Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Jezioro

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

racja - nie można naprawiać jednego błędu drugim błędem. Proponuję pół roku karencji a potem ewentualnie zmianę ... Tym bardziej, że rozeznasz się w cenach np. szkieł używanych, może trafi się jakaś okazja, Może na jesień pojawią się nowe generacje szkieł, to stare stanieją itp. 18-55 jest GORSZY, ale nie jest ZŁY !

Zresztą nie ma sensu dokręcać mercedesa do D3000. Moja rada jest następująca:
    wykorzystaj D3000 do nauki, a potem albo odsprzedaj, albo daj komuś w rodzinie (zależy, jak z kasą) i kup sobie coś nowego (za miesiąc wejdą nowe generacje aparatów na rynek)

W każdym razie nastaw się, że czekają cię lata nauki ...
    (choć są wyjątki)

i kupuj na wszelki wypadek obiektywy z własnym napędem (bo strategia Nikona nie jest jasna i nie wiadomo, czy nowe modele będą miały napęd ...

a zamiast 18-105 kup raczej 50 1.4 AFS
    Ostatnio edytowane przez UBoot ; 26-08-2010 o 12:11

Domyślnie

Nie wierze co czytam...

- zamiast 18-55 albo 18-105 (większy zakres, trochę lepszy), albo 18-200 (droższy, ale o niebo lepszy) Ja bym już nigdy nie kupił aparatu z kitowym obiektywem - samo body oraz DOBRY uniwersalny zoom.

O kurde... znafcuff mamy... Teraz dopiero sie dowiedzialem, ze moja pierwsza LUSZCZANKA byl to poprostu szmelc! D70 z KITOWYM zoomem 18-70mm. No nie moge...

A moze czytanie ze zrozumieniem mi sie klania...

Gregu mi sie dostanie bo ostatnio jestem bardzo awersywny...
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Dlaczego upieram się zmianę na 18-105, oprócz pozytywnych opinii jest jeszcze cenowo OK no i zawsze jakby nie było większy zakres zoomu.
    Mimo że przede mną jeszcze kupa nauki to zawsze choć trochę większe możliwości

Jakoś boję się kupować używek z optyki, naciąłem się już przy kupowaniu lornetek, które musiałem dawać do kolimacji.
    Nikon D7000 + 18-105 + N 70-300 + N 35/1.8

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

dinopol: w optyce zachodzą ogromne zmiany. Dawniej to było jednostkowe produkty - dzisiaj ogromna masówka. Wzrost sprzedaży lustrzanek (od 2 lat) jest jak wybuch bomby atomowej ! Ilość aparatów i obiektywów jest ogromna i powstaje ogromny rynek wtórny. Nie dlatego, ze komuś się urządzenie zepsuło, lecz dlatego, ze kupił sobie LEPSZE ... Stan techniczny używanego sprzętu bardzo się poprawił ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UBoot Zobacz posta
    racja - nie można naprawiać jednego błędu drugim błędem. Proponuję pół roku karencji a potem ewentualnie zmianę ... Tym bardziej, że rozeznasz się w cenach np. szkieł używanych, może trafi się jakaś okazja, Może na jesień pojawią się nowe generacje szkieł, to stare stanieją itp. 18-55 jest GORSZY, ale nie jest ZŁY !

Zresztą nie ma sensu dokręcać mercedesa do D3000. Moja rada jest następująca:
    wykorzystaj D3000 do nauki, a potem albo odsprzedaj, albo daj komuś w rodzinie (zależy, jak z kasą) i kup sobie coś nowego (za miesiąc wejdą nowe generacje aparatów na rynek)

W każdym razie nastaw się, że czekają cię lata nauki ...
    (choć są wyjątki)

i kupuj na wszelki wypadek obiektywy z własnym napędem (bo strategia Nikona nie jest jasna i nie wiadomo, czy nowe modele będą miały napęd ...

a zamiast 18-105 kup raczej 50 1.4 AFS
    UBoot mącisz i bredzisz o tych aparatach i obiektywach . To znaczy ,że pięć lat wstecz ludzie robili gnioty na dennym sprzęcie ...pomyśl sam. Lepiej poleć koledze dobrą lekturę a nie wymianę aparatu.

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

przeciwnie !! Nie polecam ŻADNEJ lektury książek !!! Ja kupiłem dwie i o dwie za dużo. Tylu banałów nie spotkałem nigdzie w internecie, co w tych książkach (a jedna jest znanego wam autora SK). Po prostu bełkot, pół strony na coś, co w komentarzach pod artykułami w internecie zajmuje 2 i pół zdania. Dlatego proponuję strony w internecie, często prywatne, po polsku, angielsku. Jest tego masa, z rysunkami, symulacjami dynamicznymi itp. Są też filmiki na youtube itp. Jest wszystko. W weekend można to ogarnąć ...

No i chyba nie chcesz mi powiedzieć, że przez 5 lat nie zmieniła się jakość optyki, matryc, AF, pomiaru światła i softwaru ?
    Ostatnio edytowane przez UBoot ; 26-08-2010 o 12:59

Domyślnie

"Tylu banałów nie spotkałem nigdzie w internecie, co w tych książkach"

Moze nawet nie to, ale ideowo sa niemal identyczne. Robilem kilka podejsc i zrezygnowalem.
    Mimo wszystko masz wiele racji, choc akurat nie lopatologia jest najwiekszym mankamentem tych ksiazek.

Do autora - Reju dobrze prawi w 30 poscie. Kup za jakis czas obiektyw,
    ktorego brak bedziesz odczuwal najbardziej.
    Ostatnio edytowane przez Seeker ; 26-08-2010 o 23:10
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów