Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Domyślnie

Ludzie, nie płaczcie tak nad tym brakiem silnika w d40. Pragne przypomniec, ze kitowy d70 kosztowal na poczatku 6kpln... Teraz dostajemy zestaw na starcie za 2200zl... To chyba lekki postep, prawda?
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie hasło: "lustrzanka"

Ja myślę (a może już to gdzieś napisałem, a może tylko chciałem napisać...?), że D40 to jest aparat dla tych, których nie interesuje zbytnia ingerencja w zdjęcie/ ustawienia aparatu, tylko dla tych, którzy chcą mieć lustrzankę. W którymś hipermarkiecie widziałem na etykietce: lustrzanka Coolpix 8700.....
    Do ludzi dotarło, że lustrzanka = super foty. I tak sobie Nikon wymyślił.
    Idźcie robić zdjęcia.

Paweł
    Fiat Lux

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FINGeeR Zobacz posta
    No więc dlaczego D70s jest uważany jako ten lepszy, mimo, że w D40 również można wszystko ustawiać manualnie (czas otwracia migawki, przesłona, iso, balans bieli, ekspozycja, tryb pracy lampy błyskowej, moc błysku, pomiar swiatła, tryb pola AF). Czy D70s ma cos więcej?

P.S. Podobno w D40 jest tak, że podają szybkość zdjęć seryjnych 2,5 kl/s do 100 zdjęć JPEG (FINE L), natomiast aparat robi 3 kl/s jak się uzywa RAW, ale tylko 3 zdjęcia w serii, potem zwalnia. To prawda jest?
    Wszystkich boli tylko jedna rzecz: brak silnika w body i nie potrafia zrozumiec ze DA SIE Z TYM ZYC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil Zobacz posta
    Ludzie, nie płaczcie tak nad tym brakiem silnika w d40. Pragne przypomniec, ze kitowy d70 kosztowal na poczatku 6kpln... Teraz dostajemy zestaw na starcie za 2200zl... To chyba lekki postep, prawda?
    to weż d40 i podłącz swoje obiektywy 70-210 oraz 50/1.8. Zobaczysz postęp
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaSkal Zobacz posta
    Ja myślę (...) D40 to jest aparat dla tych, których nie interesuje zbytnia ingerencja w zdjęcie/ ustawienia aparatu, tylko dla tych, którzy chcą mieć lustrzankę.
    Paweł
    Stwierdzasz to na podstawie tego, że D40 robi ładne zdjęcia w trybie AUTO, tak? Czy z tego samego powodu nie nadaje się dla ludzi, których interesuje ingerencja w zdjęcie/ustawienie aparatu?

Troche to dziwne...

Domyślnie Szybkość powalająca?

Jeśli chodzi o prędkość to te 3kl/s d70s vs 2,5kl/s d50 to chyba przesada!!
    Można znaleść inne przesady!!
    http://www.dpreview.com/reviews/nikond50/page5.asp

Oszczędny w słowach Awatar snakes
    Miasto
    Cardiff, Wales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to weż d40 i podłącz swoje obiektywy 70-210 oraz 50/1.8. Zobaczysz postęp
    Jacku, grupa docelowa dla D40 to ludzie którzy chcą robić dobre zdjęcia niedrogim i porządnym aparatem. Nie wyjdą oni poza kitowego 18-55 plus ewentualnie 55-200 i brak silniczka im nigdy nie będzie doskwierał.
    Trzeba zdać sobie sprawę że tacy użytkownicy nie kupią D70s czy D50 żeby podłączyć 70-210 oraz 50/1.8 bo to nie ma dla nich sensu.
    To grupa ludzi która nie ma kolekcji szkieł i pewnie wcale nie ma ambicji się takich dorobić.
    Co by nie pisać, D40 to stosunkowo tani i bardzo porządny aparat który robi bardzo dobre zdjęcia.
    Jeśli ktoś będzie taki aparat potrzebował - można go z czystym sumieniem polecić.
    Zgoda że w Polsce nie jest to tanie urządzenie - ale dotyczy to również innych hybrydowych zabawek czy lepszych kompaktów. Nie można patrzeć przez pryzmat polskiego rynku - uważam że Nikon zrobił doskonały krok.

Pozdrawiam
    Łukasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snakes Zobacz posta
    Jacku, grupa docelowa dla D40 to ludzie którzy chcą robić dobre zdjęcia niedrogim i porządnym aparatem. Nie wyjdą oni poza kitowego 18-55 plus ewentualnie 55-200 i brak silniczka im nigdy nie będzie doskwierał.
    zobaczymy na forum za pół roku. Ta grupa docelowa (w bogatszych krajach) jest taka jak piszesz. Ale u nas ci co nie mają kasy chca pracować nawet na manualach. Za kilka miesięcy napotkasz na posty ludzi zaskoczonych i z pretensjami ża to "nie działa".
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snakes Zobacz posta
    ...grupa docelowa dla D40 to ludzie którzy chcą robić dobre zdjęcia niedrogim i porządnym aparatem. Nie wyjdą oni poza kitowego 18-55 plus ewentualnie 55-200 i brak silniczka im nigdy nie będzie doskwierał.
    Trzeba zdać sobie sprawę że tacy użytkownicy nie kupią D70s czy D50 żeby podłączyć 70-210 oraz 50/1.8 bo to nie ma dla nich sensu...

Pozdrawiam
    Do tej pory nauczono mnie (i sam to stwierdziłem), że w przypadu lusterek najważniejsze jest szkło...
    Pomyślałem, że skoro D40 jako body mi wystarcza to warto to kupic, a reszte kasy zainwestować w te dwa szkiełka:

- AF-S DX 18-200/3,5-5,6 VR ED IF
    - Nikkor AF-S 70-200/2.8 VR ED lub Sigma 70-200 f/2.8 EX APO (HSM) (raczej to drugie)

Głupi pomysł?

Pozdrawiam Wszystkich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FINGeeR Zobacz posta
    Stwierdzasz to na podstawie tego...
    Troche to dziwne...
    Stwierdzam to tylko i wyłącznie na podstawie własnych domysłów. Nie napisałem, że się nie nadaje dla grzebaczy w ustawieniach, czy dla zaawansowanych fotografów.

Z tego co widzę/ słyszę, hasło "lustrzanka" kojarzy się z "jakością".

MSZ, D40 jest przeznaczony dla osób, które coś tam chcą pokombinować, ale których odstraszają gabaryty np. D70.

Paweł
    Fiat Lux

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów