Close

Strona 9 z 36 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 351

Wątek: Metz 58 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Profesjonalista Zobacz posta
    Nie zmienia się temperatura barwowa. Palnik świeci zawsze taką samą "kolorystyką" światła bo gaz zawarty w bańce palnika pozostaje taki sam. Niezaleznie od mocy błysku.
    Teoertycznie tak.
    Ale przy błysku prąd rozgrzewa gaz (pardon: przekazuje energię go gazu na skutek strat przewodzenia), więc im dłuższy błysk, tym bardziej rozgrzewa się gaz, a jak wiadomo zmiana energii ciała (tu gazu) wpływa na jego parametry fizyczne, zatem temperatura barwowa może się zmieniać.
    Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Jak ktoś wie lepiej, niech mnie poprawi.
    Dużo sprzętu, mało czasu

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

jeśli odbijasz np od kolorowej ściany lub w pobliżu masz kolorowe meble, to światło odbite nabierze takiej barwy i wpłynie na WB
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wrrum Zobacz posta
    . Jak odchylam palnik, to muszę przestawić na słoneczko i jeszcze czasem korygować +/-, bo na błyskawicy wychodzi tragicznie (niebiesko).

A nie możesz WB na "pre" ustawić, jedno zdjęcie białej kartki i masz załatwione
    Suzuki SV 650N

Domyślnie

Jasne, że mogę. Ale wolę na słoneczko (fine weather), bo to prościej, szybciej, a w razie czego mam fine tuning przednim kólkiem. Problem sobie rozwiązałem.
    Ale chodzi mi o stronę teortyczną - jeżeli światło lampy odbija się od białej powierzchni, to temperatura barwowa tego światła nie powinna się zmieniać. Tak nie jest. Dlaczego?

A jak walę od ścian, to dopiero jest jazda. Mam ZIELONE .
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze swiatlo z palnika nie jest "biale" i ma nieco inny zakres, odbijajac od bialej kartki odbijajac swiatlo od kolorowej powierzchni odbijasz tylko taki kolor jakiego koloru jest powierzchnia reszta kolorow jest "pochlaniana" dziala to jak filtr wiec tak samo chyba jest z biala kartka ze "filtruje" swiatlo, tak jakby je obcina do konkretnego zakresu

ale jak juz powiedzialem wczesniej nie wiem czy tak jest naprawde wiec jesli sie mysle prosze mnie poprawic i uswiadomic

Domyślnie

Najświeższa informacja od polskiego dystrubutora na temat lampy Metz 58 AF-1N - "może będzie dostępna w połowie stycznia 2007".
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 01-12-2006 o 00:21
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Najświeższa informacja od polskiego dystrubutora na temat lampy Metz 58 AF-1N - "może będzie dostępna w połowie stycznia 2007".
    To pech, więc pozostaje SB800 - a tak chciałem kupić na święta ;-(

Domyślnie

dlaczego pech, SB-800 to świetna lampa i nie nazwałbym jej pechową
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    dlaczego pech, SB-800 to świetna lampa i nie nazwałbym jej pechową

Nie SB800 pech tylko pech że Metz będzie po świętach (można powiedzieć pech METZA).
    Czekałem na pierwsze opinie dla nowego Metza a tak się nie doczekam przed świętami.

P.S.
    W tym wypadku Sabinka będzie szczęśliwa ponieważ wejdzie w moje "posiadanie"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa /prawie/

Exclamation

No i nic się nie wyjaśniło. Tyle tylko że "przymiarki" do zakupu lampki spowodowały u mnie poważny wzrost świadomości co do tematu Lampa. na placu boju jako jedyne pozostały SB-600 i 800 oraz Metze 58 AF-1N, 54MZ-4I, i 44AF-4iN, 44 chyba sobie odpuszczę gdyż kilka razy na niniejszym forumnie pojawiły się opinie o niezadowalająco działającej automatyce gdy palnik jest podniesiony, 58 jeszcze nie ma ale na fotkach wygląda super... Może wybiorę się za granicę, to może ktoś wie jak tam kształtują się cent tego typu ustrojstw?....

Strona 9 z 36 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów