Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Jezioro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UBoot Zobacz posta
    dzisiaj mam już około 21 tysięcy !!! (tzn 21 tysięcy migawek, bo plików 42 tysiące, gdyż robię każdą fotografię w RAW i JPG. Ogólnie zajmuje to ponad połowę TERRABAJTA !!!
    A po co robisz w RAW i JPG? nie wystarczy RAW? i zyskasz cwiartke miejsca na dysku...
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

na czas nauki tak postanowiłem - dla pewności, że w razie czego będę miał od razu jpg. To jest wygodne zresztą i polecam każdemu, kto robi dużą ilość fotografii. Nie trzeba wszystkiego obrabiać, a D90 nawet jpgi robi or\d razu bardzo dobre (czego nie można powiedzieć o D3000 - moim zdaniem kupienie D3000 i obiektywu 18-55 to jest popełnienie dwóch błędów na raz:
    - zamiast D3000 należało kupić przynajmniej D5000 (matryca !)
    - zamiast 18-55 albo 18-105 (większy zakres, trochę lepszy), albo 18-200 (droższy, ale o niebo lepszy) Ja bym już nigdy nie kupił aparatu z kitowym obiektywem - samo body oraz DOBRY uniwersalny zoom. Bo prawda jest taka, że uniwersalny zoom załatwia większość roboty dla typowego amatora. A więc powinien być dobrej jakości.
    Zresztą, wszystko powinno być dobrej jakości ...

Domyślnie

na czas nauki tak postanowiłem - dla pewności, że w razie czego będę miał od razu jpg. To jest wygodne zresztą i polecam każdemu, kto robi dużą ilość fotografii. Nie trzeba wszystkiego obrabiać, a D90 nawet jpgi robi or\d razu bardzo dobre (czego nie można powiedzieć o D3000
    U-1000-500-2-900 myslalem ze Ty sobie robisz jaja, ale Ty prawdziwy jestes......
    Nie opowiadaj glupot! Masz aparat klasy amatorskiej z niewiele wyzszej polki niz kolega (tez mam D90 zeby bylo jasne), po kiego robisz RAWy jak i tak ich nie obrobisz? Zostaw sobie JPG i auto a zepsujesz o 399 zdjec dziennie mniej! A i pewnie nie wiesz ale zanim ten cudowny D90 wyszedl, byl wspanialy D80 ktorym sie robilo i robi do teraz zdjecia i to dobre! A jak wiesz D80 ma matryce taka sama jak D3000!

- moim zdaniem kupienie D3000 i obiektywu 18-55 to jest popełnienie dwóch błędów na raz:
    - zamiast D3000 należało kupić przynajmniej D5000 (matryca !)
    - zamiast 18-55 albo 18-105 (większy zakres, trochę lepszy), albo 18-200 (droższy, ale o niebo lepszy)
    Slyszales kiedys o czyms takim jak budzet? Nie kazdy kupuje od samego poczatku wypasiony sprzet, zaczyna sie od nizszych modeli, zwlaszcza jak nie jestes pewien czy to ciebie zainteresuje i wlasnie od tego powinienes zaczac!

Ja bym już nigdy nie kupił aparatu z kitowym obiektywem - samo body oraz DOBRY uniwersalny zoom. Bo prawda jest taka, że uniwersalny zoom załatwia większość roboty dla typowego amatora. A więc powinien być dobrej jakości.
    Zresztą, wszystko powinno być dobrej jakości ...
    To wytlumacz mi po co Tobie ta 50mm? Nie lepiej gdybys kupil sobie super zoom? Albo po co ludzie targaja tyle obiektywow??

Odczep sie od autora, kazdy kupuje taki aparat na jaki go stac albo jaki mu pasuje........

Nie, nie wierze, ze Ty jestes naprawde!

Mam nadzieje droga administracjo, ze mi sie nie oberwie za to.....
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 26-08-2010 o 11:12

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

50 robię portrety

Domyślnie

Już wyjaśniam:

Krytyka nie ustawała, a ja mimo to czyniłem z uporem postępy (robiłem w pierwszych kilku tygodniach około 400 zdjęć na dzień !!!), dzisiaj mam już około 21 tysięcy !!! (tzn 21 tysięcy migawek, bo plików 42 tysiące, gdyż robię każdą fotografię w RAW i JPG. Ogólnie zajmuje to ponad połowę TERRABAJTA !!!
    Zrobiłeś powazny błąd- powinieneś sobie kupić kamerę zamiast lustrzanki. Ale może go naprawić, ustawiając na stałe tryb filmowania w D90tce i kręć video zamiast robienia zdjęć.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

A skoro już poruszony temat sprzętu to właśnie jestem już zdecydowany na przejście z 18-55 do 18-105 - poczytałem opinię, zebrał dużo pozytywów i myślę że taki zestaw jak dla mnie do nauki będzie odpowiedni.
    18-200 pewnie dużo lepszy ale fakt faktem że i cena robi swoje. Prędzej pewnie do 18-105 dokupię stałkę 50 i poeksperymentuje z portretami.
    Nikon D7000 + 18-105 + N 70-300 + N 35/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinopl Zobacz posta
    A skoro już poruszony temat sprzętu to właśnie jestem już zdecydowany na przejście z 18-55 do 18-105 - poczytałem opinię, zebrał dużo pozytywów i myślę że taki zestaw jak dla mnie do nauki będzie odpowiedni.
    18-200 pewnie dużo lepszy ale fakt faktem że i cena robi swoje. Prędzej pewnie do 18-105 dokupię stałkę 50 i poeksperymentuje z portretami.
    18-105 to dobry kitowy obiektyw, jest udany a jego jedyny minus to plastikowy bagnet.
    Z 50mm to juz bedzie wiekszy problem bo D3k nie ma srubokreta i pozostaje Tobie drogi model AFS
    Poza tym 50mm mozna uzywac do portertu ale nie jest to portretowka!

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

wiem, że to nie jest portretówka (powinno być 85-105). Ale dla amatora 50 daje możłiwośc portretów, a także można ją wykorzystać do krajobrazów i innych zastosowań. Jest "uniwersalną portretówką". A możliwości zabawy obiektywem o świetle 1.4 są najtańsze przy wyborze właśnie 50.

Domyślnie

Jeszcze dzisiaj chyba się wybiorę i zakupię 18-105 i na tym chwilowo poprzestanę. Jak pogoda dopisze to wyruszam w teren.
    Jeśli uda mi się coś ciekawego uchwycić to poddam waszej ocenie oczywiście.
    Nikon D7000 + 18-105 + N 70-300 + N 35/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinopl Zobacz posta
    Jeszcze dzisiaj chyba się wybiorę i zakupię 18-105 i na tym chwilowo poprzestanę. Jak pogoda dopisze to wyruszam w teren.
    Jeśli uda mi się coś ciekawego uchwycić to poddam waszej ocenie oczywiście.
    Spokojnie i jeszcze raz spokojnie...poczytaj o szkiełkach na forum ,przeglądaj dobre prace i wyciągaj wnioski . To ,że dziś kupisz obiektyw wcale nie znaczy,że zrobisz dziś wieczorem dobre zdjęcie .Zrobisz identyczne jak 18-55 .
    Czytaj ,pytaj a będzie dobrze

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów