Close

Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 191

Wątek: D3s w praktyce

Domyślnie

Dzięki

Cytat Zamieszczone przez Kristoff81 Zobacz posta
    tu znalazłem porównanie tych dwóch aparatów na ISO 6400 z lewej D700 (tak jak patrzymy) a z prawej D3s
    http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-0...0_d3s.jpg.html
    Różnica widoczna aczkolwiek nie powalająca; myślałem, że D3s na 6400 jest "gładki" jak pupcia niemowlęcia (bez włączonego odszumiania)

[quote=kichu;2076742]jak jestes na podgladzie dzialu to na dole zaznacz sobie, zeby forum pokazywalo Ci wszystkie watki a nie tylko te z ostatniego miesiaca

Faktycznie, miałem wł. tylko z ost.m-ca; dzięki!
    Ostatnio edytowane przez popi ; 19-09-2010 o 21:35
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Kup se d700 ,a za resztę kasy jedź na wakacje lub kup jasny słoik.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    A tak serio to proponuję odkopać wątek odnośnie porównania 700 i 3s (gdzieś to było). Tak chyba temat był wyczerpany.
    Było i o gripie, i o ISO, i o szybkości, i o WB, i o ergonomii, i o innych rzeczach ułatwiających/utrudniających pracę.
    Jak mniemam chodzi o ten temat: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=134670
    D90+BP, N18-105, N80-200 AF f/2.8, N35 AF-s f/1.8, N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, M808RC4, GP YH324C, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.

Domyślnie

Czytałem; szkoda, że nik nie zamieścił zdjęć poglądowych na iso3200-6400 z placu boju (np.ciemnego Kościoła/sali weselnej).

Wywar, wolałbym na teraz dokupić D3s a D700 w przyszłości zamienić na "D700x" z większą ilością pixeli (na razie pakiet, który mnie interesuje, to D3s+zoom+lampa oraz D700+stałka/-i).

...choć biorąc pod uwagę "różnicę" na iso 6400 pomiędzy D700 a D3s, i fakt iż zdjęć nie ogląda się za pomocą cropów, zastanawiam się już czy warto iść w s-kę...

A może ktoś z UŻYTKOWNIKÓW d3s napisze do jakich rozmiarów fotek nie widać różnicy w obrazowaniu na iso3200-6400 pomiędzy D700 a D3s?
    Ostatnio edytowane przez popi ; 20-09-2010 o 08:57
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

A ja bym może przewrotnie powiedział - jeśli chcesz zamienieć D700 na d3s (matryca) to zastanów się najpierw:
    - czy naprawdę D700 to za mało ?
    - czy naprawdę potrafię wycisnąć z d700 więcej niż potrafi ?
    może nie warto ładować extra kaski w d3s, tylko lepiej opanować PP a za róznicę w cenie pojeździć na wyprawy fotograficzne ? no chyba że ma się kasy w ilości nielimitowane; ale wtedy po co pytać, kupić d3s + d3x i będzie z pewnością najlepiej
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

ale, ale to o czym jeszcze trzeba pamietać - jak robisz dużo zdjęć to d3 po prostu starczy na dłużej. że tak powiem d3 przeżyje dwie d700
    a tak naprawdę jak się wie czego szukać to w PP można naprawić bardzo dużo - ale to takie czysto użytkowe podejście do fotografii (nieartystyczne )

Domyślnie

Z tą żywotnością to różnie bywa. Jak ci się d3s popsuje to zdjęć nie robisz. A mając 2xd700 przy awarii jednego drugi ratuje ci pupę wszystko zależy co ci potrzeba - jak ci potrzeba puchy d3s to ją po prostu kup i tyle. D3s to przede wszystkim szybkość i wysokie iso. Jeżeli masz pod to podpinać jakieś mułowate tamrony czy inny badziew ze światłem 5.6 mając nadzieje ,że iso milion to zastąpi to mz nie warto
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 21-09-2010 o 20:08

Domyślnie

Czy w końce możemy ustalić jedną nie zmienną rzecz w fotografii? Mianowicie - ŚWIATŁO. Jeśli masz do "bani" światło to będziesz miał do bani zdjęcie. Tak było i tak będzie. Chyba że 25 lat mojej praktyki fotograficznej mnie niczego nie nauczyło. Więc te wasze ISO 1000, 2000, 5000, 10.000, 100000000000000000 nie pomoże wam w sytuacjach gdzie oświetlenie jest do niczego tak aby z tego do bani oświetlenia wyszło dobre zdjęcie.

Jedynie co to będziesz miał szybszą migawkę. Czy to wystarczy w takich warunkach świetlnych aby uzyskać dobrą fotkę? OK, jeśli coś tam było w ruchu to będzie mniej rozmazane bo uzyskałeś szybszą klatkę ale nadal do bani bo............. No właśnie. Możemy pisać i dyskutować na temat ISO w nieskończoność. Jedno jest prawdą że zawsze wrócimy do punktu startu i podstawy powodzenia w ekspozycji - Światło. Naucz się tego zagadnienia
    a odkryjesz świat fotografii. Dobranoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul Buczynski Zobacz posta
    Czy w końce możemy ustalić jedną nie zmienną rzecz w fotografii? Mianowicie - ŚWIATŁO. Jeśli masz do "bani" światło to będziesz miał do bani zdjęcie. Tak było i tak będzie. Chyba że 25 lat mojej praktyki fotograficznej mnie niczego nie nauczyło.
    Myślę, że 25 lat praktyki Cię nauczyło czegoś. Być może nie skromności i wyłapywania oczywistości z tekstu - przecież nikt nie zaprzecza, że światło jest najważniejsze... Nie musisz przypominać tego ludziom na forum fotograficznym.
    BTW. Świetne zdjęcia powstawały przy czasami przy kiepskim świetle...
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul Buczynski Zobacz posta
    Czy w końce możemy ustalić jedną nie zmienną rzecz w fotografii? Mianowicie - ŚWIATŁO. Jeśli masz do "bani" światło to będziesz miał do bani zdjęcie. Tak było i tak będzie. Chyba że 25 lat mojej praktyki fotograficznej mnie niczego nie nauczyło. Więc te wasze ISO 1000, 2000, 5000, 10.000, 100000000000000000 nie pomoże wam w sytuacjach gdzie oświetlenie jest do niczego tak aby z tego do bani oświetlenia wyszło dobre zdjęcie.

Jedynie co to będziesz miał szybszą migawkę. Czy to wystarczy w takich warunkach świetlnych aby uzyskać dobrą fotkę? OK, jeśli coś tam było w ruchu to będzie mniej rozmazane bo uzyskałeś szybszą klatkę ale nadal do bani bo............. No właśnie. Możemy pisać i dyskutować na temat ISO w nieskończoność. Jedno jest prawdą że zawsze wrócimy do punktu startu i podstawy powodzenia w ekspozycji - Światło. Naucz się tego zagadnienia
    a odkryjesz świat fotografii. Dobranoc

Widać tyle lat to jeszcze za mało
    Nie mogłem się powstrzymać

Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów