Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Domyślnie

Tylko co to wszystko ma wspólnego z błędem F--?Bagnet nie ma tu nic do rzeczy.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Dobra, o bagnetach co było do powiedzenia to powiedziano i basta. Do styków można kupić w sklepach elektronicznych specyfik o nazwie Kontakt 60 lub Kontakt 61 - dokładnie nie pamiętam. Jest on w aerozolu , ale można napuścic go do nakrętki od butelki , umoczyć w nim szpatułkę i delikatnie przetrzeć styki. Czyści je znakomicie usuwając wszelkie zanieczyszcenia i tlenki metali.
    Nikon D70s, Nikon D200, Nikkor AF-S 18-70, Nikkor 50 1,8/D, SB-400.

Domyślnie

Dzięki wszystkim za opinie i komentarze. Co prawda dyskusja potoczyła przez chwilę w innym kierunku, ale z reszty wyciągnąłem wnioski. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam

Domyślnie

Duder: Komunikat to F--- to brak obiektywu pod body - względnie brak styku - styki są u góry body - więc jeśli byś miał duży luz na łączeniu obiektyw puszka - wówczas największa szczelina powinna powstawać przy górnej częsci mocowania obiektyw-pucha - a tam właśnie są styki - bo siłą cięzkości obiektyw będzie się opierał o dolną część łączenia przy puszce - tak ja sobie to tłumacze i nie mierzyłem tego i nieobliczałem tego jak duże musiałby być te luzy przy bagnecie ( niewiem nawet jak to policzyć ) - ale tak sobie to tłumacze - i wydaje mi się to prawdopodne - chodz też może być tak że elektronika świruje.
    D90, n18-105, n50f1.4, n24-70, sb900 i inne żelastwo

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Ja mam D90 z N16-85 i też co jakiś czas mam błąd F--. Wystarczy lekkie ruszenie obiektywem bez jego odpinania. Jest to jedyny obiektyw jaki mam więc go nie odpinam od puszki.
    Tak więc czy plastik czy metal nie ma to żadnego znaczenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tommii Zobacz posta
    Ja mam D90 z N16-85 i też co jakiś czas mam błąd F--. Wystarczy lekkie ruszenie obiektywem bez jego odpinania. Jest to jedyny obiektyw jaki mam więc go nie odpinam od puszki.
    Tak więc czy plastik czy metal nie ma to żadnego znaczenia.
    Albo masz skopany obiektyw, albo to mocowanie w d90 jest felerne. Mam kilka szkiel i luzow nie mam z zadnym z nich. F-- mialem tylko z tymi nieszczesnymi pierscieniami marumi. Obadaj w czym rzeczi moze ci sie jeszcze uda to na gwarancji zreperowac. Jesli ja jeszcze masz.

Co do twojego ostatniego zdania - udam, ze nie doczytalem...

Domyślnie

kolego pioter m , kolega Tommii w żadnym słowie swojego postu nie napisał że ma luzy, jak byś czytał od początku byś się dowiedział że to problem ze stykami a nie luzami, wymieniając obiektywy styki automatycznie w pewnym stopniu się przecierają.

Co do twojego ostatniego zdania ja się wypowiem, gdyby bagnet miał by być zarazem połączeniem i stykiem z aparatem, to się zgodzę że nie powinien być plastikowy a tak to hmm ...
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Domyślnie

No cóż niektórzy mają swoje teorie (przesądy) i koniec.Nawet jak im się naukowy dowód przedstawi to i tak nie zmienią zdania.Z wierzeniami nie ma sensu dyskutować.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ja-NOS Zobacz posta
    kolego pioter m , kolega Tommii w żadnym słowie swojego postu nie napisał że ma luzy, jak byś czytał od początku byś się dowiedział że to problem ze stykami a nie luzami, wymieniając obiektywy styki automatycznie w pewnym stopniu się przecierają.

Co do twojego ostatniego zdania ja się wypowiem, gdyby bagnet miał by być zarazem połączeniem i stykiem z aparatem, to się zgodzę że nie powinien być plastikowy a tak to hmm ...
    Masz prawo miec wlasne zdanie.
    Ja wyjasnilem, jakie mam podejrzenia. Mozesz sie zgodzic lub nie.
    Ale tylko kiep nie zalapie, ze jesli polaczenie jest kiepskie na mocowaniu, to luzy beda takze na stykach.

Domyślnie

Tylko kiep nie załapie że jeżeli dotkniesz zaśniedziałe styki to nie koniecznie muszą przewodzić, tym bardziej tak słaby sygnał bo tam nie idzie 12v żeby się przebiło.
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów