Close

Strona 19 z 36 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 351

Wątek: Metz 58 AF-1

Domyślnie

Smerf
    "MZMarcin, przecież ALF nie napisał że obsluga SB800 jest trudna, po prostu Metza 58AF-1 jest jeszcze łatwiejsza - całą obsługe wykonuje sie trzema przyciskami odpowiedzialnymi kolejno za : tryb pracy, korekcje ustawień, funkcje ( przy pomocy rozwijanej listy)"
    Po prostu Alf pisze o tym jak by była "beznadziejna", a także o trybie "automatycznym" sb-800 w podobnym tonie...
    Wiesz ja akurat jestem wrażliwy na ten temat...

Ps. 58-ki nie kupiłem własnie dlatego bo myślałem że ten 2-i palnik nie ma ttl..., teraz miałbym zagwostkę
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

weicie ze jeszcze bardzej korcicie zeby kupic 58? :P
    D300 + D50 + T17-50/2.8 + N50/1.4D + N70-300VR + S8/3.5 Fish + V90/2.5 VMC + SB-800 + ....duzo checi na nauke

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

nie pisałem, że beznadziejne, ale porównując menu sabinki i metza oraz szybkość ustawienia tego samego w obu lampach...w metzu ustawia się szybciej i prościej...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    nie pisałem, że beznadziejne, ale porównując menu sabinki i metza oraz szybkość ustawienia tego samego w obu lampach...w metzu ustawia się szybciej i prościej...
    Powiadzasz...?
    A automat pracuje lepiej w Metzu? bo też zapewniałeś o tym "między słowami" w wypowiedziach?

Sprawdzę pewnie jak kupię 58 za jakiś czas, nawiasem
    Pozdrawiam Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    No ale nie mogę... co prościej się ustawia? no co?
    Pozdrawiam Marcin

Domyślnie

Smurf ok znamy juz budowe zewnetrzna a jak z funkcjonalnoscia?? porownaj do tych lamp ktore uzywales jak z moca? jak z wylaczonym przednim palnikiem? czy po odchyleniu palnika w gore TTL dziala w porzadku? czy zdarzaja sie przeblyski albo niedoswietlenia? no i jak dzialaja inne funkcje?

no i takze pisz o tych gorszych stronach jak jakies zauwazyles co Ci w niej nie pasuje albo chcialbys zmienic lub dodac?
    D300 + D50 + T17-50/2.8 + N50/1.4D + N70-300VR + S8/3.5 Fish + V90/2.5 VMC + SB-800 + ....duzo checi na nauke

Smile

Uzywam Fuji S3 pro, który mistrzem naświetlania z lampa błyskowa nie jest, ale Metz 58 AF-1N sprawuje sie z nim calkiem przyzwoicie. Nie widze specjalnych różnic przy blysku na wprost i pomiarze TTL w stosunku do SB80DX albo Metza 54 Mz4i, przy blysku odbitym jest lepiej. Działanie drugiego palnika wraz z blyskiem odbitym jest bardzo dobre, przydaje się mozliwość regulacji jego mocy. Lampa ta bardzo równomiernie oswietla kadr - jest pod tym względem dużo lepsza od SB80DX (szczególnie przy szerokich kątach), trudno mi powiedzieć czy jest lepsza od 54, ale na pewno nie jest gorsza.
    Co do mocy - jest praktycznie taka sama jak 54MZ4i, co prawda Metz podaje wartości odrobine wyższe, ale w praktyce jest to mało zauwazalne.
    Funkcjonalnie lampa jest bardzo zblizona do 54Mz4i.
    Z negatywów - lampa nie rozpoznaje cropa - ustawia ogniskową taką jaka jest faktycznie na obiektywie bez uwzględnienia wielkości matrycy, 54Mz4i pozwala na ręczne ustawienie formatu APS, 58AF-1N takiej mozliwości nie ma - o dziwo mozna to zrobic w wersji do Canona - funkcja "zoom size" dopasowująca ustawienie palnika do różnych formatow matryc Canona - crop 1,6;1,3
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

a jak nie uwzglednianie cropa przenosi sie na fotki?? pytam bo 58 bylaby moja pierwsza lampa hmm mozna manualnie ustawiac ogniskowa w metzie? i jezeli canon ma to moze metz wypusci jakis upgrade sofru dla nikona?

i jezeli mozna zapytac to czemu zdcydowales sie na tego metza a nie np. na sb-800?

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MzMarcin Zobacz posta
    No ale nie mogę... co prościej się ustawia? no co?
    zadam proste pytanie...ile poziomów w pionie i poziomie ma menu sabinki?
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pumba Zobacz posta
    a jak nie uwzglednianie cropa przenosi sie na fotki?? pytam bo 58 bylaby moja pierwsza lampa hmm mozna manualnie ustawiac ogniskowa w metzie? i jezeli canon ma to moze metz wypusci jakis upgrade sofru dla nikona?

i jezeli mozna zapytac to czemu zdcydowales sie na tego metza a nie np. na sb-800?
    Nie rozpoznawanie cropa powoduje, że przy błysku na wprost lampa ma nieco nizszą moc.
    Manualnie można ustawić dowolną ogniskową w lampie.
    Wybrałem Metza, bo... od ponad 10 lat miałem lampy Metza.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Strona 19 z 36 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów