Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Którym okiem?

Domyślnie

eagis, no więc do dzisiaj są dwie oficjalne wersje moja i jej hihihihi

a tak technicznie zupełnie to wyglądało tak, że po prostu machnęła kończyną górną tak nieszczęśliwie, że trafiła palcem wskazującym idealnie w źrenicę prawego oka pod takim kątem, że niestety nie uruchomił się odruch bezwarunkowy przymknięcia powieki :/ ... skutek dość przykry, bo pomimo że się to zagoiło, to jak robię fotki przez cały dzień i mam przymknięte prawe oko zbyt długo to zaczyna cholernie boleć i łzawić. Dopóki robię fotki w poziomie jest ok, bo mi prawe oko zasłania aparat więc może być otwarte...gorzej z fotkami w pionie, bo nie bardzo uznaję gripy...tyle, że chyba po tym zdarzeniu będę musiał zapodać grip...żeby mi zasłaniał obraz również przy zdjęciach pionowych. Cała sytuacja tak naprawdę to po prostu jeden wielki pech...dobrze, że oko zostało na swoim miejscu...

Domyślnie

Kiedyś używałem lewego oka. Pamiętam, że jako dziecko miałem zabawkową strzelbę i mierzyłem lewym okiem. Później w wojsku miałem z tym problemy i sobie wyćwiczylem prawe oko. Do dzisiaj stosuje prawe, chociaż lewym mi sie patrzy jakoś tak wygodniej.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Łatwo można sprawdzić, które oko jest dominujące. To metoda, którą pamiętam z wojska. Oko dominujące miało znaczenie przy strzelaniu i nie ma nic wspólnego z lewo lub praworęcznością.

Trzeba sobie znaleźć jakiś punk odległy od nas o kilka metrów. Wyciągnąć rękę przed siebie i wycelować palcem wskazujący w wybrany punkt ( bez znaczenia prawa, czy lewa ręka).
    Skoncentrować wzrok na punkcie patrząc obojgiem oczu. W polu widzenia będziemy widzieć nasz palec niejako podwójnie.
    Po chwili wystarczy na zmianę zamykać, prawe i lewe oko. Oko którym będziemy widzieć palec na wybranym punkcie jest okiem dominującym, które odruchowo wybieramy, gdy przykładamy oko do wizjera.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOMEK K Zobacz posta
    kurczę ja prawe oko przykładam do wizjera i myślałem że wszyscy tak robią
    lewym sie nie da
    Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Kiedyś używałem lewego oka. Pamiętam, że jako dziecko miałem zabawkową strzelbę i mierzyłem lewym okiem. Później w wojsku miałem z tym problemy i sobie wyćwiczylem prawe oko. Do dzisiaj stosuje prawe, chociaż lewym mi sie patrzy jakoś tak wygodniej.
    uff już myślałem że sam jestem prawoczny to właśnie dzięki WP i KBK-AKM i bardzo często z niego strzelajac
    D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....

GL
    Gość

Domyślnie

Lewe.

Domyślnie

Raz lewe raz prawe ale odkąd mam d90 staram się tylko prawe co by nosem nie zmieniać punktów AFu, choć czasem odruchowo leci lewe . Ręka prawa noga lewa
    Nikon Canon Zenit i dwa Fiedy

Domyślnie

Ja od zawsze prawym i tylko prawym.
    Nikon D40 | N18-55 VR | YN460-II | I JESZCZE ROWER |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzejms Zobacz posta
    Lewe oko i przy okazji nosem zmieniam pkty AF (dlatego prawie zawsze mam na "Locked"), prawa reka, prawa noga.
    Ja nie blokuję, korzystam z nosa jako z 3ciej ręki xP

Lewe oko, lewa ręka, prawa noga. Rowerem ruszam z prawej bo słabsza.

a czy zamykacie drugie oko? Czy drugim obserwujecie otoczenie? xD
    Ja staram się obserwować.

Domyślnie

Aż chwyciłem aparat, żeby sprawdzić jak to jest mierzyć lewym okiem, trochę dziwnie ale da się. A co do przymykania to przymykam i zdarza mi się przy tym dziwne miny robić, więc muszę się kontrolować

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów