Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomys Zobacz posta
    Jak wszyscy uparli się na Sandiska, owszem jest ok, ale nie za tą cenę. Pokusą może być C1 LE, ale uważam, że nie jest rewelacyjny. Nefy obrabiam na PS CS2 z Camera RAW jest rewelacyjny i bardzo szybki w odróżnieniu do innych programów. Ale wracając do kart przetestowałem naprawdę wiele kart i uważam, że Kingstony są bardzo wolne i raczej bym je odradzał do D80 czy D200, Sandiski są pioruńsko drogie, więc żeby nie wdawać się w firmy mało znane (choć Niedźwiedź ma rację, że A-Data nie są złe, a do tego tanie i szybkie) wybrałem Pretec Cheetach, używam tych kart zresztą od 2 lat i nie mam (odpukać) żadnych problemów. Zaletą tych kart jest duża szybkość (używam 133x), i naprawdę niska cena (2GB - 144zł). Jeśli chodzi o pojemność, to nie polecam kart mniejszych niż 2 GB. Jeśli jeszcze się ktoś nie bawił Nefami, to nie wie co stracił. Ja robię zdjęcia w Nefach i Jpg jednocześnie (jeśli Jpg jest dobry, to wyrzucam Nefa), więc na 2GB karcie zmieszczę takich zdjęć tylko ok. 150, a w związku z tym taka karta 2GB to kropelka w morzu potrzeb, dlatego radziłbym zamiast drogiego Sandiska 2GB kupić 2x2GB Preteca, a to i tak nie będzie zbyt wiele. Oczywiście zdjęcia u cioci na imieninach robi się zwykle w Jpg, ale jak ci przyjdzie pójść na ślub, studniówkę, czy inną imprezę i robić w Nefach, to nawet nie zdąźysz przegrać zdjęć na databank, a karty będziesz miał pełne.
    Jeśli szedłbym na ślub itp. to raczej brałbym Sandiska. Wszystko oczywiście może szlag trafić i Sandisk nie jest tu jakimś monolitem bez skazy (zresztą po coś dają oprogramowanie do odzyskiwania danych), ale Pretec cieszy się gorszą sławą.

Co do C1 - PS CS2 kilka tysięcy złotych - nie róbmy sobie jaj z pogrzebu. Tak czy owak pod względem prędkości pracy, szczególnie przy masowej obróbce kilkuset NEF-ów nic nie dorówna C1.

Domyślnie

Witam
    Osobiście polecam wiele kart a najlepiej pracują z D-200 SanDisk , osobiście posiadam kilka 1.0 GB Extreme III , wymiana karty na kolejną to czas kilku sekund i focimy dalej . Jak się wybieram na robienie zdjęć zawsze posiadam ich kilka.

Pozdrawiam:

Jarek

Domyślnie

Mam Sandisk Extreme III 4 GB. Działa niezawodnie, ok. 230 nieskompresowanych nefów wchodzi, więc nie ma upierdliwości z ciągłym zgrywaniem kart.
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

Domyślnie

ok. 230 nieskompresowanych nefów wchodzi
    Nefy zawsze są nieskompresowane, inaczej nie byłyby nefami.
    Jeżeli robisz samym Raw (bez Jpg), to na matrycy 10Mp możesz zapisać około 440 zdjęć, Nef z Jpg 300 zdjęć, więc nie wiem skąd ta ilość 230, chyba że masz matrycę ok 18Mp...
    Ale to tylko taka dygresja, nie mająca wiele wspólnego z głównym tematem. Pozdrawiam
    D300s D80 N18-200VRII N18-70 N50f1,8 MB-D80 MB-D10 SB-900 SB-600 YH324+YH410

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomys Zobacz posta
    Nefy zawsze są nieskompresowane, inaczej nie byłyby nefami.
    Jeżeli robisz samym Raw (bez Jpg), to na matrycy 10Mp możesz zapisać około 440 zdjęć, Nef z Jpg 300 zdjęć, więc nie wiem skąd ta ilość 230, chyba że masz matrycę ok 18Mp...
    Ale to tylko taka dygresja, nie mająca wiele wspólnego z głównym tematem. Pozdrawiam
    Nie wiesz? Bo to wątek o D200 a nie o D80. W D200 NEFy moga być i kompresowane i niekompresowane i nadal pozostają NEFami. Niekompresowany NEF z D200 ma ponad 15 megabajtów, czyli jednak na kartę wejdzie około 240 takich niekompresowanych NEFów. Zanim coś zaczniesz pisać może uzupełnij swoje wiadomości.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 22-01-2007 o 14:00
    Jacek

Domyślnie

Przepraszam, zwracam honor.
    D300s D80 N18-200VRII N18-70 N50f1,8 MB-D80 MB-D10 SB-900 SB-600 YH324+YH410

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Nie wiesz? Bo to wątek o D200 a nie o D80. W D200 NEFy moga być i kompresowane i niekompresowane i nadal pozostają NEFami. Niekompresowany NEF z D200 ma ponad 15 megabajtów, czyli jednak na kartę wejdzie około 240 takich niekompresowanych NEFów. Zanim coś zaczniesz pisać może uzupełnij swoje wiadomości.
    Swojego czasu był taki wątek (nie jestem pewien czy dotyczył D200) w którymś ktoś zacytował opis z jakiejś angielskojęzycznej strony w którym było chyba napisane, że każdy NEF jest skompresowany, ale bezstratnie. Włączenie kompresji w menu powoduje silniejszą kompresję, ale już tym razem stratną. Wniosek miał być taki, że nie ma nieskompresowanych NEF'ów, są tylko skompresowane stratnie lub bezstratnie.
    Czy ktoś mógby mnie poprawić jeśli pamięć mnie zawodzi ?

Domyślnie

Ludzie, kiedy Wy zaczniecie pisać o czymś co wiecie, a nie o tym co tylko gdzieś słyszeliście. W D200 NEF może być niekompresowany lub kompresowany stratnie. Nie ma takiej opcji jak kompresja bezstratna NEFa z D200. Polecam lekturę instrukcji.
    Jacek

Domyślnie

ok Panowie, więc ustaliliśmy że na kartę 4 GB wchodzi ok. 230 - 240 NEFów. To jest wątek o kartach, kwestia kompresji nefów była wielokrotnie omawiana i proponuję pominąć ją w tym wątku.
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

Domyślnie

moje trzy grosze w tej kwestii
    ja mam 2x 4GB EXtreme III. To jest świetnbe rozwiązanie. Miejsca jest na ponad 300nefów i jeszcze kika jpegów można dowalić. karty Sandisc EXTREME są najlepsze na rynku,

To jest tragiczne rozwiazanie. Takie karty to do kamery Panie, nie do aparatu. Nie wspominam juz o padzie karty bo zazwyczaj daje sie odzyskac z niej zdjecia - ale zgranie np takiej karty na data bank troche trwa, foldery są wielkie i otwarcie i przeglad pliku z kilkuset rawami przymula nawet mega komputer.
    Ja robie w NEFach skompresowanych. trudno znalezc róznice pomiedzy skompesowanym i nie - w studio robie FULL, ale w terenie skompresowane - na 1GB wchodzi 115 - 118 RAWów lub 95+JPG. To duzo, i to akurat taka rozsadna ilośc na folder. Jak mam na koniec dnia 5 folderów po 100-pare fotek - idzie to jakoś przeglądać, czy automatem polecieć na TIFa. Z duzego folderu RAWów jak zrobisz 400 TIFów to potem go nie przegladniesz, musisz dzielic kombinowac. Po co ? Kiedys film miał 36 klatek i było ok. Karta 1GB szybko sie zgrywa, co dla DataBanku tez jest istotne bo akumlatory wola pracowac 5 x po 10 minut niz 3 x po 20. No i polecam Lexary. Obecnie bez problemu nowe w Euro czy MM mozna kupic za 150zł - 1GB 80x. Gwarancja jakosci. Na d200 taka predkość jest wystarczajaca, a co Lexar to Lexar. Mam 4x 1GB + coolwalkera i spokojnie moge isc w teren na dowolną ilość zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez krzysztof jot ; 26-01-2007 o 01:13

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów