiedys Nikon, teraz Fuji. Moje ulepy

Domyślnie

Koledzy, popełniłem mały rachunek sumienia i poniżej piszę co z niego wyszło

Aha, jeszcze gwoli (jest takie słowo?!) wyjaśnienia: D3s "ma pracować" na przemian z D700 (także odn.ew.usterki ratunek jest) której, jak na razie, nie mam zamiaru się pozbywać (choć chętnie zamieniłbym ją na D700x z większą ilością pixeli; byle nie przesadzoną!).

I tak "+" dla D3s:

- Q (kto fotografuje w Kościele D700, nie tylko podczas ślubów, wie jak głośno trzaska lustro zwracając uwagę "wiernych" na focącego),
    - niższy, jednak, szum na wyższych ISO,

Małe wyjaśnienie dla tych co to ekspozycję traktują "zaledwie poprawnie": chcąc oddać klimat wnętrza Kościoła w którym mamy zapalone świece, swoisty półmrok, czasem snopek światła wpadający przez witraż - mniam-mniam - stosując niższe ISO musiałbym używać statywu a nie chcę! Mając matrycę która szumi zdecydowanie mniej przy, np.ISO6400 (a nawet wyższych), nie drenuje koloru! możemu uzyskać jakże piękne, nastrojowe zdjęcia.

- lepsza (bardziej wydajna, "szybsza") bateria - ok, mogę podpiąć taką do gripa w D700, ale patrz wyżej i niżej,
    - zintegrowany grip (D3/D3s jest jednak "ciut" mniejszy niż D700+MB; dla mnie zaleta),
    - migawka na 300tys. (jak ktoś już wyżej napisał),
    - niżej położony (a tym samym łatwiejszy do dosięgnięcia przy kadrach pionowych) AE-L (często korzystam),
    - dedykowane przyciski ISO, QUAL, WB na tylnej ściance (jakoś źle mi się sięga prawym wskazującym do "grzybka"),
    - możliwość "fotocast-ów".

No i "-":

- mniej poręczny po podpięciu np. stałki (w D700 ściągam grip i zestaw robi się w miarę kompaktowy)
    - "gorzej" usytuowany przełącznik pomiaru światła; można sięgnąć kciukiem bez poluzowania chwytu? W D700 w sam raz.
    - hm... Aha, cena.

I tak na koniec, bardziej subiektywnie niż powyższe , i oglądając sample w sieci: D3/D3s "naświetlają jakoś tak ładniej" (potwierdzone przez kilku użytkowników D700 którzy przesiedli się na 3-ki), ale być może jest to kwestia użytkowania tychże przez ludzi znających się na rzeczy a D700 trafiało, bardzo często w ręce amatorów (w tym i moje ) którzy nie za bardzo wiedzą, że zrobienie porządnego (dobrze naświetlonego zdjęcia) wymaga pewnego pomyślunku (aż boję się pomysleć, że mnie to dotyczy!)

Sorki za powyższą dłużyznę ale gdyby D3s kosztował ok.10tys. nawet przez chwilę bym się nie zastanawiał (pytanie tylko: czy przekonuję siebie czy Was )

Pawle, dzięki za głos rozsądku; nadal dźwięczy w mej głowie

Cytat Zamieszczone przez nazgul Zobacz posta
    Najlepiej, jakbyś umówił się z kimś, kto ma D3s
    No właśnie, czy jest tutaj jakiś szczęśliwy (bądź nieszczęsliwy ) posiadacz D3s z woj.opolskiego bądź sąsiadującego śląskiego?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-09-2010 o 01:35
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    (pytanie tylko: czy przekonuję siebie czy Was )
    oczywiście że siebie Szukasz argumentów uzasadniających że dopiero D3s przestanie ograniczać Twoją inwencję twórczą. Niestety - to ma bardzo krótkie nogi... w przyszłym roku pewnie pokaże się d4 i okaże się że dopiero on nie ogranicza artysty. Przynajmniej do czasu d4s albo d5...

Edit:
    Ja też tak mam - sam się sobie dziwię że jeszcze nie zamieniłem d700+d300 na d3x+d3s. po każdej sesji znalazłbym uzasadnienie dla takiej zamiany
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Przynajmniej do czasu d4s albo d5...
    Zanim te nowości (śmiem podejrzewać - niestety - z większą ilością pixeli, większym rozmiarowo/wynikowo plikiem, większym - być może! a oby nie - szumem) na stałe zagoszczą pod naszymi strzechami to, choć taki stary nie jestem, mogę tej chwili nie dożyć

Odn. jakości zdjęć na wyższych ISO: jesli można byłoby zmniejszać szum programowo (pomijam przełom w technologi nowych matryc) to Hasel, Leaft, itp. nie kończyliby "dzisiaj" skali ISO poniżej 1000 (bo to, że wyżej nie potrzebują to jedno, ale to czy mogą zrobić takie matryce nisko szumiące, powiedzmy do ISO 6000, to drugie).

Oby D3s, czego sobie i Wam zyczę, nie było najmniej szumiącą puszką na rynku przez najbliższe dziesięciolecie!

Domyślnie

Ja też tak mam - sam się sobie dziwię że jeszcze nie zamieniłem d700+d300 na d3x+d3s. po każdej sesji znalazłbym uzasadnienie dla takiej zamiany
    Chyba nie ma takiego, co by tak nie miał. Każdy chce iść do przodu, a przynajmniej dać sobie złudzenie takiego postępu. Rzecz moim zdaniem normalna. No i po ostatnie - na co wydawać pieniądze jeśli nie na to, co się kocha? Mój pogrzeb i tak sfinansuje ZUS
    JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu

Kiedys Nikon, teraz Fuji. Moje ulepy

Domyślnie

Ech ten ZeUS...

Jest jeszce jeden "-" wszystkich pełnoklatkowców Nikona (bo właśnie zerknąłem na wątek odn.D300): rozmieszczenie pól AF; powinni je poprawić - przekonstruować - w nowych puszkach rozmieszczając szerzej!
    Ostatnio edytowane przez popi ; 22-09-2010 o 12:15

Domyślnie

Wiesz co, jeśli się ma górę pieniędzy nie do wydania to masz rację. Ale jeśli ktoś zarabia na ślubach to chyba jednak takiej góry nie ma, no bo po kiego wała robiłby te śluby ? No chyba że ma, a śluby robi dla przyjemności - z pasjii. Ale wtedy kupi sobie tego d3s-a i nie będzie rozmyślał czy warto. A z praktyki wiem, że większe zadowolenie daje karta zapełniona zdjęcia z udanej sesji, niż lepsza pusza w torbie i brak kasy/czasu na realizację pasji.
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Ciekawe, że nowe D3/D3s cenowo niezbyt od siebie odbiegają...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Myślę, że 25 lat praktyki Cię nauczyło czegoś. Być może nie skromności i wyłapywania oczywistości z tekstu - przecież nikt nie zaprzecza, że światło jest najważniejsze... Nie musisz przypominać tego ludziom na forum fotograficznym.
    BTW. Świetne zdjęcia powstawały przy czasami przy kiepskim świetle...
    Zgodzę się z tym. Lecz wiele ludzi ma błędne rozumienie ISO. Gdziekolwiek pójdziesz na forum o jednym tylko słyszysz-ISO jak to by był najważniejszy punkt. Wydaje mi się że trzeba ludziom przypominać że zrozumienie wpływu światła na fotografię jest bardzo ważne. Jeśli chodzisz do szkoły fotograficznej to jest wiele czasu poświęcane temu tematowi. Myślę że wielu początkujących pada ofiarom marketingu kompanii które twierdzą że dzięki naszym wysokim ISO będziesz mógł być lepszym fotografem. Sorry nie chodzi mi o to aby kogoś urazić lecz bardziej przypomnieć.

To mało ?? dla mnie to bardzo wiele. W mojej fotografi nawet czasy 1/250-400 potrafią dawać rozmyty obraz przy panoramowaniu, przysłony zaczynają sie od 4-5.6. Okazuje się że często wtredy kiedy spektakl świetlny jest najpiękniejszy to o takich parametrach mogę tylko pomarzyć, stosując iso z które nadaje się wielkich powiększeń. I jeśli miałbym body DXowe w którym iso 6400 jest takie jak obiecne 400 to wcale nie uważałbym że to zbytek służący do fotografoania dekielków od obiektywów (zwłąszcza że obiektywy które używam nie mają dekielków )
    Problem jest w tym że źle odbieracie mój post.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-09-2010 o 01:34

Strona 3 z 20 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów