Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez timi Zobacz posta
    Kupukjac d70s dla zielonego kwadracika mija sie troche z celem.
    No raczej tak!
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

A ja troszkę nie na temat.
    Siadłem sobie dzisiaj ze swoją 80 i wybrałem opcję menu użytkownika, wywalając wszystko co nie jest potrzebne przy foceniu. Rewelacyjny jest to bajer. W 50 zanim przegrzebałem się przez opcje, często zapominałem co tak właściwie miałem zrobić. A tu cyk-myk-fyk i się leci. Jak mi nie wiele do szczęścia potrzeba...

pozdrawiam Rafał
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Witam Wszystkich - jestem tu nowy, pisze po raz pierwszy...

Chcialbym wiedzieć, czy ogólny najazd (chyba na wszystkich forach o foceniu w polsce) na DeCzterdziestkę jest podyktowany tym, że aparata jest tani i reklamowany jako "dla amatorów"?
    Przecież tak naprawdę foty z niego wychodzą lepsze niż z D50 i D70s, jest łatwiejszy i przyjemniejszy w obsłudze, szybszy, ma lepszy wizjer i LCD, nawet 3 polowy AF daje sobie świetnie radę z szybo ruszającymi się obiektami... (ja to sprawdziłem i wiem, podobnie wychodzi w testach). Podobnie ludzie wypowiadają się na świecie - D40 jest genialnym aparatem, a jedyne wady to brak silnika AF w body, 6.1 Mpx w porównaniu do 10,5 Mpx w D80 i kitowy obiektyw, który zaniża jakośc fotek. Kto nie robi duzych formatów bedzie zadowolony - gwarantuję
    Wiadmomo, że D80 i D200 są duzo lepsze, ale mam wrażenie, że wielu osobom znającym się na fotgrafi i sprzecie przeszkadza przede wszystkim to, że teraz lusterko (i to dobre) jest w stanie kupić wujek Heniek albo ciocia Zosia... I będą robić niezłe, poprawne foty...

Ja nastawiam się na zakup D40 i wymianę szkła kitowego na AF-S 18-200 VRII + AF-S 80-200/ 2,8 VR (pstrykam na imprezach motorowych). Sprawdzi sie idelanie na bank...

Domyślnie

No tak, tylko w jakim celu musi to byc wlasnie lustro?!NIKON dla nazwy i szpanu?-moze dla amatora lepszy jest "wypasiony" kompakt??OK powiedzmy jestem amatorem i pstrykam automatem w jpegach; mam do wyboru szeroki wachlarz kompaktow a biore lustro?Pytamo co?IHMO przerost formy nad trescia . . .

Domyślnie

Probowales kiedys wyzwolic migawke na szybkich zawodach sportowych nawet najszybszym kompaktem? Udalo Ci sie podpiac do niego jakies inne szklo,bo akurat byla taka potrzeba? Zaakceptujesz glebie ostrosci jaka oferuje wiekszosc (99%) kompaktow? Odpowiedz gotowa

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

cosnek - aż mnie zdziwiło, że admin na tak bzdurny komentarz odpisał. pozdrawiam

Domyślnie

Nigdy nie mialem kompaktu Nie wiem jaka GO oferuje. . Lubie miec manualny dostep do wszystkiego.Sorrki jezeli sie nieprecyzyjnie wyrazam.Pzdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cosnek Zobacz posta
    No tak, tylko w jakim celu musi to byc wlasnie lustro?!NIKON dla nazwy i szpanu?-moze dla amatora lepszy jest "wypasiony" kompakt??OK powiedzmy jestem amatorem i pstrykam automatem w jpegach; mam do wyboru szeroki wachlarz kompaktow a biore lustro?Pytamo co?IHMO przerost formy nad trescia . . .
    Nie wiem co masz na mysli mówiąc (pisząc) "amator". Czy chodzi Ci o kogoś, kto pstryka tylko z okazji większych uroczystości rodzinnych albo na wakacyjnych wyjazdach? Albo o kogoś, kto kupuje sprzęt bo go stać, dla szpanu i nazwy, tak jak piszesz? Może o kogoś, kto dopiero zaczyna i wchodzi w świat fotografi, a może o kogoś, kto znajduje przyjemność w robieniu dobrych zdjęć dla samego siebie, nie zamierza tym zarabiac na chleb (ot, takie hobby ). Ja należę, do ostatniej grupy, lubię robić zdjęcia. Lepsze, gorsze, bardzo różne. Do tej pory używałem Minolty Dynax 500Si i było fajnie. Na lusterko cyfrowe stać mnie nie było, niestety. I dopiero teraz NIKON wypuscił sprzęt dostosowany do potrzeb tej grupy userów, do której ja należę. Być może są ludzie którzy to kupują dla szpanu i nazwy, ale idąc Twoim tokiem rozumowania tak samo mógłbyś powiedzieć o D80, D200, Canonach 30D, 400D, gdybyś mieszkał np. w USA - sporo klientów z zasobnym portfelem, którzy kupią lepszą puszkę, bo ich na to stać. Czy z tego powodu ktos objeżdża te aparaty?
    P.S. Nie ulega wątpliwości, że są na rynku aparaty o duzo lepszych parametrach. Ja poprostu nie rozumiem skąd tyle jadu i złych słów w kierunku naprawdę udanej konstrukcji, pozwalającej robić extra zdjęcia, na ktorą moga sobie pozwolić ludzie z mniej zasobnym portfelem... :-/

Domyślnie

Mysle, ze nie chodzi tu o jad, tylko o to, ze w tej chwili D40 wcale nie jest najtansza lustrzanka...Z racji wyzbywania sie nieprodukowanych D50 i D70s, mozna je kupic o wiele taniej, a dla osoby fotografujacej imprezy motorowe, to bardziej sprawdzi sie D70s ze swoimi 3 kl./s...No i nie zapominajmy o szybkiej zmianie parametrow. Ale to wszystko niewazne, jak ktos uzywa trybu "auto".
    Pozdrawiam
    Dlaczego BODY a nie korpus...?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cosnek Zobacz posta
    Nie wiem co bierzesz ale bierz połowę.

Ja kupiłem właśnie D40 dlatego że dobrze leży w ręce, jest mniejszy niż D50 i tymbardziej niż D70s.
    Nie mam wora szkieł i nie zamierzam kupować innych niż 18-55 i 55-200, więc brak silnika AF mam tam gdzie nie dochodzi światło. Mam inne hobby, też motoryzacyjne - jak niektórzy, dużo robie zdjęć przy małym świetle ze statywu (Olek sobie nie radził).
    JPGi wychodzą super, dużo lepsze niż z mojego kompaktu Olka. Szybkość działania (fotografowanie dziecka), zdjęcia seryjne i możliwość wpływania na A lub S. Nie robie zdjęć w trybie "zielonego auto".
    I co? to ja też kupiłem lustro dla szpanu wg Ciebie, puknij się w swój łeb zanim coś napiszesz.
    NIe kupiłem dla szpanu D40 i nie jestem sprzętowym onanistą, który się podnieca ilością pól AF i mnóstwem innych funkcji których nie użyje w D70 czy D80.
    D40 / 18-55 / 55-200 / 35 1.8/ SB-600

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów