Close

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 138

Domyślnie

Gall, czy może organizujesz jakie kursa? Po naukę do Ciebie bym przyszedł.
    Jak ty to zrobiłeś - to przecież dzieciaki i rusza to się szybko i nieprzewidywalnie.
    Świetna robota.
    Co do tego czego ludzie oczekują:
    "Także wg mnie do fotografii ślubnej nie trzeba być artystą. Trzba być rzemieślnikiem, znać się na robocie, zrobić zdjęcia "czyste" po prostu poprawne technicznie, obrazujące całą imprezę. Mało kto docenia artystyczną stronę tego typu zdjęć, no niestety. To tak jak z dobrą muzyką...nie wszyscy ją rozumieją, a przecież mandaryna lub inne cuda wpadają w ucho i jest fajnie"
    Autora przepraszam za takie cytowanie ale tu jest odpowiedź! Klient jest ostatecznym werdyktem naszych wysiłków. Klient może być różny. Tycjan malował dla królów - piękne światło. Tylko królów nam trochę brakuje.
    To właściwie tematy socjologiczne nie foto.
    Zaczynam rozumieć czemu tak potrzebne są zloty.
    Pozdrawiam
    Grzegorz
    NX11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Plessis Zobacz posta
    Gall, czy może organizujesz jakie kursa? Po naukę do Ciebie bym przyszedł.
    Jak ty to zrobiłeś - to przecież dzieciaki i rusza to się szybko i nieprzewidywalnie.
    Świetna robota.
    Chyba sie zaczerwienie ))
    Nie organizuje zadnych kursow, a tych zdjec nie jestem zadowolony, bo moglem miec wstep na probe ale nie moglem pojechac.
    Ruszanie sie dzieci to jedno, szybki AF + jasne szklo i troche wprawy a bedziesz mial podobne (D200 do tego nadaje sie swietnie na dobiegaczce). To bylo na typowej scenie teatralnej wiec tez o swiatlo nie ma sie co martwic i nie mozna bac sie wyzszych czulosci. Jedynie z pomiarem swiatla jest troche zabawy, bo zmienia sie jak w kalejdoskopie. Wszystkie byly z pomiarem matrycowym tylko korekcja byla rozna od -3 do -1.5. Przyslona w szkle od 2.2 do 2.8. Reszta to oparcie sie o spust i robienie zdjec w serii. ... chyba za mocne OT.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Rzecz zdarzyła się na śląsku. Wesele było w Katowicach. Nazwisk niestety nie znam, bo się nie interesowałem, ale jeżeli to bardzo pilne to myślę, że mógłbym się w ciągu kilku dni dowiedzieć.
    pilne nie jest, ale ... chciałbym zapytać w jednym miejscu co sądzą o takim postępowaniu i tej osobie w ogóle. i potrzebuję nieco szczegółów.

Domyślnie

Jeśli chcesz spytać w cechu w Katowicach, to zapomnij, miałem do czynienia z tymi ludźmi. Doceniam, że się poświęcają dla dobra reszty fotografów, ale fotek za cholerę nie potrafią robić...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    Motyl, jak sama nazwa wskazuje, profesjonalny fotograf to ktos, czyja profesja jest fotografowanie. A profesja to inaczej zawod, czyli cos, za co bierzemy pieniadze.....
    Jakubas moje pojecie o profesjonalizmie bardziej się tyczy p-tu 2 ze strony, którą podał Zbigniew. Ktoś, kto za swoją robotę nie bierze szmalu może być bardziej profesjonalny w wykonywaniu zlecenia niż ten co kasuje. I wolę mieć do czynienia z takim profesjonalistą w każdym fachu.
    Partactwo jest zawsze partactwem bez względu jak określi się wykonawcę. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motyl Zobacz posta
    Jakubas moje pojecie o profesjonalizmie bardziej się tyczy p-tu 2 ze strony, którą podał Zbigniew. Ktoś, kto za swoją robotę nie bierze szmalu może być bardziej profesjonalny w wykonywaniu zlecenia niż ten co kasuje. I wolę mieć do czynienia z takim profesjonalistą w każdym fachu.
    Partactwo jest zawsze partactwem bez względu jak określi się wykonawcę. Pozdrawiam.
    Zgadzam się, że definicja profesjonalisty w naszym kraju jest dziwnie pojmowana. Mam kumpla, który robi genialne grafiki w oparciu o fotki i PSa, a nie bierze za to kasy, robi to dla siebie. Ostatnio podrzuciliśmy Horowitzowi kilka jego prac - był zachwycony. Wiem, wiem, dla niektóryczh Pan Ryszard to nie artysta, ale jednak światowy autorytet. Swoją drogą, gdyby TVN wznowił program Usterka warto byłoby zrobić odcinek dla fotografów w końcu też usługi...

Domyślnie

Z TVN to jest genialny pomysł. Może ktoś ma tam kontakty i zasugeruje im to.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puławy/Wawa

Domyślnie

Widzicie drodzy nikoniarze - my tu się rozpisujemy o tym co jest profesjonalizmem a co nie, dyskutujemy o ostrości w rogu kadru, kupujemy coraz lepsze szkła itd itp a ja już parę razy miałem chętnych na fotografowanie ślubu, kórzy oglądając portfolio z fotkami ze szkieł f1.8 potrafili rzucić hasło:

"A tu to coś panu się nie udało ostrości złapać, bo całe tło nie ostre - nie ma pan jakiś ostrzejszych zdjęć?"

I naprawdę próba wytłumaczenia, że tak ma być i że na możliwość robienia tego typu zdjęć wydaje się kupę kasy kończy się niczym. Dla takich ludzi ważne jest, żeby było widać kto jest na zdjęciu i żeby było kolorowo.
    Takie same reakcje wzbudzają zdjęcia tańczących osób z dłuższym czasem i lampą na drugą kurtynę - "ooo jakieś rozmazane takie"

Domyślnie

To prawda.
    Jak ktos zyje ze tego to musi zadowolic potencjalnego klienta. A takich, ze ma byc wszystko ostre i kolorowe jest 95%.
    Na szczescie jestem w systuacji, gdzie to ja wybieram klientow na zdjecia a nie oni mnie i moge ze szczerym sercem powiedziec "prosze szukac kogos innego". Jak ktos sie do mnie zglasza po zdjecia to jest to jego swiadomy wybor. Aby nie bylo niedomowien, nie zyje z fotografii.

Domyślnie

Musicie sami sobie wychowywać klientów. Na początek proponuję podwyższenie cen za usługi To naprawdę działa!

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów