Zamieszczone przez
tomys
Jak wszyscy uparli się na Sandiska, owszem jest ok, ale nie za tą cenę. Pokusą może być C1 LE, ale uważam, że nie jest rewelacyjny. Nefy obrabiam na PS CS2 z Camera RAW jest rewelacyjny i bardzo szybki w odróżnieniu do innych programów. Ale wracając do kart przetestowałem naprawdę wiele kart i uważam, że Kingstony są bardzo wolne i raczej bym je odradzał do D80 czy D200, Sandiski są pioruńsko drogie, więc żeby nie wdawać się w firmy mało znane (choć Niedźwiedź ma rację, że A-Data nie są złe, a do tego tanie i szybkie) wybrałem Pretec Cheetach, używam tych kart zresztą od 2 lat i nie mam (odpukać) żadnych problemów. Zaletą tych kart jest duża szybkość (używam 133x), i naprawdę niska cena (2GB - 144zł). Jeśli chodzi o pojemność, to nie polecam kart mniejszych niż 2 GB. Jeśli jeszcze się ktoś nie bawił Nefami, to nie wie co stracił. Ja robię zdjęcia w Nefach i Jpg jednocześnie (jeśli Jpg jest dobry, to wyrzucam Nefa), więc na 2GB karcie zmieszczę takich zdjęć tylko ok. 150, a w związku z tym taka karta 2GB to kropelka w morzu potrzeb, dlatego radziłbym zamiast drogiego Sandiska 2GB kupić 2x2GB Preteca, a to i tak nie będzie zbyt wiele. Oczywiście zdjęcia u cioci na imieninach robi się zwykle w Jpg, ale jak ci przyjdzie pójść na ślub, studniówkę, czy inną imprezę i robić w Nefach, to nawet nie zdąźysz przegrać zdjęć na databank, a karty będziesz miał pełne.
Skontaktuj się z nami