Close

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 98

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirko33 Zobacz posta
    Napewno chciałbym umieścić trochę fotek na WWW, ale i tak większość z nich daję do labu. W przyszłości chciałbym drukować w domu.
    I tu mam pytanie. Jeśli mam monitor szerokogamutowy i widzę kolory ARGB, to czy przy wydruku też zobaczę podobnie oddane barwy, czy też zostaną obcięte do sRBG?
    Jak nie obetniesz przestrzeni do sRGB to nic nie zostanie do niej obcięte.

Co do reszty - pooglądaj pokrycia przestrzeni sRGB , aRGB i na ich tle przestrzeni druku - bez tego nie pogadamy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Rozumiem jak najbardziej, przy czym poprawnie ustawiony monitor ma wedle mojej koncepcji znaczenie "referencyjne".
    Podejście całkiem ok, ale nie ma co szaleć z tą referencyjnością, skoro jest ona dla większości osób nie do powtórzenia w świecie analogowym. I tu rzeczone +/- 300K odchyłki kolorymetru (możliwej do wydłubania ręcznie) nie robi specjalnej różnicy.
    Tak więc jeszcze raz wracając do początkowego wątku – w wielu okolicznościach zwykły kolorymetr będzie wystarczająco dobry dla zwykłych ludzi (lub dla takich, którzy nie mają oporów przed eksperymentowaniem i zdobywaniem nowej wiedzy). Oczywiście taki strojony pod szerokogamutowca lub spektofotometr byłyby obiektywnie lepsze (czy nawet prostrze w obsłudze), ale jeśli to ma być kosztem szarpania się na siłę, to można sobie odpuścić. Acz jeśli ktoś czuje, że jest poza grupą "zwykłych ludzi", to już*musi poszukać innych rozwiązań.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Przy takim założeniu, po przesiadce się na normalnie ustawiony sprzęt okazuje się, że wszystkie zdjęcia są do ponownego wywołania. Zna Pan to? Bo ja znam, a nawet więcej, to przypadki nagminne.
    Może gdyby nie to, że ładnych parę zdjęć zdarzyło mi się obrabiać na PowerBookowej TNce i nie uważam aby jakoś bardzo na tym straciły, to bym się i zgodził
    Co do ponownego wołania - IMHO przesady, mogą oczywiście być jakieś skrajne przypadki, ale to już zależy od miliona czynników.

Nie zapominaj proszę, że szerokogamutowiec to specyficzne narzędzie pozwalające zobaczyć więcej, ale i wymagające odpowiedniej higieny pracy. Choćby głupie przeglądanie galerii internetowych – tylko w jednej przeglądarce (niestety, moje ulubione Safari tu leży i kwiczy, bo 99% kontentu w necie nie jest otagowane) i to z uprzednio ręcznie włączonym modułem CM. Do tego staranne dobieranie softu w workflow (wliczając szybkie podglądy), zabawa z pilnowaniem profili oraz konwersją do przestrzeni docelowej (najczęściej sRGB) i jeszcze kotrola ile nam uciekło i czy nie trzeba podrzeźbić.
    I po co to wszystko? Dla znajomych i nieznajomych, którzy będą oglądali nasze obrazki na HGW jakim monitorze lub na odbitkach z labu, który jakoś tam z grubsza pokrywa się z sRGB, a profilowany to był hohoho, albo jeszcze dawniej? No może jeszcze te z 10 lepszych wydruków w roku, pytanie czy robionych u nielicznych specjalistów z dobrze oprofilowanymi urządzeniami o porządnych gamucie, czy na drukarce pod biurkiem, z tanimi zamiennikami tuszy i 4 różnych papierach od sasa do lasa?

Cytat Zamieszczone przez Krzychu_Z Zobacz posta
    Szczerze - nie Ale nie produkowałem wtedy jeszcze wydruków - które - żeby uprzedzić pytanie - oglądam pod Grafilitem...
    Takie oczekiwania już mogą*wymagać zaangażowania lepsiejszego sprzętu, ale jako ciekawostkę podam, że w konfrontacji Eizo CG vs. Just ja uzyskałem lepsze efekty i1 Dspl niż szpece od dostawców z i1 Pro oraz kolejny z DTP94. No ale tam poszło bardziej o wybór odpowiednich ustawień (moje podejście "percepcyjne" kontra święte dogmaty, jak D50 czy gamma 1..

Domyślnie

Podoba mi się argumentacja kolegi de Fresz, takie chłodne spojrzenie na rzeczywistość.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    I tu rzeczone +/- 300K odchyłki kolorymetru (możliwej do wydłubania ręcznie) nie robi specjalnej różnicy. (...) Tak więc jeszcze raz wracając do początkowego wątku – w wielu okolicznościach zwykły kolorymetr będzie wystarczająco dobry dla zwykłych ludzi
    Możemy się tak w nieskończoność przepychać "moje-twoje". Jak Pan wielokrotnie zauważył prezentuję podejście konkretne i jak trzeba kategoryczne. Dzięki temu osiągam pewne wyniki jeśli to jest możliwe i nie zabieram się za kręcenie bicza z g****, tzn wiadomo czego.

Może gdyby nie to, że ładnych parę zdjęć zdarzyło mi się obrabiać na PowerBookowej TNce i nie uważam aby jakoś bardzo na tym straciły, to bym się i zgodził
    Proszę nie porównywać swoich umiejętności i doświadczenia z przeciętnym. Obróbka obróbce nie równa i różna jest umiejętność oceny kiedy jest dobrze a kiedy możemy przekroczyć ograniczenia sprzętu. Przykład: Ktoś pojeździ konkretnie po poziomach, na laptopie zdjęcia zrobią się ładniejsze, bardziej żywe, a w rzeczywistości w pliku może być masakra. Tyle że nie będzie jej widać do chwili podłączenia normalnego monitora.

I po co to wszystko? Dla znajomych i nieznajomych, którzy będą oglądali nasze obrazki na HGW jakim monitorze lub na odbitkach z labu, który jakoś tam z grubsza pokrywa się z sRGB, a profilowany to był hohoho, albo jeszcze dawniej? No może jeszcze te z 10 lepszych wydruków w roku, pytanie czy robionych u nielicznych specjalistów z dobrze oprofilowanymi urządzeniami o porządnych gamucie, czy na drukarce pod biurkiem, z tanimi zamiennikami tuszy i 4 różnych papierach od sasa do lasa?
    Przy takim podejściu, po co w ogóle cokolwiek robić? Przypadek, przypadkiem przypadek pogania. Nie istnieje coś takiego jak średnia z przypadków. Jak wobec tego amator fotograf ma zobaczyć swoje zdjęcia skoro nie istnieje coś takiego jak jednolity stan "rozregulowania" sprzętu i rozrzutu jakości? Na każdym jest co innego, które więc zdjęcie jest tym właściwym?

jako ciekawostkę podam, że w konfrontacji Eizo CG vs. Just ja uzyskałem lepsze efekty i1 Dspl niż szpece od dostawców z i1 Pro oraz kolejny z DTP94. No ale tam poszło bardziej o wybór odpowiednich ustawień (moje podejście "percepcyjne" kontra święte dogmaty, jak D50 czy gamma 1.8
    Niekoniecznie lepsze obiektywnie, a bardziej odpowiadające oczekiwaniom. BTW gdzie i po co się jeszcze stosuje gammę 1,8? Ja się wielokrotnie spotkałem z próbami ustawiania niższej gammy właśnie na sprzęcie szerokogamutowym bo klient przyzwyczajony do węższej przestrzeni usilnie wmawiał, że za bardzo "kontrastowy". No, ale to jest czarodziejstwo i kręcenie na oślep, o czym pisałem wcześniej.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 24-07-2010 o 22:35
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

W takim razie jaki kalibrator polecacie do kalibracji NEC P221W?
    Użyszkodnik Nikona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomszafa Zobacz posta
    W takim razie jaki kalibrator polecacie do kalibracji NEC P221W?
    X-Rite ColorMunki Photo w połączeniu z profilerem NEC Spectraview II.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Sorki, że odkopuję temat, ale czas najwyższy kupić kalibrator...
    Monitor jaki posiadam to kwadraciak NEC 2070NX a na kalibrator nie chcę przeznaczyć więcej niż około 500-600zł bo po prostu nie wyrobię sie finansowo...
    Do wyboru więc w tej cenie mam spydera 3 pro, x-rite color munki create i x-rite i1 Dispaly LT ...
    Dodatkowo oczywiście na próbę na 14 dni ściągnąłem własnie basICColor display 4.1.22 i widzę, że ze wszystkimi tymi kalibratorami raczej powinien ten program działać.

Czytam już o kalibratorach kilka dni i już sam nie wiem co robić ...

Dzięki za jakiekolwiek informacje

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez barman_pl ; 16-02-2011 o 03:28

Domyślnie

I1 Display LT

Domyślnie

Dziękować - Tak też myślałem ... Jeszcze tylko jedno pytanie - czy używać go z oryginalnym softem czy lepiej spróbować z basICColor display ? Co może dać lepsze efekty ?

Pozdr.

Domyślnie

Zdecydowanie z basICColorem albo Argyllem.

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów