Close

Strona 24 z 27 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 263

Wątek: Photoshop CS5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Probowales wcisnac lewa reka skrot Shift+Ctrl+i? Jakkolwiek, nawet jesli masz dlugie i wygimnastykowane palce, szybciej jest jednak wybrac to z menu na belce obrazka (tym bardziej, ze myszke i tak trzymasz juz w lapce). Do Duplicate nie ma skrotu, a dorabiac go specjalnie przy uzyciu 1 czy 2 razy dziennie -- nie ma najmniejszego sensu.
    Owszem, bez problemu sięgam do I wciskając kciukiem lewy Ctr-Shift (a raczej cmd+alt+i, choć Windziany też ogarniam), acz nie muszę się tak gimnastykować - gdzieś od Szopa 4 (nie, nie CS4 ) mam ustawione akcjami: F1 Image Size, Cmd+F1 Canvas Size, F2 Flatten, Cmd+F2 Dublicate.

Ale po co sobie dokladac plikow, skoro moznaby miec wszystko w NEFie?
    Jeśli możliwości wołarki w danej sytuacji Ci wystarczają to super, wygodniej trzymać się jej (nie istotne która to), ale mi chodziło o IMHO bezsensowny krok pośredni z zapisywaniem z ACRa wywołanego tiffa, zamiast otworzyć od razu plik w Szopie i z niego zapisywać jeden roboczy PSD/TIF - to w tych sytuacjach, gdy PS jest niezbędny/wygodniejszy do danej roboty.

Pozdro
    deF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Owszem, bez problemu sięgam do I wciskając kciukiem lewy Ctr-Shift (a raczej cmd+alt+i, choć Windziany też ogarniam)
    Taka kombinacja nie dosc, ze wymaga uwagi z trafieniem, to jeszcze mozna sobie palce polamac. Trwa to cholernie dlugo i jest po prostu niewygodne.

od Szopa 4 (nie, nie CS4 ) mam ustawione akcjami: F1 Image Size, Cmd+F1 Canvas Size, F2 Flatten, Cmd+F2 Dublicate.
    Ja juz mam eFy pozajmowane akcjami...

Jeśli możliwości wołarki w danej sytuacji Ci wystarczają to super, wygodniej trzymać się jej (nie istotne która to), ale mi chodziło o IMHO bezsensowny krok pośredni z zapisywaniem z ACRa wywołanego tiffa, zamiast otworzyć od razu plik w Szopie i z niego zapisywać jeden roboczy PSD/TIF
    W sytuacji kiedy musisz obrobic np. kilkadziesiat zdjec z sesji, to nie ma przeciez znaczenia, czy najpierw je zapiszesz (zaznaczajac wszystkie w CameraRAW i wybierajac Save As), czy bedziesz otwieral kazde pojedynczo i w nim dlubal. Pierwotnie chodzilo mi po prostu o to, ze pewne ulomnosci ACRa nie pozwalaja zamknac calej obrobki na etapie obrobki NEFa, w taki sposob, zeby moc archiwizowac tylko te pliki. NEFy i tak pozostaja w archiwum -- to w ogole nie podlega dyskusji. Chodzi o to, ze jak juz sie urobie w tych TIFFach, to przeciez ich nie wywale, i sila rzeczy w archiwum musialbym trzymac zarowno NEFy jak i TIFFy (aby kiedy znow bede ich potrzebowal, nie obrabiac od poczatku). NX daje w tej kwesti nieco wieksze mozliwosci i caly set obrobkowy NEFa, moge zamknac w tym jednym pliku, a kiedy trzeba do niego wrocic, to po prostu wystarczy Save As i mam gotowego TIFFa.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Taka kombinacja nie dosc, ze wymaga uwagi z trafieniem, to jeszcze mozna sobie palce polamac. Trwa to cholernie dlugo i jest po prostu niewygodne.

Nie wiem, może kwestia praktyki, ale mi czasem wygodniej jest wcisnąć funkcyjny/e (cmd i alt, bo na Maku z Shiftem już się tak łatwo nie da i zasięg mniejszy) i szybkim ruchem ręki sięgnąć nawet na prawą część klawiatury (np. przy cmd-o, cmd-p), skok lewą ręką do prawego cmd też jest momentalny.
    Ale fakt, że na Windzianych klawiaturach lokalizacja funkcyjnego Ctrl jest nieergonomiczna. Acz i to da się obejść - jako że do pcuja mam podłączoną klawiaturę Jejplowską, przemapowałem sobie Ctrl pod Cmd, a Win pod fizyczny Ctrl - skróty w większości na obydwu platformach są te same, więc pod tym względem przesiadanie się prawie nie boli.

Ja juz mam eFy pozajmowane akcjami...
    Pytanie z czego korzystasz częściej, mi taki rozkład sprawdza się wyśmienicie, pod częścią funkcyjnych (najczęściej z modyfikatorami, coby nie kolidowały ze skrótami do palet) też mam akcje.

W sytuacji kiedy musisz obrobic np. kilkadziesiat zdjec z sesji, to nie ma przeciez znaczenia, czy najpierw je zapiszesz (zaznaczajac wszystkie w CameraRAW i wybierajac Save As), czy bedziesz otwieral kazde pojedynczo i w nim dlubal.
    Przecież w ACR można otworzyć cały pakiet, powiedzmy z fyfnastu zdjęć, oblecieć ustawieniami wedle potrzeb, a później można je selektywnie zapisywać lub otwierać, z tym że to ostatnie "zniknie" okienko ACRa, więc trza niestety najpierw te co do eksportu zapisać bezpośrednio z okna ACR, a dopiero później resztę otowrzyć (może i da się symultanicznie eksportować i otwierać, nigdy nie sprawdzałem).

Pierwotnie chodzilo mi po prostu o to, ze pewne ulomnosci ACRa nie pozwalaja zamknac calej obrobki na etapie obrobki NEFa, w taki sposob, zeby moc archiwizowac tylko te pliki.
    Oczywiście że można i to od dawna. ACR przechowuje parametry wołania bądź we własnej bazie, bądź jako plik poboczny xmp (ja zdecydowanie wolę to rozwiązanie, można zgrać na płytę RAWa wraz z ustawieniami). Po obróbce w ACR (i np. eksporcie do JPG) klikasz "Done", a przy następnym otwarciu w ACR tego NEFa załadują się ostatnie ustawienia. Abstra****ąc od faktu, że Szopowy ACR nie ma czegoś w rodzaju "Library" co byłoby wygodnym międzymordziem pomiędzy obróbką, a setem zdjęć na dysku.

Chodzi o to, ze jak juz sie urobie w tych TIFFach, to przeciez ich nie wywale, i sila rzeczy w archiwum musialbym trzymac zarowno NEFy jak i TIFFy (aby kiedy znow bede ich potrzebowal, nie obrabiac od poczatku). NX daje w tej kwesti nieco wieksze mozliwosci i caly set obrobkowy NEFa,
    Jak napisałem wyżej, ACR też daje dokładnie takie możliwości, a oprócz tego narzędzia Szopa, których NX raczej nie pobije. Ale to jak już podkreślałem wcześniej w tych sytuacjach, gdy osiągnięcie danego efektu jest wygodniejsze lub też wogóle możliwe dopiero w Szopie, a nie wołarce. Przy podejściu "prosto-fotograficznym" dobra hurtowa wołarka, jak LR czy NX będzie zdecydowanie sprawniejszym narzędziem, dopiero przy podejściu "skomplikowanie-fotograficznym" lub "detepowym", gdzie i tak każde zdjęcie musi trafić do Szopa, zabawa osobno z wołarką, osobno z Szopem nie ma większego sensu (pomińmy na razie kwestie preferencji co do koloru itp w wykonaniu różnych wołarek).

Pozdro
    deF

Domyślnie

Przecież w ACR można otworzyć cały pakiet, powiedzmy z fyfnastu zdjęć, oblecieć ustawieniami wedle potrzeb, a później można je selektywnie zapisywać lub otwierać
    No, ale przeciez o tym wspomnialem. Nie chodzi o sposob dojscia do celu, tylko sam cel. Czyli to, ze po skonczonej robocie zostaja mi NEFy i TIFFy (bo przeciez ich nie wywale, skoro iles tam pracy w nie wlozylem, a taki sam efekt koncowy moze mi sie przydac za rok czy 3).

Oczywiście że można i to od dawna. ACR przechowuje parametry wołania bądź we własnej bazie, bądź jako plik poboczny xmp
    Ale o tym to ja tez doskonale wiem. Istota problemu rozbija sie o to, ze nie wszystko da sie zrobic w samym CameraRAW, aby nie musiec archwizowac nic poza NEFami.

oprócz tego narzędzia Szopa, których NX raczej nie pobije.
    Moze i nie pobije, ale osiagniecie niektorych efektow jest duzo szybsze (latwiejsze) w NXie niz w Photoshopie, a dodatkowo (uzywajac NXa) mam na koniec tylko jeden obrobiony plik, a nie zestaw: NEF + TIFF (nadlubany w Photoshopie).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Nie chodzi o sposob dojscia do celu, tylko sam cel. Czyli to, ze po skonczonej robocie zostaja mi NEFy i TIFFy (bo przeciez ich nie wywale, skoro iles tam pracy w nie wlozylem, a taki sam efekt koncowy moze mi sie przydac za rok czy 3).
    A mi właśnie szło o drogę - najkrótszą do celu Przecież jeśli okaże się, że NX to za mało, to z niego musisz robić plik pośredni, z ACRa - nie musisz.
    I jeszcze raz podkreślę, że nie idzie mi o zastępowanie hurtowej wołarki na codzień Szopowym ACRem, tylko o te (dla niektórych może) jednostkowe sytuacje, gdzie i tak i tak trza sięgnąć po kobyłę.

Istota problemu rozbija sie o to, ze nie wszystko da sie zrobic w samym CameraRAW, aby nie musiec archwizowac nic poza NEFami.
    No ale to zupełnie jak z NXem, nie?

Moze i nie pobije, ale osiagniecie niektorych efektow jest duzo szybsze (latwiejsze) w NXie niz w Photoshopie, a dodatkowo (uzywajac NXa) mam na koniec tylko jeden obrobiony plik, a nie zestaw: NEF + TIFF (nadlubany w Photoshopie).
    Które to efekty są tak łatwo osiągalne w NXie, że ACR klęka i trza odpalać Szopa?

Pozdro
    deF

Domyślnie

korekty lokalne i np. laczenie ich z mieszaniem warstw

Domyślnie

A mi właśnie szło o drogę - najkrótszą do celu Przecież jeśli okaże się, że NX to za mało, to z niego musisz robić plik pośredni, z ACRa - nie musisz.
    Widze, ze musze dokladniej.
    1. W NXie robie wszystko, czego potrzebuje na etapie wolania NEFa. W zasadzie do 95% zdjec jakie robie, moglbym na tym programie poprzestac. Wiele razy nie tykalem PSem plikow ktore przeszly przez NXa, wrzucajac je prosto do skladu (oczywiscie TIFFy), lub po szybkim wyciagnieciu JPGow -- oddajac klientowi.
    2. W ACR pewnych rzeczy nie zrobie, lub nie dam rady zrobic ich tak dobrze jak w NXie -- wtedy musze posluzyc sie Photoshopem. Sila rzeczy musze otworzyc tego NEFa w PSie, a po skonczonej robocie, oprocz NEFa zostaje mi jeszcze TIFF, ktorego musialem beblac w Shopie.
    3. Archiwum: pracujac w NXie -- mam tylko NEFy, pracujac w ACR mam (w sporej liczbie przypadkow) NEFy i TIFFy, ktore sie roznia od tego co zrobilem w samym ACRze, bo przeciez po to wlasnie w nich gmeralem za pomoca PSa.

No ale to zupełnie jak z NXem, nie?
    Nie. NX wystarcza mi jak na razie do wszystkiego, jesli chodzi o typowa obrobke zdjec. PS wkracza dopiero na etapie retuszu, fotomontazu, etc.

Które to efekty są tak łatwo osiągalne w NXie, że ACR klęka i trza odpalać Szopa?
    Poczawszy od u-pointow, poprzez warstwowosc pracy, a na glupim wyostrzaniu skonczyszy.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Just Zobacz posta
    Oczywiście, nie zamierzam działać niezgodnie z licencją/prawem. Zastanawiałem się czysto teoretycznie nad tańszym zakupem programu Adobe Photoshop (korzystając z tej sytuacji, że w mojej rodzinie jest nauczyciel) w celu zredukowania kosztów. Rozumiem teraz, że taka "nauczycielska" licencja nie zezwala na komercyjne wykorzystywanie programu. Rozumiem także, że jeśli będę chciał wykorzystywać ów program do zastosowań komercyjnych, będę musiał wykupić stosowną licencję. Dzięki za wyczerpujący post, step.tom.
    Podobno wersje CS5 Student i Teacher po zakonczeniu nauki mozna uzytkowac komercyjnie (pod warunkiem ze nie bedzie wykorzystywana w firmie) . O ile w przypadku studnetow jest obiecujace , o tyle dla Teacherów jakos mniej, bo to wychodzi tylko wtedy jak przestana wykonywac zawod nauczyciela....

Ja tam olalem wszystkie te super duper Edition itd. Zaplacilem za uzywanego Photoshopa Cs2 800 zl i za 850 kupilem CS5 Upgrade.. prznajmniej nie ma dylematow co jesli a jakby i dlaczego. Czasem mozna pokombinowac i kupic taniej niz 3000 zl za PS.. przynajmniej nie bedzie obaw przed komercyjnym wykorzystaniem.
    Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
    Nikon 1800 (s)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek78 Zobacz posta
    Podobno wersje CS5 Student i Teacher po zakonczeniu nauki mozna uzytkowac komercyjnie (pod warunkiem ze nie bedzie wykorzystywana w firmie) . O ile w przypadku studnetow jest obiecujace , o tyle dla Teacherów jakos mniej, bo to wychodzi tylko wtedy jak przestana wykonywac zawod nauczyciela....
    Wersji student/teacher można używać komercyjnie także przed zakończeniem nauki/nauczania*, więc nie wiem o co ci chodzi w zdaniu wyżej.

* - nie czytałem licencji co prawda, ale nie widzę powodu, dla którego Adobe miało by kłamać w tej kwestii w swoim FAQ.

Domyślnie

Khem khem, czy tylko mi znieknęły profile w ACR po update do 6.1? Wcześniej miałem na pewno Camera Standard, Portrait, Landscape itp, do tego ACR 4.4, ACR 4.3, Adobe Standard i coś tam jeszcze, czyli niech będzie 8. Teraz po update (wbudowanym narzędziem CS5 -> Help -> Update) znikneły mi i zostały tylko ACR 4.4 i 4.3. Ściągam teraz to, ale tak się zastanawiam czy to co się u mnie stało to normalne?

-- edit

no więc po ściągnięciu DNG profiles mam profile, ale taki rodem z koziej wólki, czyli Camera Standard beta 2, Landscape beta 2 itp. Jest to bardzo kiepskie i wcale nie działa jak powinno. Swoją drogą, ACR 6.1 waży 21 mb. To trochę mało, zważywszy na fakt, że wersje dla ACR 5.x ważyły po 80 mb i domniemam że to właśnie te zagubione profile?
    Ostatnio edytowane przez igsux3 ; 20-06-2010 o 13:26
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Strona 24 z 27 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów