Własnie stad usiłuje pobrać od rana by zobaczyć tego boskiego nowego ACRa....
Może wieczorem sie uda![]()
Szukaj
Własnie stad usiłuje pobrać od rana by zobaczyć tego boskiego nowego ACRa....
Może wieczorem sie uda![]()
no i co ba ja klikam download loguje sie i pobieram
A ja zalogowany 'w pamięci jestem' i nic sie nie dzieje - jakby przeglądarka wisiała...
A tylko operę mam... ehh.. chyba ta poranna aktualizacja jej zaszkodziła...
Dobra ssam co innego.
THX
U mnie Opera tak ma, Firefox ewentualnie IE i dziala spokojnie![]()
D300/ N70-300VR, T17-50/2.8, SB800
C5D/ 17-40/4L, C85/1.8, 430EXII
Taki maly kamyczek do ogrodka ACR. Oto fotka. Prosta fota -- dobra pogoda, ISO 200, 1/640, f8.
I tak w kwestii nowego algorytmu demozajkowania w ACR (powiekszenia 300%, i zeby nie bylo dyskusji na temat innych algorytmow ktore moga to zaklocic -- zarowno w NXie jak i ACR -- zadnego wyostrzania, ani odszumiania).
NX
A tak to wyglada w ACR.Jakis posrany szum w cieniach i te jebitne piksele na zoltym ramieniu podnosnika w pd.
NX
ACR i piekna sraczka w cieniach.
Co prawda ta je...na kolorowa kasza prawie znika, kiedy wlaczy sie odszumianie chrominancji, ale, ale... Kto by pomyslal, ze przy obrazku z ISO 200 (D3), wypada jakies odszumianie wlaczac. Sila rzeczy trzeba teraz wszystkie zdjecia przez zakonczeniem edycji powiekszac do 300%, zeby sprawdzic, czy sie czasami jakie cuda nie dzieja, i czy czasami do zdjec przy slonecznej pogodzie, nie trza odszumiania zapodac. Ubaw po pachy!
A tu, oprocz dziwnych kolorowych plam w cieniach -- jeszcze fragment podatny na more, i to co wychodzi z algorytmow obydwu programow.
NX
ACR
Juz sie nawet zaczalem przekonywac do nowego ACRa, ale takie babole to mnie rozkladaja na lopatki.![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Na pewno przełączyłeś Process na 2010 (current) w zakładce Camera Calibration? Tradycyjnie - możesz podesłać NEF-ik?
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
No niestety - powyłaziły nieciągłości korekty na tablicowym profilu DNG, wszystko ma swoje zalety i wady - na renderingu Adobe Standard problem nie występuje.
Swoją drogą odszumiania chrominancji lepiej nie wyłączać, jest zapięta defaultowo zapewne nie bez powodu.
Fakt, ale wtedy znowu wszystko czerwienieje i trzeba sie suwaczkami w Hue pobawic.
Jesli ma on cos poprawiac, to powinni to zapiac w algorytmie, a nie pod suwakiem. Wychodzac z zalozenia, ze fota nie wymaga odszumiania -- z przyzwyczajenia kasuje kazde denoise, takze chrominancji. A tu tym czasem taki maly klopsik.
Co jak co, ale ACRowi nadal brakuje do jakosci z NXa. W NC nie ma takich kwiatkow -- zawsze jest dobrze. A tu albo kolory kuleja, albo detale... Ch... nie robota. I jeszcze to wyostrzanie. Albo szumu narobi, albo da efekt jak z pierwszych aplikacji do upsamplingu. Beznadzieja. A znowu robic wszystko w ACR, a pozniej jeszcze przewalkowac kazde zdjecie w Shopie dla samego tylko wyostrzania -- nieporozumienie...
Rozwija sie, rozwija. Dobrze mu zycze, ale jeszcze posiedze w NXie. Tym bardziej, ze juz chyba czas na nowa wersje.W ACR doprowadzanie obrazu do idealu, zajmuje tyle czasu, ile zabiera NX swoja mulowatoscia. Czasowo wychodzi wiec na to samo, ale mniej klikania jest w NC.
![]()
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami