Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: auto iso w d80

Domyślnie auto iso w d80

Mam problem. Nie mogę zrozumieć działania funkcji auto iso w nikonie d80. Omówie mój problem na przykładzie programu M. Robie zdjęcie w pokoju w pochmurny dzień: tryb M czas 1/40 f3,5 pomiar matrycowy, iso ustawione na 100, w menu ustanień osobistych automatyczna czułość iso włączona, max czułóść ustawiona na 1600 a najdł. czas migawki na 1/60. Przy takich ustawieniach w wizjerze miga auto iso a po naciśnieciu przycisku funkcyjnego pod którym ustawioną mam opcje ISO na bierząco widzę w wizjerze jak aparat znienia wartość ISO w zależności czy skieruje aparat w stronę z której dociera więcej światła czy w stronę słabiej oświetloną. Po naciśnieciu spustu otrzymuje ładnie naświetlone zdjęcie a w exife na czerwono wyświetla się wartość iso powiedzmy 800. Funkcja zadziałała super Wszystko komplikuje się po uniesieniu wbudowanej lampy błyskowej. Aparat nie chce podnieść iso, nie miga napis auto iso i przy takich samych ustawieniach jak powyżej zdjęcie wykonane bedzie z iso 100 a nie 800 (fakt lampa zdołą naświetlić kadr gdyż robie zdjęcie w małym pomieszczeniu, ale uważam że aparat powienien podnieść iso przynajmniej do 400 i tylko doświetlić lampą). Moę zmusić aparat do podniesienia iso ustawiając powiedzmy 1/200 i f16 i pomimo ze napis auto iso nie bedzie migal to w exife mogę odczytać na czerwono ustawioną przez aparat wartość iso, ale wtedy nie jestem zadowolony z wykonanych zdjęć gdyż na zdjęciu widać, że lampa błysnęła z calą mocą a nie posłużyłą jedynie w celu doświetlenia kadru... Czy wie ktoś jakie ustawienia wprowadzić w aparacie, aby działała funkcja auto iso a lampa służyła tylko do doświetlania kadru?? Czy funkcja auto iso działa lepiej podczas uzywania zewnetrznej lampy błyskowej?? Może trzeba włączyć jakiś przedbłysk albo lampe ustawić i innym trybie. Czekam na pomoc. Aha czy można zrobić zdjęcie z użyciem wbudowanej lampy błyskowej z czasem krótszym niż 1/200

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Twój aparat działa prawidłowo, w małym pomieszczeniu w trybie AUTOISO aparat wykorzystał odpowiednią moc wbudowanej lampy, przy zadanych przez Ciebie parametrach naświetlenia, 1/40 f3,5. Gdybyś przymknął obiektyw, np do f 8 czy 11, aparat wybrałby wyższą czułość, właściwą dla fotografowanej śceny.
    Nie zrobisz zdjęcia z czasem krótszym niz 1/200 sek, wykorzystując wbudowaną lampę błyskową. Jest to możliwe tylko przy zastosowaniu zewnetrznej lampy błyskowej, np sb600, sb800, w trybie Auto FP, menu ostawień osobistych poz. 25.
    Wiedz że, w D90 nie możesz wykorzystać trybu AUTOISO w trybie manualnym, w D80 TAK, właśnie próbujesz.
    Przy fotografowaniu w trybie AUTOISO z lampą błyskową, zewnętrzną czy wbudowaną, priorytetem jest wykorzystanie pełnej mocy lampy, jeżeli jej nie starcza, aparat przewidywany stopień niedoświetlenia kompensuje podwyższeniem ISO.
    Ostatnio edytowane przez wlopis ; 28-07-2010 o 20:02 Powód: uzupełnienie wypowiedzi
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

Przy D3000 + SB900 na gorącej stopce - minimalny czas 1/200
    D3000/N35 1.8/N18-55 VR/S70-300/SB900

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

D3000 (podobnie jak D5000, D60, D40x itd) nie obsługują trybu FP, niestety...
    D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Funkcja AUTOISO jest przez wielu niedoceniana, a szkoda. Wspaniała, przede wszystkim tam gdzie czasu brak, jednak rzadko się o niej tu pisuje.

Domyślnie

wlopis skąd takie rewelacje czerpiesz? W moim D90 auto iso w trybie M działa.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlopis Zobacz posta
    Funkcja AUTOISO jest przez wielu niedoceniana, a szkoda. Wspaniała, przede wszystkim tam gdzie czasu brak, jednak rzadko się o niej tu pisuje.
    Autoiso przydaje się głównie w reporterce. Gdzie masz czas na M tam autoiso nie jest potrzebne. Osobiście na korzystałem z tego 2 razy, późne popołudnie, wieczór, gdy ze światłem są już problemy, a lampa błyskowa niewiele daje. W codziennym fotografowaniu jednak wolę mieć kontrolę nad ISO.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Z tym, że D80 przeswietla i trzeba uwazac. Warto zrobic korekte ekspozycji.

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    wlopis skąd takie rewelacje czerpiesz? W moim D90 auto iso w trybie M działa.
    Nie posiadam D90, jednak czytając instrukcję do tego aparatu, na stronie 166 jest punkt "Automatyczny dobór ISO (tylko tryby P,S i A )", w D80 podobnie, na str 88 "Automatyczny dobór ISO (tylko tryby P,S A i M )". Żle zapamiętałem, chociaż jakiś czas temu uważnie obie instrukcje czytałem, zdarza się. Dzięki za uprzejme zwrócenie mi uwagi .

Domyślnie

wlopis nie wiem skąd masz instrukcję do D90 ale w mojej jest napisane "Automatyczny dobór ISO (tylko tryby P, S, A i M)"
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów