Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FINGeeR Zobacz posta
    Ja poprostu nie rozumiem skąd tyle jadu i złych słów w kierunku naprawdę udanej konstrukcji, pozwalającej robić extra zdjęcia, na ktorą moga sobie pozwolić ludzie z mniej zasobnym portfelem... :-/
    ten jad - jak chyba go przesadnie jednak określasz, jest przeciwko ukochanej firmie, która okraja swoje aparaty coraz bardziej, ze względów oszczędnosciowych zapewne. Nie jest on przecież skierowany przeciw użytkownikom tego body.
    Chcielibyśmy wszyscy, by aparty potrafiły coraz więcej. A tu firma wyrzuca silnik z body i praktycznie wyklucza zdecydowaną większość! obiektywów do używania z nim. To wskazuje w którą stronę to będzie szło - i to się nam nie podoba.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Squier Zobacz posta
    Z racji wyzbywania sie nieprodukowanych D50 i D70s, mozna je kupic o wiele taniej
    Wskażcie mi gdzie i za ile można kupić D70s z obiektywem taniej niż D40. Chodzi mi o sprzęt nowy i na gwarancji...
    ja Jeszcze nie kupiłem...

dla osoby fotografujacej imprezy motorowe, to bardziej sprawdzi sie D70s ze swoimi 3 kl./s...No i nie zapominajmy o szybkiej zmianie parametrow

0,5 klatki / sec robi aż taka różnicę?

Ale to wszystko niewazne, jak ktos uzywa trybu "auto".
    Nie fotografuje w trybie auto... :--/

Pozdrawiam Wszystkich.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...A tu firma wyrzuca silnik z body i praktycznie wyklucza zdecydowaną większość! obiektywów do używania z nim. To wskazuje w którą stronę to będzie szło - i to się nam nie podoba...
    A tu masz Pan rację... Tyle, że według mnie D40 jest pierwszym body bez silnika AF, a niedługo NIKON wypuści inne modele o podobnej konstrukcji. Bo logicznie rzecz biorąc, jaki sens ma pakowanie silnika w body, kiedy jest nowa technologia (SWM i VR) dla obiektywów - jest rozwijana (VR II) i szkła te są coraz lepsze (np. AF-S 70-200 /2.8 VR niż "stary" 70-200 / 2.. Gdzieś czytałem, że silnik w szkle jest lepszym rozwiązaniem, bo może być lepiej dobrany do gabarytów i parametrów danego obiektywu. Byc może tą drogą idzie NIKON.

To co napisałem to tylko moje rozważania, połączone z wiedzą jaką posiadam nt. NIKONA i jego produktów. Nie znam systemu zbyt dobrze (jeszcze ), tak więc jesli sie mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

Domyślnie

Wskażcie mi gdzie i za ile można kupić D70s z obiektywem taniej niż D40. Chodzi mi o sprzęt nowy i na gwarancji...
    ja Jeszcze nie kupiłem...

0,5 klatki / sec robi aż taka różnicę?

Nie fotografuje w trybie auto... :--/

Pozdrawiam Wszystkich.
    Jedna wielka bzdura...
    Nikon D40 KIT - 2169,00 zł

Nikon D70s BODY - 1664,00 zł

Do tego D70s dokupujesz nawet najtańszy obiektyw 18-55 DX (na Alledrogo ok.300 zł)

Jak na moje oko 1964 zł to raczej mniej niż 2169 zł...A masz znacznie lepszego Nikon D70s z obiektywem...
    Ostatnio edytowane przez igorzak ; 15-01-2007 o 12:43

Domyślnie

FINGeeR - Nie jesteśmy tu na pan. Jestem Jacek.
    Sęk w tym, że dobrze przewidujesz. Tylko ty zapewne zaczynasz swoje fotografowanie i będziesz kupował obiektywy AF-S. A zdecydowana większość do tej pory wypuszczonych szkieł silnika nie ma. Co maja począć ci, którzy maja kolekcje takich szkieł - śrubokrętów? Posprzedawać, przewidując to co ty? Czym szybciej, tym lepiej, bo za jakiś czas beda te szkła tanie jak teraz manuale?
    Przesadzam oczywiście, to tak z 10 latek zajmie, ale jednak.

PS - brałbym D70s jak w podobnej cenie (lub d50). To zakup na lata i nawet 100 czy 200 zł wiecej bym wydawał. A jak mniej - to nie ma nad czym sie zastanawiać.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 15-01-2007 o 12:47
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igorzak Zobacz posta
    Jedna wielka bzdura...
    Nikon D40 KIT - 2169,00 zł

Nikon D70s BODY - 1664,00 zł

Do tego D70s dokupujesz nawet najtańszy obiektyw 18-55 DX (na Alledrogo ok.300 zł)

Jak na moje oko 1964 zł to raczej mniej niż 2169 zł...A masz znacznie lepszego Nikon D70s z obiektywem...
    I szczeka mi opadła... Do tej pory najtańsze widziałm body D70s za 2099... Do tego dochodzi moj własny problem - ja wezmę sprzęt na raty, w systemie LukasBanku, bo tam mam najlepsze "chody" i jest to dla mnie najtańsze i najwygodniejsze... Ale dzieki za info, chwilkę się jeszcze wstrzymam i poszukam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...tylko ty zapewne zaczynasz swoje fotografowanie i będziesz kupował obiektywy AF-S...
    Powiedzmy, że dopiero wchodzę w lusterka cyfrowe w systemie Nikona (do tej pory rolkowa Minolta była). Ale powoli zaczynam rozumieć o co tyle szumu. Dobrze, że się wygadałem, bo dostałem kilka ciekawych odpowiedzi i jeszcze chwilę pomyslę nad tym co mam kupić...
    Pozdrawiam Wszystkich

Domyślnie

Motyla noga... tak sobie myślę...

Aha, na poczatek przepraszam wszystkich, że produkuję te posty z predkością światła i ludzie juz nie nadążają (albo nie chcą) na nie odpowiadać.
    Myślę i myślę i zastanawaim się... Jestem nowy w cyfrowych lustrach, podejmują decyzję o zakupie. O co chodzi z tymi RAWami? Co takiego z nimi robicie, że są takie ważne? Dlaczego obrabiacie zdjęcia (RAW) w PS (Photoshop, dobrze mylślę?)? Dlaczego (tak wynika z dyskusji) RAW z D70s jest lepszy niż z D40 i co ja z nim mogę zrobic? Czy ktoś może zamieścić fotki bez obróbki w PS i po obróbce? Chodzi mi o jakieś fajny widoczek i portret. Bo być może ja zrobiłem błędne założenie, że w cyfrowce (tak jak w 35mm) ważne jest zrobić dobre foto z poziomu aparatu, a potem się je ogląda (wywołuje). Być może nie wiem, o tym, że żeby zdjęcia były fajne i dobre należy je poprawić w PS. Wychodzi na to, że jestem zielony. Ale jestem głodny wiedzy i chcę robić fajne i przyjemne foty, tak jak to robiłem z moją stara Minoltą. Proszę przyjazne dusze o kilka podpowiedzi i wyjaśnien, bo być może D40 żeczywiście mi nie wystarczy... :-/

I przepraszam, jeżeli ten post jest w niewłaściwym miejscu - jak trzeba to skopiować to gdzieś czy coś

Pozdrawiam i czekam na jakieś informacje i wyjaśnienia.

Domyślnie

Dlaczego (tak wynika z dyskusji) RAW z D70s jest lepszy niż z D40
    Pierwsze slysze watpie zeby tak bylo.
    Chodzi tylko o to ze w d40 masz mozliwosc zrobienia dobrego JPEGa czyli masz dobra fote prosto z aparatu, oczywiscie mozesz tez bawic sie w RAWie ale nie jest to juz koniecznoscia natomiast w d70s jestes zmuszony do poprawy parametrow w RAWie bo inaczej moze byc kiepsko.

Roznie to bywa jak ktos jest PS'owym wymiataczem to potrafi zrobic niesamowite rzeczy z RAW'em, ja natomiast nie lubie zanadto ingerowac w zdjecia po czesci tez pewnie dlatego ze nie musze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GTM Zobacz posta
    Pierwsze slysze ...chodzi tylko o to ze w d40 masz mozliwosc zrobienia dobrego JPEGa czyli masz dobra fote prosto z aparatu, oczywiscie mozesz tez bawic sie w RAWie ale nie jest to juz koniecznoscia natomiast w d70s jestes zmuszony do poprawy parametrow w RAWie bo inaczej moze byc kiepsko....
    No więc dlaczego D70s jest uważany jako ten lepszy, mimo, że w D40 również można wszystko ustawiać manualnie (czas otwracia migawki, przesłona, iso, balans bieli, ekspozycja, tryb pracy lampy błyskowej, moc błysku, pomiar swiatła, tryb pola AF). Czy D70s ma cos więcej?

P.S. Podobno w D40 jest tak, że podają szybkość zdjęć seryjnych 2,5 kl/s do 100 zdjęć JPEG (FINE L), natomiast aparat robi 3 kl/s jak się uzywa RAW, ale tylko 3 zdjęcia w serii, potem zwalnia. To prawda jest?

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów