Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 98

Domyślnie Monitor, a kalibracja

Jak zwykle znów jestem namolny,a moje zainteresowanie kalibracją nie słabnie. Jak już wspominałem na tym forum mam monitor DELL'a i kolorki są całkiem całkiem. Chciałem go skalibrować (zakupić kalibrator - ok.400 stówy), ale facet dał mi półgodzinny wywód przez telefon, że kineskopowe monitory są już kiepskie (z jego własnego doświadczenia) i nie da się ich już idealnie ustawić. Oczywiście napomknął, że tego typu kalibrację powieniem zlecić fachowcowi.
    Moje pytanie brzmi: Po jaką cholerę facet sprzedaje (nie chce sprzedać) kalibratory? Przecież można ustawić monitor w domowym zaciszu wg własnego "widzimisię". Na razie nie stać mnie na zakup NEC'a P221W, którego i tak musiałbym skalibrować profesjonalnie, a koszt takiej kalibracji to ok. 500 PLN, czyli całość to koszt 2000 zł.
    Proszę, wyjaśnijcie mi, czy warto kupić taki kalibrator i jeszcze trochę popracować na kineskopie, zwłaszcza, że kolory są w nim OK.
    Pozdrawiam
    Mirek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirko33 Zobacz posta
    Na razie nie stać mnie na zakup NEC'a P221W, którego i tak musiałbym skalibrować profesjonalnie, a koszt takiej kalibracji to ok. 500 PLN, czyli całość to koszt 2000 zł.
    A kto Ci takich głupot nagadał z tą "profesjonalną kalibcją"???

Proszę, wyjaśnijcie mi, czy warto kupić taki kalibrator
    Taki, to znaczy jaki konkretnie? Tak ogólnie – warto. Ustawianie monitora na oko obiektywnie oceniając jest kija warte.
    Wątek o kalibratorach gdzieś tu się pęta po forum, tam z pewnością znajdziesz dużo informacji jaki kalibrator kupić.

i jeszcze trochę popracować na kineskopie, zwłaszcza, że kolory są w nim OK.
    Nie wierzę że circa ~7 letni kineskop świeci dobrze.

Domyślnie

Jak już wspominałem na tym forum mam monitor DELL'a i kolorki są całkiem całkiem.
    Po przesiadce na nowy, rozsądnej jakości, stwierdzi Pan najprawdopodobniej: "Po jaką chorobę tyle czasu się męczyłem?".

Chciałem go skalibrować (zakupić kalibrator - ok.400 stówy), ale facet dał mi półgodzinny wywód przez telefon, że kineskopowe monitory są już kiepskie (z jego własnego doświadczenia) i nie da się ich już idealnie ustawić. Oczywiście napomknął, że tego typu kalibrację powieniem zlecić fachowcowi.
    Powinien postawić Pan mu piwo, bo uniknął Pan wywalenia w błoto 400 zł.
    Fakty są takie, że Pański monitor ma conajmniej 6 lat. Ile jeszcze w ogóle podziała? Jeśli to mały kineskop jest szansa na może trochę, ale jeśli duży to jego parametry już wchodzą w zakres science fiction. Kineskop w takim wieku może nie być w ogóle możliwy do ustawienia.

Przecież można ustawić monitor w domowym zaciszu wg własnego "widzimisię".
    Monitorów nie ustawia się na "widzimisię" tylko do ustalonych parametrów wynikających z profilu pracy, warunków oświetleniowych.

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    A kto Ci takich głupot nagadał z tą "profesjonalną kalibcją"???
    Zapewne chodzi o podejście do tematu z świadomością co się robi, odpowiednim czujnikiem i oprogramowaniem. Proszę zwrócić uwagę że na na forach typu "fraz" i podobnych już dawno wyklarował się podział na "kalibrację" i "kalibrację sprzętową" czyli użyciem "sprzętowego" kalibratora. "Profesjonalna kalibracja" jest więc najwyższą formą wykonania przedmiotowej czynności mając do dyspozycji narzędzia do tegoż.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-07-2010 o 10:59
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Co dalej nie wyjaśnia ceny takiej "profesjonalnej" usługi. Kalibracja (profilowanie) przez "zawodowca" choćby z i1Pro + PM to nie są koszty większe niż ze 100, może 200 zł. A żuczów mających obwoźne stanowisko kalibracyjne z i1Dpsl czy podobnym kalibratorem za 5 stów można znaleźć poniżej połowy tej kwoty.

Domyślnie

Kalibracja (profilowanie) przez "zawodowca"
    W przypadku P221W nie chodzi o samo wygenerowanie profilu, ale też o zapisanie odpowiednich wartości w LUT monitora.

Domyślnie

Bez 3 fakultetów, w tym z numerycznego programowania maszyn – ani rusz

Domyślnie

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko trochę poczekać i kupić tego NEC-a i przeprowadzić porządną kalibrację przez doświadczonego gościa.
    Dziękuję serdecznie za cenne uwagi.
    Pozdrawiam
    Mirek

Domyślnie

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko trochę poczekać i kupić tego NEC-a i przeprowadzić porządną kalibrację przez doświadczonego gościa.
    Dobra rada: Przed robotą proszę się dopytać zleceniobiorcy czy ma odpowiedni czujnik i oprogramowanie do tego Neca. Kalibracja kolorymetrem i dołączonym oprogramowaniem jest conajmniej nieoptymalna. Są to monitory fabrycznie kiepskie liniowo, a trochę poprawić to można tylko oprogramowaniem Nec Spectraview II którego nie można legalnie w UE kupić. A i sam czujnik musi być przystosowany do mierzenia monitorów szerokogamutowych czyli kolorymetry odpadają.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-07-2010 o 12:07
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Co dalej nie wyjaśnia ceny takiej "profesjonalnej" usługi. Kalibracja (profilowanie) przez "zawodowca" choćby z i1Pro + PM to nie są koszty większe niż ze 100, może 200 zł. A żuczów mających obwoźne stanowisko kalibracyjne z i1Dpsl czy podobnym kalibratorem za 5 stów można znaleźć poniżej połowy tej kwoty.
    Są firmy w Polsce które robią to jeszcze drożej, nawet dużo drożej. A może nie chodzi o samą czynność kalibracji? Może technik musi dojechać kilkaset km? A może jak w moim przypadku opłata dotyczy jakiejś większej usługi? Może to zbieg okoliczności, ale ja biorę 500 zł za przygotowanie monitora. Przy czym w skład usługi wchodzi sprawdzenie na okoliczność założonych parametrów liniowości, nierówności podświetlenia i temperatury, Jest to tym ważniejsze w przypadku monitorów amatorskich, które wcale nie zostały zaprojektowane do pracy z barwą. Taki monitor jest wygrzewany przez czas przewidziany w instrukcji serwisowej, następnie badany. Przy okazji są wykluczone wady banalne typu piksele i udzielona gwarancja, że jak coś wyskoczy to jest wymiana na mój koszt. Wielu ludzi bardzo zwraca uwagę na takie rzeczy. Kalibracja jest na końcu i dodatkowo użytkownik dostaje plik Billa Atkinsona i jego wydruk z Epsona Pro który pozwala na prostą, wizualną ocenę jakości wykonanej usługi.

Domyślnie

Przy monitorze za 2-4k zł IMHO pińcet to za dużo, nie wspominając o tym, że tworzenie profila na LUT innej karty graficznej może być działaniem bezcelowym. I jakoś trudno mi uwierzyć w tą magię cudownego przebierania monitorów, bo jak sprzęt jest przyzwoity, to różnice dla zwykłego zjadacza chleba będą na poziomie nieistotnym, jeśli sprzęt taki-se, jak np. HP czy Dell, to przebranie 5 sztuk nie daje dużych szans na sukces. I ciężko mi uwierzyć że komuś będzie się chciało sprawdzać więcej.
    Ale oczywiście jeśli ktoś ma wolę płacić za dodatkowe usługi, to jego sprawa. Na najzwyklejsze profilowanie, które w zupełności będzie wystarczające dla zwykłych śmiertelników i nie wymaga technologii na poziomie NASA, to moim skromnym zdaniem 400-500 zł jest kwotą zdecydowanie wygórowaną.

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów