Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: D90 vs Canon

Domyślnie

Teraz to komórki potrafią
    Jak to ma być sprzęt na parę lat, to jak pisałem wcześniej, wstrzymałbym się do jesieni/końca roku. A nóż nowe wersje będą w czymś znacznie fajniejsze. Jak nie, to zawsze będzie można kupić starą taniej. No ale jak musisz mieć już i nie możesz się zdecydować, to może rzut monetą? Z żadną z tych firm na tym poziomie nie stracisz, produkty jednej i drugiej mają wady i zalety.

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem jakie można mieć zastrzeżenia do ostrości zdjęć w D90.Ja nie mam żadnych-jestem zachwycony.Być może trzeba się trochę przystosować,np. uzywać wyłącznie srodkowego czujnika AF.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

D90 zrobilem jakieś 3k zdjęć ślubnych,uważam Af za poprawny ale od zachwytu jestem daleko.Nie fotografowałem nim bardzo dynamicznych scen.Rozważam tylko za i przeciw.Eos 50d to skuteczniejszy chyba jednak AF,szybsza migawka,lepsze materiały,iso100,sRaw-trochę szkoda tej puchy,gdyż jednak skłaniam się ku D90+35/1.8 i ew18-105vr lub 70-300vr.Dziękuję szczególnie de Fresz za wyczerpującą odpowiedz.Gdybać można do konca świata,kupuję i robię foty-Pozdrawiam.

Domyślnie

Ja robiłem już kilka razy zdjęcia w klubach gdzie zazwyczaj jest prawie kompletnie ciemno i AF dawał radę. Nie zdarzyło mi się jeszcze aby nie trafił albo nie chciał złapać ostrości. Swoją drogą używałem tylko centralnego i nie wiem jak jest na innych w takich warunkach ale podejrzewam, że gorzej.
    D610, V1, FM2n

Domyślnie

[QUOTE=de Fresz;1959668]Masz jeszcze 50/1.8 o jakości i cenie porównywalnej z Nikonowskim.QUOTE]

Jestes pewien tych slow........50/1.8 Nikkora jest tanim szklem i CENOWO porownywalnym z Canonowski 50/1.8 ale poza cena to porownywalnosc sie konczy.....pogadaj z "normalnymi" szczerymi Canonierami.
    Sam widzialem efekty 50/1.8 Canona i znam efekty Nikkora......
    Canonowska 50/1.4 jest swietna ale 1.8 juz nie jest tak dobra.
    Tak samo Canonowski kit jest bardzo slaby.....
    Poza tym skad sie biora Twoje problemy z AF w Nikonie to nie wiem......AF jest rewelacyjny ale oczywiscie nie taki jak w D300.......
    Co jeszcze mi sie nie podoba w twojej wypowiedzi to mowa o "kastrowaniu" sprzetu przez Nikona.........sooory a Canon tej polotyki nie stosuje? Porownaj sobie zdjecia a poszczegolnych modeli....matryce identyczne a procesor o kilka klas nizszy!
    Porownywalem C 550D z 40D.....gdzie 40D jest o ladnych kilka lat starszy co za tym idzie jego matryca tez......a jakosc RAWow i ich mozliwosci nieporownywalne! Skad taka rozbieznosc....aparat pewnie z 2006 roku ma o wiele wieksze mozliwosci niz taki z 2010?!?!?!
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 19-06-2010 o 01:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Jestes pewien tych slow........50/1.8 Nikkora jest tanim szklem i CENOWO porownywalnym z Canonowski 50/1.8 ale poza cena to porownywalnosc sie konczy.....pogadaj z "normalnymi" szczerymi Canonierami.
    Sam widzialem efekty 50/1.8 Canona i znam efekty Nikkora......
    Tak, jestem pewien. klik! Od 2.8 jakich kolosalnych różnic nie widzę, ale pewnie dlatego że bardziej wierzę w testy robione z opracowaną metodologią, niż legendy na mieście.

Tak samo Canonowski kit jest bardzo slaby.....
    Śmiała teza. Bardzo śmiała. Masz coś na jej poparcie?

Poza tym skad sie biora Twoje problemy z AF w Nikonie to nie wiem......
    A ja nie wiem skąd wpadłeś na pomysł, że to ja mam problemy z AF.

Co jeszcze mi sie nie podoba w twojej wypowiedzi to mowa o "kastrowaniu" sprzetu przez Nikona.........sooory a Canon tej polotyki nie stosuje?
    Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem Twój język ("sooory", "polotyka"? Po jakiemu to?), ale wyobraź sobie że nie, Canon (ani żadna inna firma na tym rynku) nie stosuje takiej polityki kastrowania jak Nikon - to nie jest kwestia oceny, to są fakty. Bo to, że tańsze body ma uboższą funkcjonalność, jest oczywiste, ale w której innej firmie nie podepniesz starszego firmowego obiektywu bez silnika do nowego modelu? Która inna firma mając ciągłość bagnetu nie pozwala na pomiar światła z manualnymi obiektywami w dość zaawansowanym body? Która inna firma dopiero w body za 5k daje w miarę użyteczne LV (choć i tak bez histogramu to kaleka funkcja, co z tego że kompakty to mają)? Która inna firma tak pięknie wydupcyła posiadaczy starszych lamp? Chcesz dyskutować z faktami?
    A, owszem, z absurdalnych posunięć "małketyngowych", to Canon kiedyś w tańszych body spota nie dawał. Daaaawno temu.

Porownaj sobie zdjecia a poszczegolnych modeli....matryce identyczne a procesor o kilka klas nizszy!
    I co z tego niby wynika?

Porownywalem C 550D z 40D.....gdzie 40D jest o ladnych kilka lat starszy co za tym idzie jego matryca tez......a jakosc RAWow i ich mozliwosci nieporownywalne! Skad taka rozbieznosc....aparat pewnie z 2006 roku ma o wiele wieksze mozliwosci niz taki z 2010?!?!?!
    Po pierwsze to nie wiem co z czym porównywałeś, sample jakie ja widziałem nie do końca popierają Twoją tezę. Po drugie - pewnie nigdy nie słyszałeś o czymś takim jak podział na segmenty i dlatego tak bardzo chcesz porównywać body trzycyfrowe z dwucyfrowym? Zresztą ostatnia tendencja u Canona jest odwrotna i wiele nowinek wchodzi właśnie w linii konsumenckiej, ale to już takie czepianie się szczegółów.

PS. Masz chyba jakiegoś wirusa, co to w tekst dużo kropek stawia w idiotycznych miejscach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlods Zobacz posta
    Witam serdecznie.
    Jako nowy na forum chciałbym prośić o jakąś wzkazówkę.Fotorafuję od około 20 lat czysto amatorsko.Ostanie 8 lat swoją pociechę,samochody na serwisy aukcyjne,czasami ślub.Fotorafowałem Prakticą,Zenitem 12xp ostanie dwa lata Olympusem e510 z dual kitem,miałem także w reku D90 i D300s z N35/1.8.Aparaty Nikon to własność kolegi który zajmuje się fotorafią ślubna.Naszło mnie na zmianę systemu.Sprzedałem Olka i zaczęły się schody.Rozważam zakup D90 i 35/1.8+70-300vr.Co do obiektywów nie mam watpliwości,natomiast puszka spędza mi sen z powiek.Kupując obiektywy nie bedzie mnie stać na D300s.Fotorafując tym aparatem byłem zachwycony auto-focusem i ostrością zdjęć.Natomiast w D90 już jest znacznie gorzej(z ostrością)Byłem już zdecydowany na D90.Sprzedawca pokazał mi Canona Eos 50d z kitem z IS.Cena 300 zł wyższa a ma wszystko co bym chciał mieć w puszcze czyli-1.brak trybu filmowego,2.czas migawki 1/8000s co w dzień przy przysłonie 2.0 nieraz się przydaje,3.znakomity tryb sRaw czyli skalowanie Rawów(3200iso nie sprawia problemów w małych rawach)4.może najważniejszy dla mnie punkt-autofocus z 9 punktami krzyżowymi(szybki jak w D300s)5.bardzo dobry optycznie kit(ten z is).Wiem że jakby D90 miał to wszystko to by się nazywał D300(tylko on kosztuje 4.600).Canon nie ma jednak jednej rzeczy-obiektywów Nikona i to powstrzymuję mnie przed zakupem(to dla mnie sporo kasy)Rozpatrując te dwa aparaty(D90 i Eos50d)chyba nawet tu na forum Nikona większość przyzna że Eos50d to lepszy aparat bardziej porównywalny z D300.Marzeniem by było mieć D300 i w.wyżej obiektywy+sb900,jednak tak nie będzie.Może odezwie się ktoś kto fotografował(uje)obydwoma aparatami korzystał z sRaw i podpowie coś konstruktywnego.W przyszłym tygodniu chciałbym zamówić puszkę i obiektywy,gdyż jak nie kupię teraz to nie kupię nigdy i będę odwlekał w nieskonczoność.Pozdrawiam
    Przyjacielu weź d90 +35 F1,8 oraz 85 f1,8 i już nikomu nie pozwolisz odebrać Nikona
    Ostatnio edytowane przez LordRamzes ; 19-06-2010 o 14:19
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    Przyjacielu weź d90 +35 F1,8 - 85 f1,8 i już nikomu nie pozwolisz odebrać Nikona
    W pełni popieram, uzupełnij to może jeszcze 18-70 za pincet złotych i masz bardzo fajny zestaw
    Nikon D80+MB-D80, N50f1.8 N18-70 N70-300VR SB-900

Domyślnie

dokładnie
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vanitari Zobacz posta
    W pełni popieram, uzupełnij to może jeszcze 18-70 za pincet złotych i masz bardzo fajny zestaw
    Popieram.
    Z czasem mozna zapragnac dluzszeo tele, ale ten tani zestawik pozwala na bardzo wiele.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów