Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: D90 vs Canon

Domyślnie D90 vs Canon

Witam serdecznie.
    Jako nowy na forum chciałbym prośić o jakąś wzkazówkę.Fotorafuję od około 20 lat czysto amatorsko.Ostanie 8 lat swoją pociechę,samochody na serwisy aukcyjne,czasami ślub.Fotorafowałem Prakticą,Zenitem 12xp ostanie dwa lata Olympusem e510 z dual kitem,miałem także w reku D90 i D300s z N35/1.8.Aparaty Nikon to własność kolegi który zajmuje się fotorafią ślubna.Naszło mnie na zmianę systemu.Sprzedałem Olka i zaczęły się schody.Rozważam zakup D90 i 35/1.8+70-300vr.Co do obiektywów nie mam watpliwości,natomiast puszka spędza mi sen z powiek.Kupując obiektywy nie bedzie mnie stać na D300s.Fotorafując tym aparatem byłem zachwycony auto-focusem i ostrością zdjęć.Natomiast w D90 już jest znacznie gorzej(z ostrością)Byłem już zdecydowany na D90.Sprzedawca pokazał mi Canona Eos 50d z kitem z IS.Cena 300 zł wyższa a ma wszystko co bym chciał mieć w puszcze czyli-1.brak trybu filmowego,2.czas migawki 1/8000s co w dzień przy przysłonie 2.0 nieraz się przydaje,3.znakomity tryb sRaw czyli skalowanie Rawów(3200iso nie sprawia problemów w małych rawach)4.może najważniejszy dla mnie punkt-autofocus z 9 punktami krzyżowymi(szybki jak w D300s)5.bardzo dobry optycznie kit(ten z is).Wiem że jakby D90 miał to wszystko to by się nazywał D300(tylko on kosztuje 4.600).Canon nie ma jednak jednej rzeczy-obiektywów Nikona i to powstrzymuję mnie przed zakupem(to dla mnie sporo kasy)Rozpatrując te dwa aparaty(D90 i Eos50d)chyba nawet tu na forum Nikona większość przyzna że Eos50d to lepszy aparat bardziej porównywalny z D300.Marzeniem by było mieć D300 i w.wyżej obiektywy+sb900,jednak tak nie będzie.Może odezwie się ktoś kto fotografował(uje)obydwoma aparatami korzystał z sRaw i podpowie coś konstruktywnego.W przyszłym tygodniu chciałbym zamówić puszkę i obiektywy,gdyż jak nie kupię teraz to nie kupię nigdy i będę odwlekał w nieskonczoność.Pozdrawiam

Domyślnie

W Twoim przypadku lepiej może tego N (obojętnie jaki, na który Ciebie stać), ze względu, że obiektywy możesz od kolegi pożyczyć. Moim zdaniem warto rozważyć wybór również pod tym kątem.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Oszczędny w słowach Awatar marcus777
    Miasto
    Ziemia Obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlods Zobacz posta
    Witam serdecznie.
    Witaj

Canon EOS 50D vs. Nikon D90 - test porównawczy

http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-...nawczy-31.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcus777 Zobacz posta
    Witaj

Canon EOS 50D vs. Nikon D90 - test porównawczy

http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-...nawczy-31.html
    Tak na szybko juz dwa babole znalazlem..
    1. Nikon nie ma histogramu z podzialem na kolory
    2. Obiektyw 18-105 ma metalowy bagnet

Pytam zatem jaka wiarygodnosc ma ten test
    d5000 + 18-105VR + 35/1.8

Domyślnie

porównań tych modeli jest od .....cholery....a poza tym nie ten dział

Domyślnie

Jako że długo rozważałem te dwa aparaty, skończyłem z Nikonem, ale wciąż nie wiem czy nie przejdę na ciemną stronę mocy podzielę się swoimi wrażeniami.

Na początek link do moich przemyśleń o ergonomii D90: klik!.

Zacznę od zalet (przewag) Nikona D90:
    - rewelacyjny kit 18-105, odpowiednik u Canona kosztuje ponad 2x więcej
    - mniejszy od Canona (jeszcze mniejszy w podobnej klasie jest tylko Pentak k7)
    - drabinka na +/-3 EV - u wszystkich konkurentów kończy się na 2 EV, ponad 3 mają tylko body full-profi
    - śledzenie AF - ułomne przy 11 punktach, ale zawsze jest (choć nie każdy używa)
    - nieco lepsza matryca (de facto bodaj najlepsza APS-C), ale przewaga nie jest gigantyczna
    - teoretycznie mniej problemów z AFem ze szkłami niezależnymi
    - zaletą lub wadą, w zależności od punktu widzenia mogą być karty SD (dla mnie zaleta, bo parę już miałem)
    - zaawansowane bezprzewodowe błyskanie (mnie nie rusza, ale patrząc choćby po tym forum, ma rzeszę zagorzałych wielbicieli)
    - można dokupić CaptureNX, bez ktorego niektórzy nie potrafią żyć

Wady D90:
    - guzikologia "na dwie ręce" i do pewnych rozwiązań w tej materii można mieć trochę zastrzeżeń (np. filozofia "przytrzymaj i kręć" zamiast "naciśnij i kręć" - a w D300 można sobie wybrać w customach)
    - brak pomiaru światła ze starszymi manualami (celowa kastracja w jakich Nikon się lubuje, jest dopiero w D300)
    - żałosne i prawie nieużywalne LV - we wszystkich Nikonach
    - tylko jeden punkt krzyżowy - boczne ładnie się wyrabiają przy małej ilości światła, ale wooooolnooo
    - lepsza optyka firmowa jest pieruńsko droga (to oczywiście nie wada body, ale systemowa)
    - możliwe że niedługo będzie następca

Zalety 50D:
    - IMHO wygodniejszy chwyt (pokłosie większego body)
    - lepsza guzikologia - wszystko istotne pod prawą ręką oraz "naciśnij i kręć"
    - nieco wyższa rozdzielczość - może być postrzegana i jako wada (większe pliki, gęstrze upakowanie oznacza większe szumy i zabawę w postprocesie) lub zaleta (rozdzielczość głównie do wykorzystania przy niskich ISO i ograniczonym zakresie przesłon, dla amatora to może być pomijalne).
    - LV z prawdziwego zdarzenia
    - magnezowe body (może też być postrzegane jako wada lub punkt lanserski )
    - korekcja AFa (ograniczona, ale zawsze lepiej mieć niż nie mieć)
    - wszystkie punkty AF krzyżowe
    - zaletą lub wadą, w zależności od punktu widzenia mogą być karty CF
    - nieco wyższe fps (nie każdemu do szczęścia potrzebne)
    - "kolory Canona"
    - "Lki dla ubogich" (te ze światłem 4) - na APS-C sensowne właściwie tylko 70-200/4 (IS), ale jest de facto bezkonkurencyjna oraz 17-55/2.8 IS w znacznie lepszych pieniądzach niż odpowiednik Nikona bez IS
    - nieco lepiej rozwiązany status panel na LCD

Wady 50D
    - duży i cięższy
    - jak głosi urbanistyczna legenda więcej jazd z AFem w szkłach niezależnych
    - rozstaw kółek "inny niż u wszystkich" - da się z tym żyć, ale IMHO jest mniej wygodne
    - tani kit trochę krótki, odpowiednik 18-105 znacznie droższy
    - mniejszy krop ciut zawęża kąt widzenia dla UWA - ale to dla miłośników ekstremalnie krótkich ogniskowych, dla miłośników tele to móże być zaleta
    - produkt w fazie "end of life", niedługo powinien pokazać się następca
    - kapkę droższy od D90

Generalna zasada co do szkieł jest taka, że Nikon króluje w tańszych, w droższych ciekawiej jest u Canona. A dobrze jest wziąć pod uwagę szklarnie - tą na już i tą w dalszej perspektywie.

W ogóle teraz jest trochę słaby czas na kupowanie, bo oba modele niedługo powinny doczekać się następców, również Sony powinno pokazać następcę A700, więc w okolicach Photokiny powinno się zrobić bardzo ciekawie w tym segmencie. Ale czekanie jest opcą dla tych, którzy mogą się wstrzymać na pół roku z zakupem. Jak potrzebne jest coś "na już", to można by rozważyć opcję, której osobiście nie lubię, czyli zakup słabszego body z lepszych szkłem na "tymczasem".

Domyślnie

Rozsądnie myśląć to przy dziszejszej różnicy w cenie(ok 300zł) Eos50d oferuje znacznie więcej.Jednak ja amator nie bardzo wiem co bym miał do niego podpiąć(myslałem o Canon.ef28/2.8 i Canon 85/1.8 i ew.kit z IS),natomiast w Nikonie wiadomo 35/1.8 i 18-105vr ew 18-70 albo tylko stałka i 70-300vr).Chodzi o jak najlepszą jakość zdjęć. Jakość to obiektywy, więc skłaniam się ku gorszej puszcze a lepszym obiektywom w klasie amatorskiej(czyli Nikon).Żeby D90 miał ciut lepszy autofocus,kilka punktów krzyżowych, to bym się chwili nawet nie zastanawiał.Taki AF jak w D90 miałem takze w Olku i jest słabo np na wyscigach motocyklowych.W statycznych scenach jest ok ale fotografia to nie tylko statyczne sceny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez budyn80 Zobacz posta
    Tak na szybko juz dwa babole znalazlem..
    1. Nikon nie ma histogramu z podzialem na kolory
    2. Obiektyw 18-105 ma metalowy bagnet

Pytam zatem jaka wiarygodnosc ma ten test
    Żadnej. Tak na szybko, to baboli jest tam od cholery i ten "test" jest na żałosnie niskim poziomie - poczynając od błędów merytorycznych, na braku logiki kończąc.

Mnie rozwaiło to:

Niemal każdą funkcję możemy włączyć, nie odrywając lewej ręki od uchwytu.
    Pomijając już kwestię ISO i Qual., to ja bym bardzo chciał zobaczyć, jak pan redahtor trzyma D90 tylko lewą ręką

Domyślnie

Rozsądnie myśląć to przy dziszejszej różnicy w cenie(ok 300zł) Eos50d oferuje znacznie więcej.Jednak ja amator nie bardzo wiem co bym miał do niego podpiąć(myslałem o Canon.ef28/2.8 i Canon 85/1.8 i ew.kit z IS),
    Kit jest znośny, mimo że krótki. Masz jeszcze 50/1.8 o jakości i cenie porównywalnej z Nikonowskim. 70-300 IS nie jest specjalnie gorsze od żółtego odpowiednika, jest jeszcze znośne 55-250 IS.

natomiast w Nikonie wiadomo 35/1.8 i 18-105vr ew 18-70
    Tego ostatniego odrazu sobie daruj. Jest jeszcze świetny 16-85.

albo tylko stałka i 70-300vr).
    W Canonie możesz mieć niemal to samo.

Chodzi o jak najlepszą jakość zdjęć. Jakość to obiektywy,
    Ale co z tymi zdjęciami chcesz robić?

Taki AF jak w D90 miałem takze w Olku i jest słabo np na wyscigach motocyklowych.
    Nie "taki", tylko podobny. Ilość punktów krzyżowych wcale nie mówi wszystkiego o ich sprawności.

Domyślnie

Chciałbym żeby nie było gorzej,chciałbym zeby było lepiej.Po prostu,kupując sprzęt na kilka lat(wydając trochę kasy)chciałbym żeby generował ładne obrazki.
    Ostatnio edytowane przez wlods ; 18-06-2010 o 14:28

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów