Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Którym okiem?

Domyślnie Którym okiem?

Coś mnie naszło, aby zapytać was które oko przykładacie do wizjera w naturalnej pozycji Chciałbym zobaczyć, czy ma to związek z prawo/leworęcznością i nogą dominującą (to ta, na którą zsiadacie z roweru najczęściej, z której ruszacie)

U mnie to: lewe oko, prawa ręka, lewa noga

Jak u was?;p

Domyślnie

To oko, które u mnie dominuje - czyli lewe.
    Jednak mniej ważnych do zdjęć przystawiam prawe, tak żeby sobie odpoczęło lewe oczko. Raczej nie ma to znaczenia która ręka, noga czy inne części ciała .
    How much can you know about yourself if you've never been in a fight?

Domyślnie

Dobre pytanie
    Ja przystawiam lewe oko, instynktownie, ale to dlatego że od 20 lat mam wadę wzroku i prawe oko jest niedowidzące, więc nawet w okularach/soczewkach korekcyjnych nie mam pełnej sprawności prawego oka.
    Ręka prawa, noga prawa.

Ja jeszcze zauważyłem inna prawidłowość u mnie i podejrzewam, że właśnie wiąże się to z przykładaniem oka. Kiedyś przeglądając zdjęcia(pionowe) z imprezy zauważyłem, że swoje muszę obracać w prawo, a te co robili inni w lewo. No i faktycznie podpatrzyłem, przykładając lewe oko łatwiej mi przekręcić aparat w lewą stronę i trzymać prawą ręką od góry. I taka pozycja o dziwo jest dla mnie tak samo wygodna jak kadr poziomy.

Nie wiem jak jest z innymi, bo te zdjęcia, które musiałem przekręcać inaczej (nie ja robiłem), wszystkie były strzelane z prawego oka.

Ps. (EDIT)
    Ha, co widać na moim avatarze.

Domyślnie

kurczę ja prawe oko przykładam do wizjera i myślałem że wszyscy tak robią
    lewym sie nie da
    D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Lewe oko i przy okazji nosem zmieniam pkty AF (dlatego prawie zawsze mam na "Locked"), prawa reka, prawa noga.
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

jak foce foki to prawe oko, a lewe sledzi to co sie dzieje wkolo jak foce krajobraz to lewe oko przykladam do wizjera...

Domyślnie

od czasu jak mi moja lepsza połowa zdrapała kawałek rogówki z prawej źrenicy używam tylko lewego oka. Wcześniej używałem obu zamiennie, w zależności od tego jakie zdjęcia robiłem

Domyślnie

Praworęcznny, prawa noga na snowboardzie wysunięta tak że i prawa dominująca. Za to zawsze lewym okiem kadruję. Lewego nie potrafię dobrze zamknąć by nie zmrużyć dosyć mocno prawego. Miałem z tym problem zawsze na strzelnicy w wojsku wpajano mi że jak prawa ręka na spuście to i prawe oko celuje. Na przekór dowódcy udowadniałem że świetnie strzelam na opak
    Ostatnio edytowane przez Andrzej Olender ; 05-08-2010 o 12:29
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    od czasu jak mi moja lepsza połowa zdrapała kawałek rogówki z prawej źrenicy używam tylko lewego oka.

Jak ona to zrobiła??

Domyślnie

Lewa ręka, lewa noga, lewe oko i dlatego podobnie jak dzejms zmieniam czasami nosem punkty ostrości.
    Canon 400d plus kilka szkiełek i coś do błyskania - to już przeszłość
    D7000|D7200|Sigma 17-50|N35 1,8|N18-105 VR|N70-300 VR|SB-800
    moje pstryki

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów