Mam problem. Nie mogę zrozumieć działania funkcji auto iso w nikonie d80. Omówie mój problem na przykładzie programu M. Robie zdjęcie w pokoju w pochmurny dzień: tryb M czas 1/40 f3,5 pomiar matrycowy, iso ustawione na 100, w menu ustanień osobistych automatyczna czułość iso włączona, max czułóść ustawiona na 1600 a najdł. czas migawki na 1/60. Przy takich ustawieniach w wizjerze miga auto iso a po naciśnieciu przycisku funkcyjnego pod którym ustawioną mam opcje ISO na bierząco widzę w wizjerze jak aparat znienia wartość ISO w zależności czy skieruje aparat w stronę z której dociera więcej światła czy w stronę słabiej oświetloną. Po naciśnieciu spustu otrzymuje ładnie naświetlone zdjęcie a w exife na czerwono wyświetla się wartość iso powiedzmy 800. Funkcja zadziałała superWszystko komplikuje się po uniesieniu wbudowanej lampy błyskowej. Aparat nie chce podnieść iso, nie miga napis auto iso i przy takich samych ustawieniach jak powyżej zdjęcie wykonane bedzie z iso 100 a nie 800 (fakt lampa zdołą naświetlić kadr gdyż robie zdjęcie w małym pomieszczeniu, ale uważam że aparat powienien podnieść iso przynajmniej do 400 i tylko doświetlić lampą). Moę zmusić aparat do podniesienia iso ustawiając powiedzmy 1/200 i f16 i pomimo ze napis auto iso nie bedzie migal to w exife mogę odczytać na czerwono ustawioną przez aparat wartość iso, ale wtedy nie jestem zadowolony z wykonanych zdjęć gdyż na zdjęciu widać, że lampa błysnęła z calą mocą a nie posłużyłą jedynie w celu doświetlenia kadru... Czy wie ktoś jakie ustawienia wprowadzić w aparacie, aby działała funkcja auto iso a lampa służyła tylko do doświetlania kadru?? Czy funkcja auto iso działa lepiej podczas uzywania zewnetrznej lampy błyskowej?? Może trzeba włączyć jakiś przedbłysk albo lampe ustawić i innym trybie. Czekam na pomoc. Aha czy można zrobić zdjęcie z użyciem wbudowanej lampy błyskowej z czasem krótszym niż 1/200
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami