Szukaj
I ostatnie pytanie:
EIZO FlexScan EV2023WH-BK
EIZO FlexScan EV2023WH-GY
Czy też raczej biurowe?
Z góry dziękuję.
A te z kolei są biurowe w dobrym znaczeniu. Tzn na tyle dobre, że co prawda nie tworzone z myślą o zastosowaniach związanych z kolorem, z uciętym sterowaniem, ale komfortowe, z dobrą regulacją i w sytuacji bardzo ograniczonego budżetu lepsze o przepaść od Samsungów, LG i tym podobnego szrotu.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Czyli piszesz o ustawieniu monitora pod warunki oglądania odbitek/wydruków występujące u większości populacji przez znikomy procent czasu. Bo najczęściej jednak oglądane są pod energooszczędną żarówką, jaka se tam dynda pod sufitem lub w najlepszym razie przy oknie, przy takiej pogodzie jaka akurat jest (a u nas to z tym słońcem różnie bywa, nie wspominając że niektórzy mają np. okna od północy). No to po co się szarpać o te 200 Kelwinów? Rozumiesz do czego zmierzam?
Przez ludzi którzy na pewno mają odpowiedni punkt odniesienia? Do takiego właśnie "przyzwoicie", a nie tylko "beznadziejnie"?
No to pyta, choćby tutaj
Tak właśnie zazwyczaj robię
Jak to powiedział kiedyś pewien klasyk: nikt dziś nic nie czyta, jak już przeczyta, to nie zrozumie, a jeśli nawet zrozumie, to i tak zaraz zapomni. A wystarczyłoby zacząć od lektury paru stron, instrukcji od profilera, etc. Ja tam będę się upierał, że profilowanie monitorów na przyzwoitym poziomie, wystarczającym większości zjadaczy chleba, to nie jest technologia kosmiczna. Ale jeśli ktoś chce za to zapłacić specjaliście, to ok, ale na litość Allaha nie odsyłajmy tam wszystkich, którzy pytają.
Zależy gdzie finalnie lądują te zdjęcia. Jeśli w przeważającej ilóści przypadków na tymże monitorze, tv lub www, to dla samego tego kupowanie szerokogamutowca nie ma większego sensu. No ale jak ktoś bardzo chce...
Pytanie, na które chciałbym abyś odpowedział uczciwie: czy przed kalibracją spekto doskwierała Ci w jakiś odczuwalny sposób ta biel? Bo jeśli pokazać komuś przed-po-przed-po, to każdy normalnie widzący człowiek zobaczy zmianę.
Rozumiem jak najbardziej, przy czym poprawnie ustawiony monitor ma wedle mojej koncepcji znaczenie "referencyjne". Skoro nie można u większości użytkowników zapanować nad oświetleniem to można posłużyć się pewną własnością mózgu, a mianowicie wytłumaczeniem sobie, że to co na monitorze = "ok", a to co dookoła = "nie ok". Praktyka wykazuje, że tak zorganizowany warsztat po odpowiednim "zaprogramowaniu" mózgownicy jest użyteczny. Jest to jedyny ratunek kiedy likwidacja jadowicie zielonych ścian jest nierealna ze względów niefotograficznych.
Oczywiście. Niby jak sprawdzić jakość pracy?
I dobrze. Fora bogate merytorycznie, gdzie są ludzie którym chce się edukować innych są bezcenne.
Przy takim założeniu, po przesiadce się na normalnie ustawiony sprzęt okazuje się, że wszystkie zdjęcia są do ponownego wywołania. Zna Pan to? Bo ja znam, a nawet więcej, to przypadki nagminne.![]()
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-07-2010 o 15:27
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Napewno chciałbym umieścić trochę fotek na WWW, ale i tak większość z nich daję do labu. W przyszłości chciałbym drukować w domu.
I tu mam pytanie. Jeśli mam monitor szerokogamutowy i widzę kolory ARGB, to czy przy wydruku też zobaczę podobnie oddane barwy, czy też zostaną obcięte do sRBG?
Zostaną obcięte do przestrzeni barwnej danego urządzenia wyjściowego. Zarówno sRGB jak i aRGB nie odpowiadają przestrzeni konkretnej drukarki/minilabu i zawsze są pewne walory barwne, które nie mogą zostać poprawnie zreprodukowane. Chodzi jedynie o to, by gamut przestrzeni edycyjnej nie obcinał nam gamutu drukarki, bo w pewnych przypadkach tracimy przez to jej potencjał.
Skontaktuj się z nami