Close

Strona 29 z 36 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 351

Wątek: Metz 58 AF-1

Domyślnie

Czyli jak rozumiem, jako użytkownicy polecacie Metza
    Bo mnie tu: http://www.foto-technika.pl/shop.php...product&id=718 na nią namawiali.

A, że mam do nich 5min drogi (bez korków ), to czuję, że wybiorę się na testy i może już przed majem kupie.

Czy może ktoś z Was, może przedstawić zdjęcia z porównania SB-800 vs AF-1 58, w podobnych sytuacjach
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaddixx Zobacz posta
    I przynajmniej mam pewnosc ze jak nikon wprowadzi nowe body to lampa bedzie mi z nim dzialac bo sobie zmienie w niej oprogramowanie.
    Nie bądź taki pewny.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    Czyli jak rozumiem, jako użytkownicy polecacie Metza
    Bo mnie tu: http://www.foto-technika.pl/shop.php...product&id=718 na nią namawiali.

A, że mam do nich 5min drogi (bez korków ), to czuję, że wybiorę się na testy i może już przed majem kupie.

Czy może ktoś z Was, może przedstawić zdjęcia z porównania SB-800 vs AF-1 58, w podobnych sytuacjach
    Tu masz dość szczególowe porównanie obu lamp na podstawie prawdziwych testów "organoleptycznych" obu lamp, a nie zaslyszanych opinii
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=229
    Metza 58AF-1N może postawić wyżej od SB 800 tylko ten, kto nigdy nie używał SB 800. Czy Metz jest nowoczesniejszą konstrukcją od SB800 tylko dlatego ze przedstawiono go 3 lata póżniej? - a może tyle Metzowi trzeba bylo czasu, aby z grubsza rozpracować system i-TTL?
    Aktualiuzacja softu jeżeli bedzie, to bedzie płatna - koszt ok. 50 -100 euro, poza tym może znowu bedzie potrzeba kolejnych trzech lat na "rozpracowanie" ewentualnych nowych rozwiazań Nikona.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

ja mialem sb800 i metza 58 1-af i lepiej mi sie pracuje z metzem... testy testami a zycie zyciem...
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

Thor, a możesz wyjaśnic dlaczego ci sie lepiej pracuje na Metz`u ? Zastanawiam się nad zakupem i wciąż nie mogę się zdecydować. Waham się pomiędzy SB800 i Metz 58. Doradźcie, proszę.
    Klepię wyłącznie po amatorsku ale z ambicjami, na zasadzie wakacje lub chrzciny u kolegi ale czasem jakiś krajobraz czy architektura. Misz-masz. Potrzebna mi lampa uniwersalna - tu plus dla metza za dwa palniki. Ale nie wykluczam jakiegoś układu wielolampowego - na przykład portret w domowym mikrostudiu. A więc w perspektywie współpraca z innymi. Może z SB600 lub jakimś Tumaxem.

Którą lampę polecacie?

MadrO
    D70s + 2 kitowe + duperelki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Tu masz dość szczególowe porównanie obu lamp na podstawie prawdziwych testów "organoleptycznych" obu lamp, a nie zaslyszanych opinii
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=229
    Metza 58AF-1N może postawić wyżej od SB 800 tylko ten, kto nigdy nie używał SB 800. Czy Metz jest nowoczesniejszą konstrukcją od SB800 tylko dlatego ze przedstawiono go 3 lata póżniej? - a może tyle Metzowi trzeba bylo czasu, aby z grubsza rozpracować system i-TTL?
    Aktualiuzacja softu jeżeli bedzie, to bedzie płatna - koszt ok. 50 -100 euro, poza tym może znowu bedzie potrzeba kolejnych trzech lat na "rozpracowanie" ewentualnych nowych rozwiazań Nikona.
    Wynika z Twojego testu, że jednak SB 800 jest lepszą lampą, do dużych pomieszczeń.
    A czy przez to, że tak mocno doświetla, to nie za bardzo daje wrażenie u ludzi tali "trupi wygląd"
    Bo może przez to, że Metz niby na tej samej ogniskowej "jakby" słabiej doświetla, to przez to bardziej ociepla dany obiekty
    Pozdrawiam Krzysztof M.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

robię Metzem w dużych pomieszczeniach (sala gimnastyczna, ciemne korytarze pałacowe itp) i uważam, że mój Metz radzi sobie bdb w tych skrajnych warunkach...niestety nie mogę nic powiedzieć o sabinkach ponieważ wszyscy fotografowie, którzy robią u nas jadą na Metzach albo Canonach, ale co do tych ostatnich, to Metz bije je na głowę
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    wszyscy fotografowie, którzy robią u nas jadą na Metzach albo Canonach,
    Wszyscy , czyli "zawodowi" , czy tak
    Pozdrawiam Krzysztof M.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    Wynika z Twojego testu, że jednak SB 800 jest lepszą lampą, do dużych pomieszczeń.
    A czy przez to, że tak mocno doświetla, to nie za bardzo daje wrażenie u ludzi tali "trupi wygląd"
    Bo może przez to, że Metz niby na tej samej ogniskowej "jakby" słabiej doświetla, to przez to bardziej ociepla dany obiekty
    Lampy w TTL naświetlają podobnie, po prostu w Metzu szybciej "skończy sie" zasięg lampy.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Costam niby jest z ta odlegloscia ale wiem tyle, mam lampe ze 3 miechy i chyba ani razu nie potrzeba bylo uzywac pelnej mocy lampy.

Ostatnio robilem zdjecia na torwarze z polowy trybun skoki ktore byly na srodku hali i mocy nie zbrakło. Wiec nie wiem co trzeba cykac zeby tak ogromna moc lampy byla potrzebna.

Do 85 % zastosowan te lampy wypadaja tak samo.

Plusy SB800:filtry w zestawie, mniejsza, dodatkowy pojemnik na aku, wbudowana fotocela.

Strona 29 z 36 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów