Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie D90, problem z F--

Witam.

Jestem początkujący w fotografii, posiadam Nikona D90 z kitowym szkłem 18-105. W ciągu ostatniego tygodnia podczas próby robienia zdjęć dwa raz pojawił mi się na wyświetlaczu błąd 'F--". W instrukcji zostało napisane, iż jest to oznaka podłączenia obiektywu bez procesora. Na zachodnich forach wyczytałem, że był to również problem D80 i często pomagało wyciągnięcie i ponowne włożenie obiektywu. Dodatkowo działo się to raczej z cięższymi obiektywami.
    Osobiście posiadam, tylko jeden obiekty, więc nie demontuję go z korpusu. Aparat zawsze przechowywany jest w futerale. Czy u Was też zdarzają się tego typu problemy ? Jak sobie z nimi radzić ? Czy aparat z takim problemem (występuje on okresowo) nadaje się do oddania go na serwis gwarancyjny ?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Było sporo na ten temat. Ten typ tak ma. Poruszaj, może przetrzyj styki spirytusem.
    Co do ciężaru - mam 16-85 i 70-300 - a więc cięższe od 18-105 i -FF- doświadczyłem tylko raz, może z miesiąc po kupnie D90. Czyli raczej to nie taka przyczyna. Obstawiałbym plastikowość 18-105.
    N

Domyślnie

Mam D90 z 18-105 od miesiąca i też okresowo zdarza mi się błąd f--. Pomaga lekkie poruszenie obiektywem, dociśnięcie jakby do korpusu. Zauważyłem, że problem pojawia się głównie kiedy aparat jest w torbie przenoszonej, przewożonej samochodem- widać na skutek drgań jakieś mikroluzy się ujawniają i brak komunikacji. Póki co nie zamierzam reklamować, chyba że problem się będzie nasilał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackalek Zobacz posta
    Czy aparat z takim problemem (występuje on okresowo) nadaje się do oddania go na serwis gwarancyjny ?
    Przesadzasz.....rób zdjęcia a nie szukaj dziury w całym.....serwis sobie zostaw na później....

Wysłane z htc

Domyślnie

Nie szukaj na zagranicznych forach ,tylko na naszym.Całe mnóstffffffo.Pobaw się trochę w zakładanie i zdejmowanie,a samo przejdzie.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

ja też i w D80 18-135 a teraz w D90 18-105 miałem od początku z tym problemy, czasem się pojawiało. Po 2-3 miesiącach ani razu już problem nie występował.
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

No ponad półtora roku używania d90 nigdy mi się nie zdarzyło by body nie miało komunikacji z szkłem (F--) gume wymieniałem pod kciukiem ale tego to niemiałem jeszcze. Błąd jest najpewniej przez brak styku pinów obiektywu z puchą - więc tak sobie myślę że jeśli czyszczenie styków nie pomoże to bym kombinował z mocowaniem obiektywu by niebyło luzów bo tam jest platik który może trafił się jakiś nie halo albo nienajlepiej spasowany i w pewnie czasem traci się styk bo styki są od góry. Swoja drogą 18-105 dość luźno wchodzi na puche w porównaniu do obiektywów z metalowym bagnetem - więc to jednym słowem tak jak sugerowali poprzednicy plastikowść tego szkła.

Domyślnie

Nigdy w d80 czegos takiego nie mialem. Tak jak radza koledzy, odepnij obiektyw, podlacz ponownie, zobacz czy po docisnieciu obiektywu blad ustapi. Moze to jego mocowanie. Najlepiej jakbys przetestowal dluzej body z jakims innym obiektywem i mialbys sprawe wyjasniona
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Ja ze swoim d90 mialem to raz po zapieciu pierscieni marumi (testowalem w sklepie). One maja dziadowsko wykonane styki. Nie polecam ich wiec. Delty wydaja sie solidniejsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Ja ze swoim d90 mialem to raz po zapieciu pierscieni marumi (testowalem w sklepie). One maja dziadowsko wykonane styki. Nie polecam ich wiec. Delty wydaja sie solidniejsze.
    no to jesteś pierwszy z taką opinią
    D60 N18-200VR, N35 1.8, Helios 58 2.0, T90, MZ 48, SB 400

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów