Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: kupno lampy d40

Wink kupno lampy d40

Witam! Jestem w miarę początkująca. Posiadam Nikona d40 i chcę kupić lampę błyskową. Nie chciałabym wydać za dużo pieniędzy, ponieważ chwilowo ich za bardzo nie mam. Pomóżcie wybrać dobrą i stosunkowo tania lampę, byłabym wdzięczna.

Domyślnie

kup sobie Nissin Di622 cena 400zł, lampa na początek super !!

Domyślnie

sb400 w cenie od 250 do 400

Domyślnie

a potem jak bedzie chciala ja wyzwolić radiowo juz nie bedzie tak kolorowo..

sądzę ze jednak musisz określić jaką kwotą dysponujesz, dla jednego sb900 jest tania, dla innych di622 jest nawet za droga..

ps. sb400 mz odpuśc sobie na wstępie
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

na początek Di622 jest super. pozbiera i kupi, używaną za 299ziko widziałem jak nowa , a sb900 po co jak i tak dla amatora to zbędne, 60% funkcji jest zbędnych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Borkowski Zobacz posta
    ps. sb400 mz odpuśc sobie na wstępie
    Absolutnie nie odpuszczaj sobie lampy SB400. Rozważ wszystkie za i przeciw, dopiero wówczas podejmij decyzję.
    Ta lampka (SB400) do kościoła jest za słaba. Ale w domu nie trzeba nic lepszego. Światłem odbitym od sufitu oświetlam pokój o powierzchni 30 m2. Masz większe pomieszczenia? Będziesz tam robiła zdjęcia? Jeśli nie, to SB400 całkowicie zaspokoi amatorskie potrzeby. Nie zawracaj sobie głowy systemem CLS, jednoczesną pracą kilku lamp i tym podobnymi pomysłami doświadczonych kolegów. Zdecydowana większość fotografów pracuje z jedną lampą (najczęściej tą wmontowaną w aparat) i są zadowoleni. Są zadowoleni, bo zwykle nie wiedzą co tracą. Dla Ciebie każda lampa zewnętrzna będzie źródłem satysfakcji. Odrzucenie a priori lampy dobrej i niedrogiej (coś jak wino owocowe), może być źródłem zbędnych wydatków.
    Mam SB400 i Metza 48. Poręczność lampy Nikona powoduje, że używam jej o wiele częściej niż Metza. Skoro w warunkach, w których jej używam w zupełności wystarcza, to po co nosić ze sobą ciężkiego klamota?
    Jeśli nie dostrzegasz sensu stosowania polskich liter, to w takim razie proszę Cię: Zrob mi laske.

Domyślnie

sb400 nawet nie ma jak wyzwolisz bezprzewodowo, nie ma rozpraszacza, już wolałbym di622..

pieczarek a jeśli masz sb400 i metza 48 i częściej używasz tej pierwszej.. to chyba nie doceniasz metza..

kacap1 - a czy ktoś mówi żeby od razu kupować sb900?

do autora wątku: mogłabyś odpowiedzieć do czego dokładnie potrzebna Ci lampa, czy chcesz w to dalej wchodzić, czy tylko niedzielne pstryki, czy chcesz wyzwalać ją bezprzewodowo itp. a i chyba najważniejsze: ile masz do wydania
    Ostatnio edytowane przez Marcin Borkowski ; 18-08-2010 o 12:51
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mukaida Zobacz posta
    Witam! Jestem w miarę początkująca. Posiadam Nikona d40 i chcę kupić lampę błyskową. Nie chciałabym wydać za dużo pieniędzy, ponieważ chwilowo ich za bardzo nie mam. Pomóżcie wybrać dobrą i stosunkowo tania lampę, byłabym wdzięczna.
    Wnioskuję, że kasy nie za dużo, jak i wymagania nie za duże, więc proponuję:

1. Stosunkowo tanio i dobrze: Nissin Di622, Sunpak PZ42X. (400-500 PLN)
    2. Mniej stosunkowo tanio, za to więcej dobrze: Nikon SB600, Metz 48AF1 (800-900 PLN). Rozwiązanie bardziej rozwojowe, lecz droższe.

Jeśli nie ma/nie będzie możliwości dołożenia do lampy z p.2 to spokojnie któraś z p.1 starczy do zdjęć tzw. "u cioci na imieninach", czy gdzie tam będzie potrzeba.

SB400 to lampa dość ograniczona, lecz poręczna. 200 za nówkę można dać, lecz w tej kwocie na używkę ciężko się załapać.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Są jeszcze lampy Yongnuo - 460 i 560, w dobrej cenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrpawcio Zobacz posta
    Są jeszcze lampy Yongnuo - 460 i 560, w dobrej cenie
    To jednak lampy całkowicie manualne, więc nie polecam jako pierwszą lampę, zwłaszcza na korpus.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów