Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: D90 vs Canon

Domyślnie

LordRamzes-masz Tamrona 17-50 i nikona 35/1.8.Zakresy pokrywają się.Warto inwestować w te dwa szkła jednocześnie gdyż dumam własnie nad tym tamronem jeszcze.Dziękuję za wszystkie rady,jestem praktycznie zdecydowany na D90.Wczoraj na optycznych wszedłem (zupełnie niepotrzebnie bo mam mola) na test szkła Zuiko Digital 50/2.0.Nie widziałem jeszcze takiej jakości optycznej i ostrosci w szkle do 2k.zł.Jednak Olka sprzedałem rok temu i nie wejdę znowu w ten system dla jedneo szkła.Po prostu przeglądałem testy stałek i ten Zuiko bije wszystko na głowę ale tam......takie rozterki. Greg77-kit Canona (ten z IS) nie jest bardzo słaby.Moje rozterki co do AF w D90 biorą się stąd że po Olympusie właśnie nim robiłem trochę ślubnych i aukcyjnych na Allegro i było sporo nietrafionych i ostrość nie powalała.Teraz myślę że to raczej moje błędy niż problemy aparatu,jednak przepaści technoloicznej między D90 a Olkiem e-510 nie widziałem żadnej przynajmniej do 800iso.Natomiast po sesji ślubnej z D300s i 35/1.8 szczena mi opadła-wreszcie ta ostrość i jakość jakiej szukam chociaż znowu przekłamania w kolorystyce itd ale te błędy znowu biorę na brak swoich umiejętności.
    Ostatnio edytowane przez wlods ; 19-06-2010 o 14:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlods Zobacz posta
    LordRamzes-masz Tamrona 17-50 i nikona 35/1.8.Zakresy pokrywają się.Warto inwestować w te dwa szkła jednocześnie gdyż dumam własnie nad tym tamronem jeszcze.Dziękuję za wszystkie rady,jestem praktycznie zdecydowany na D90.Wczoraj na optycznych wszedłem (zupełnie niepotrzebnie bo mam mola) na test szkła Zuiko Digital 50/2.0.Nie widziałem jeszcze takiej jakości optycznej i ostrosci w szkle do 2k.zł.Jednak Olka sprzedałem rok temu i nie wejdę znowu w ten system dla jedneo szkła.Po prostu przeglądałem testy stałek i ten Zuiko bije wszystko na głowę ale tam......takie rozterki
    Przyjacielu powiem tak niby zakres podobny jednak tamrona 17-50 używam tylko na wycieczkach lub podczas reporterki ślubnej gdzie nie mam czasu na zmiane szkieł , jednak jeśli mam tylko czas to zawsze zmieniałem na stałki miałem 24 F2,8 35 F1,8 i 50 F1,8 niby zakres pokryty a zmieniałem szkła teraz mam 35 F1,8 oraz tamrona 90 i ich najczęściej używam choć zdecydowanie zamiast 90' wolałbym 85 , tamron fajne szkło swojego wybierałem z 9 egzemplarzy inne mydliły miały FF/BF ale jednak co stałka to stałka
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Tak, jestem pewien. klik! Od 2.8 jakich kolosalnych różnic nie widzę, ale pewnie dlatego że bardziej wierzę w testy robione z opracowaną metodologią, niż legendy na mieście.

Śmiała teza. Bardzo śmiała. Masz coś na jej poparcie?

A ja nie wiem skąd wpadłeś na pomysł, że to ja mam problemy z AF.

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem Twój język ("sooory", "polotyka"? Po jakiemu to?), ale wyobraź sobie że nie, Canon (ani żadna inna firma na tym rynku) nie stosuje takiej polityki kastrowania jak Nikon - to nie jest kwestia oceny, to są fakty. Bo to, że tańsze body ma uboższą funkcjonalność, jest oczywiste, ale w której innej firmie nie podepniesz starszego firmowego obiektywu bez silnika do nowego modelu? Która inna firma mając ciągłość bagnetu nie pozwala na pomiar światła z manualnymi obiektywami w dość zaawansowanym body? Która inna firma dopiero w body za 5k daje w miarę użyteczne LV (choć i tak bez histogramu to kaleka funkcja, co z tego że kompakty to mają)? Która inna firma tak pięknie wydupcyła posiadaczy starszych lamp? Chcesz dyskutować z faktami?
    A, owszem, z absurdalnych posunięć "małketyngowych", to Canon kiedyś w tańszych body spota nie dawał. Daaaawno temu.

I co z tego niby wynika?

Po pierwsze to nie wiem co z czym porównywałeś, sample jakie ja widziałem nie do końca popierają Twoją tezę. Po drugie - pewnie nigdy nie słyszałeś o czymś takim jak podział na segmenty i dlatego tak bardzo chcesz porównywać body trzycyfrowe z dwucyfrowym? Zresztą ostatnia tendencja u Canona jest odwrotna i wiele nowinek wchodzi właśnie w linii konsumenckiej, ale to już takie czepianie się szczegółów.

PS. Masz chyba jakiegoś wirusa, co to w tekst dużo kropek stawia w idiotycznych miejscach.
    Tak sobie to czytam i czytam... to po co kupowałeś nikona... ?
    U jednego producenta zapłacisz mniej za body, to oddasz w szkłach, albo odczujesz brak jakiegoś szkła i nie ważne czy N,C,S.
    Zamiast przeglądać ciągle wykresy i zastanawiać się czy dobrze kupiłeś, chyba lepiej zbierać optykę na którą Cie stać i z jakiej obrazek Ciebie zadowoli i tu chyba nie ma znaczenia C,N,S jeden pies...
    Czy autor wybierze d90 czy 50d i tak będzie zadowolony.
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    Tak sobie to czytam i czytam... to po co kupowałeś nikona... ?

Ja? Bo był najtańszy w segmencie (te pół roku temu Canon był o jakieś pińcet droższy i to z krótszym kitem), ma najlepszą matrycę (nie ważne że o ciupkę) oraz tani i dobry 18-105 (u Canona odpowiednik ponad 2 razy droższy), a i u Canona musiałbym jeszcze dorzucić parę stówek na karty CF. Co nie zmienia faktu, że jakoś nagle nie wybuchła u mnie ślepa miłość do marki, która nie pozwala mi dostrzegać jej obiektywnych (i subiektywnych też) wad.

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    Czy autor wybierze d90 czy 50d i tak będzie zadowolony.
    I fajnie. Tyle że dokładnie to napisałem mu z 15 postów temu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Tak, jestem pewien. klik! Od 2.8 jakich kolosalnych różnic nie widzę, ale pewnie dlatego że bardziej wierzę w testy robione z opracowaną metodologią, niż legendy na mieście.
    No to powodzenia.......

Śmiała teza. Bardzo śmiała. Masz coś na jej poparcie?
    ok! Trzech Canoniarzy ktorzy pozbywali sie tych szkiel tak szybko jak kupili razem z aparatem

A ja nie wiem skąd wpadłeś na pomysł, że to ja mam problemy z AF.
    Ok moze sie zapedzilem!

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem Twój język ("sooory", "polotyka"? Po jakiemu to?), ale wyobraź sobie że nie, Canon (ani żadna inna firma na tym rynku) nie stosuje takiej polityki kastrowania jak Nikon - to nie jest kwestia oceny, to są fakty. Bo to, że tańsze body ma uboższą funkcjonalność, jest oczywiste, ale w której innej firmie nie podepniesz starszego firmowego obiektywu bez silnika do nowego modelu? Która inna firma mając ciągłość bagnetu nie pozwala na pomiar światła z manualnymi obiektywami w dość zaawansowanym body? Która inna firma dopiero w body za 5k daje w miarę użyteczne LV (choć i tak bez histogramu to kaleka funkcja, co z tego że kompakty to mają)? Która inna firma tak pięknie wydupcyła posiadaczy starszych lamp? Chcesz dyskutować z faktami?
    A, owszem, z absurdalnych posunięć "małketyngowych", to Canon kiedyś w tańszych body spota nie dawał. Daaaawno temu.
    Slyszales kiedys o czyms takim jak literowka??
    Dobra D90 to "dosc zaawansowane body"??! OD seri Dxxx podepniesz starsze szkla....
    Dobra w modelach nizszych nie ma srubokreta...ok ale przynajmniej elektronika jest zastosowana z modeli wyzszych czego nie robi Canon....a co za tym idzie masz wieksze mozliwosci poza podpinaniem szkiel bez silnika.....
    A co do LV....chmmm a myslales o kupnie kompakta??

I co z tego niby wynika?
    Wspomnialem o tym powyzej......piszesz o kastrowaniu aparatow przez Nikona a o kastracji canona niewiele wiadomo bo nie jest tak widoczna.....jest w srodku!

Po pierwsze to nie wiem co z czym porównywałeś, sample jakie ja widziałem nie do końca popierają Twoją tezę. Po drugie - pewnie nigdy nie słyszałeś o czymś takim jak podział na segmenty i dlatego tak bardzo chcesz porównywać body trzycyfrowe z dwucyfrowym? Zresztą ostatnia tendencja u Canona jest odwrotna i wiele nowinek wchodzi właśnie w linii konsumenckiej, ale to już takie czepianie się szczegółów.
    Porownuje body xxx z xx bo sam zarzucasz Nikonowi kastracje wiec pokazuje Tobie na czym polega kstracja Canona!

PS. Masz chyba jakiegoś wirusa, co to w tekst dużo kropek stawia w idiotycznych miejscach.
    Idz lepiej lizac na CanonBord

Dodam tylko ze nic do Canoniarzy nie mam mam wielu znajomy z tym systemem a moja odpowiedz byla taka dlatego, ze jestes nie do konca obiektywny i objechales system nikona a Canon wcale nie jest taki swiety!
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 19-06-2010 o 22:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlods Zobacz posta
    Witam serdecznie.
    Jako nowy na forum chciałbym prośić o jakąś wzkazówkę.Fotorafuję od około 20 lat czysto amatorsko.Ostanie 8 lat swoją pociechę,samochody na serwisy aukcyjne,czasami ślub.Fotorafowałem Prakticą,Zenitem 12xp ostanie dwa lata Olympusem e510 z dual kitem,miałem także w reku D90 i D300s z N35/1.8.Aparaty Nikon to własność kolegi który zajmuje się fotorafią ślubna.Naszło mnie na zmianę systemu.Sprzedałem Olka i zaczęły się schody.Rozważam zakup D90 i 35/1.8+70-300vr.Co do obiektywów nie mam watpliwości,natomiast puszka spędza mi sen z powiek.Kupując obiektywy nie bedzie mnie stać na D300s.Fotorafując tym aparatem byłem zachwycony auto-focusem i ostrością zdjęć.Natomiast w D90 już jest znacznie gorzej(z ostrością)Byłem już zdecydowany na D90.Sprzedawca pokazał mi Canona Eos 50d z kitem z IS.Cena 300 zł wyższa a ma wszystko co bym chciał mieć w puszcze czyli-1.brak trybu filmowego,2.czas migawki 1/8000s co w dzień przy przysłonie 2.0 nieraz się przydaje,3.znakomity tryb sRaw czyli skalowanie Rawów(3200iso nie sprawia problemów w małych rawach)4.może najważniejszy dla mnie punkt-autofocus z 9 punktami krzyżowymi(szybki jak w D300s)5.bardzo dobry optycznie kit(ten z is).Wiem że jakby D90 miał to wszystko to by się nazywał D300(tylko on kosztuje 4.600).Canon nie ma jednak jednej rzeczy-obiektywów Nikona i to powstrzymuję mnie przed zakupem(to dla mnie sporo kasy)Rozpatrując te dwa aparaty(D90 i Eos50d)chyba nawet tu na forum Nikona większość przyzna że Eos50d to lepszy aparat bardziej porównywalny z D300.Marzeniem by było mieć D300 i w.wyżej obiektywy+sb900,jednak tak nie będzie.Może odezwie się ktoś kto fotografował(uje)obydwoma aparatami korzystał z sRaw i podpowie coś konstruktywnego.W przyszłym tygodniu chciałbym zamówić puszkę i obiektywy,gdyż jak nie kupię teraz to nie kupię nigdy i będę odwlekał w nieskonczoność.Pozdrawiam
    Będę używał spacji po znakach przestankowych.
    ...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    No to powodzenia.......
    Wiesz, jak chcesz to jak dla mnie możesz wierzyć we wróżki i elfy, ale raczej nie próbuj wmawiać wszystkim w koło, że one naprawdę istnieją.

ok! Trzech Canoniarzy ktorzy pozbywali sie tych szkiel tak szybko jak kupili razem z aparatem
    Ja znam 5 którzy używają i są zadowoleni. Oraz parę testów na różnych witrynach, które pokazują że w porównaniu z innymi szkłami nie wypada ten kit tak źle. Ale znów, jeśli lubisz krasnoludki... :->

Slyszales kiedys o czyms takim jak literowka??
    A Ty słyszałeś kiedyś o czymś takim jak czytanie posta przed wysłaniem i sprawdzanie pisowni w przeglądarce?

Dobra D90 to "dosc zaawansowane body"??!
    Nie no, przecież entry-level...

OD seri Dxxx podepniesz starsze szkla....
    Tak, użyłem skrótu myślowego. Podepniesz i będziesz połowę funkcjonalności.

ale przynajmniej elektronika jest zastosowana z modeli wyzszych czego nie robi Canon....a co za tym idzie masz wieksze mozliwosci poza podpinaniem szkiel bez silnika.....
    Nie wiem skąd wytrzasnąłeś tą elektronikę (przypuszczam że za dużo lektury ulotek Nikona do poduszki), ale liczę że napiszesz koniecznie coś więcej o tych rzekomych "większych możliwościach".

A co do LV....chmmm a myslales o kupnie kompakta??
    Mam kilka i co z tego? Skoro inni mogą dać to nawet w najtańszych body, to nie widzę powodu dla którego taka niby renomowana firma nie miałaby tej funkcji umieścić, zwłaszcza w dość zaawansowanym body, jakim jest D90. Tym bardziej że potrafi to być bardzo użyteczne, ale do tego potrzeba ciut szerszego spojrzenia na świat, niż zza kartonu z ulotkami.

Wspomnialem o tym powyzej......piszesz o kastrowaniu aparatow przez Nikona a o kastracji canona niewiele wiadomo bo nie jest tak widoczna.....jest w srodku!
    Bosz, chłopaku, weź dorośnij. Albo pisz o konkretach (co sądzę że ci się nie uda), albo podaruj sobie dzielenie się tymi baśniami z mchu paproci, znaczy czystej wody marketingowym bełkotem.

Porownuje body xxx z xx bo sam zarzucasz Nikonowi kastracje wiec pokazuje Tobie na czym polega kstracja Canona!
    Przykro mi, jak na razie nic nie pokazałeś, poza swoim dyletanctwem. Nie dałeś żadnych konkretów, nie wymieniłeś żadnej funkcji, tylko jakieś ogólniki o "kastracji elektroniki" i "gorszych zdjęciach".

Idz lepiej lizac na CanonBord
    Weź się chłopcze licz ze słowami.

Dodam tylko ze nic do Canoniarzy nie mam mam wielu znajomy z tym systemem a moja odpowiedz byla taka dlatego, ze jestes nie do konca obiektywny i objechales system nikona a Canon wcale nie jest taki swiety!
    Gdzieś napisałem że Canon jest święty, cudowny i w ogóle najlepszy na świecie? Czy tylko ten "zamach na świętą markę" pod postacią przytoczenia faktów tak cię personalnie zabolał? Może zacznij pić meliskę, jak nie pomoże to z pewnością lekarz stosownej specjalności przypisze ci stosowne tabletki.

Domyślnie

Chłopaki - nie kopać się, bo w świetle dnia może to potem dziwnie wyglądać.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Chłopaki - nie kopać się, bo w świetle dnia może to potem dziwnie wyglądać.
    Nie bede pisal postwo po nocach!

Domyślnie

Ciekawa dyskusja (prócz skakania sobie do oczu), czytam sobie, a tu wyraz "postwo" mi wyskoczył i zgłupiałem

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów