Szukaj
ja to samo. mam razem 3 karty, 5 GB i w dodatku 140 GB na zewnetrznych dyskach
chyba specjalnie kupię, a starą karte Ultra II sprzedam.
podoba mi sie ten C1 LE.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Witam
Czy mógłby ktoś z Szanownych kolegów podać gdzie najtaniej kupić C1 LE z kartą.
Aparat Nikon Obiektyw Nikon Lampa Nikon
Oj leniuszek, leniuszek...
http://www.skapiec.pl/site/cat/16/fi..._0_0_0_0_0_0_0
Nie jestem zwolennikiem generalizowania, ale faktycznie obecnie Kingston daje ciała. Jak trafisz na egzemplarz z dobrym flashem, to będzie śmigał aż miło, ale możesz też trafić na syf (częściej). Ja myślałem, że mam dobrego 2GB EP, okazało się, że przy pojedynczych jest fajowo, a za chwilę włączasz seryjne i pliki, owszem, są, tyle, że zamazane wrrrrrtym razem będzie SanDisk
Co do zakupów- przy matrycy 10 megapixeli karta 1GB to lekkie nieporozumienie - zanim zaczniesz już się kończy, chyba że siedzisz ciągle w studio, o NEFach już nie wspomnę. IMHO rozsądne minimum to 2GB. Ja używam 2x2GB Extreme III Sandiska + Digimate 100GB - razem bez stresu podczas roboty![]()
Ja używałem przez cały sezon Transcend 2GB (120x) i zero problemów - doskonale się spisywała. Teraz dokupiłem tej samej firmy kartę 4GB za 269 zł... i też śmiga jak trzeba. Polecam te karty.
Gobi
D3x l N70-200 l N28-70 l N14-24 l N60 l .......... itd.
a ja śmigam na pqi 4 GB x120. Szybka, fajna, bez problemowa. Polecam również. Cena przystepna 290zł, a prędkość karty bardzo duża.
Pozdrawiam
Pucha i szkła NIKON![]()
Jak wszyscy uparli się na Sandiska, owszem jest ok, ale nie za tą cenę. Pokusą może być C1 LE, ale uważam, że nie jest rewelacyjny. Nefy obrabiam na PS CS2 z Camera RAW jest rewelacyjny i bardzo szybki w odróżnieniu do innych programów. Ale wracając do kart przetestowałem naprawdę wiele kart i uważam, że Kingstony są bardzo wolne i raczej bym je odradzał do D80 czy D200, Sandiski są pioruńsko drogie, więc żeby nie wdawać się w firmy mało znane (choć Niedźwiedź ma rację, że A-Data nie są złe, a do tego tanie i szybkie) wybrałem Pretec Cheetach, używam tych kart zresztą od 2 lat i nie mam (odpukać) żadnych problemów. Zaletą tych kart jest duża szybkość (używam 133x), i naprawdę niska cena (2GB - 144zł). Jeśli chodzi o pojemność, to nie polecam kart mniejszych niż 2 GB. Jeśli jeszcze się ktoś nie bawił Nefami, to nie wie co stracił. Ja robię zdjęcia w Nefach i Jpg jednocześnie (jeśli Jpg jest dobry, to wyrzucam Nefa), więc na 2GB karcie zmieszczę takich zdjęć tylko ok. 150, a w związku z tym taka karta 2GB to kropelka w morzu potrzeb, dlatego radziłbym zamiast drogiego Sandiska 2GB kupić 2x2GB Preteca, a to i tak nie będzie zbyt wiele. Oczywiście zdjęcia u cioci na imieninach robi się zwykle w Jpg, ale jak ci przyjdzie pójść na ślub, studniówkę, czy inną imprezę i robić w Nefach, to nawet nie zdąźysz przegrać zdjęć na databank, a karty będziesz miał pełne.
D300s D80 N18-200VRII N18-70 N50f1,8 MB-D80 MB-D10 SB-900 SB-600 YH324+YH410
Skontaktuj się z nami