Witam serdecznie.
Jako nowy na forum chciałbym prośić o jakąś wzkazówkę.Fotorafuję od około 20 lat czysto amatorsko.Ostanie 8 lat swoją pociechę,samochody na serwisy aukcyjne,czasami ślub.Fotorafowałem Prakticą,Zenitem 12xp ostanie dwa lata Olympusem e510 z dual kitem,miałem także w reku D90 i D300s z N35/1.8.Aparaty Nikon to własność kolegi który zajmuje się fotorafią ślubna.Naszło mnie na zmianę systemu.Sprzedałem Olka i zaczęły się schody.Rozważam zakup D90 i 35/1.8+70-300vr.Co do obiektywów nie mam watpliwości,natomiast puszka spędza mi sen z powiek.Kupując obiektywy nie bedzie mnie stać na D300s.Fotorafując tym aparatem byłem zachwycony auto-focusem i ostrością zdjęć.Natomiast w D90 już jest znacznie gorzej(z ostrością)Byłem już zdecydowany na D90.Sprzedawca pokazał mi Canona Eos 50d z kitem z IS.Cena 300 zł wyższa a ma wszystko co bym chciał mieć w puszcze czyli-1.brak trybu filmowego,2.czas migawki 1/8000s co w dzień przy przysłonie 2.0 nieraz się przydaje,3.znakomity tryb sRaw czyli skalowanie Rawów(3200iso nie sprawia problemów w małych rawach)4.może najważniejszy dla mnie punkt-autofocus z 9 punktami krzyżowymi(szybki jak w D300s)5.bardzo dobry optycznie kit(ten z is).Wiem że jakby D90 miał to wszystko to by się nazywał D300(tylko on kosztuje 4.600).Canon nie ma jednak jednej rzeczy-obiektywów Nikona i to powstrzymuję mnie przed zakupem(to dla mnie sporo kasy)Rozpatrując te dwa aparaty(D90 i Eos50d)chyba nawet tu na forum Nikona większość przyzna że Eos50d to lepszy aparat bardziej porównywalny z D300.Marzeniem by było mieć D300 i w.wyżej obiektywy+sb900,jednak tak nie będzie.Może odezwie się ktoś kto fotografował(uje)obydwoma aparatami korzystał z sRaw i podpowie coś konstruktywnego.W przyszłym tygodniu chciałbym zamówić puszkę i obiektywy,gdyż jak nie kupię teraz to nie kupię nigdy i będę odwlekał w nieskonczoność.Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami