Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    Do tego wszystkiego proponuję WC, aby zapewnić sobie przyjemną ciszę podczas nocnej pracy przy obróbce zdjęć
    Moim zdaniem w takich zastosowaniach chłodzenie wodne jest niepotrzebne. Grafikę można kupić spokojnie z chłodzeniem pasywnym i do pakietu Adobe będzie ok, a na procesor duży radiator i wolnoobrotowy markowy wentylator np. Noctua i jest cisza absolutna. Dobre WC też trochę kosztuje i z hałasem też jest rożnie. Pompka potrafi trochę rzępolić, chyba ze razem z chłodnicą jest wystawiona na balkon Kiedyś się w to bawiłem, teraz uważam że dobre i ciche AC w obudowie jest w zupełności wystarczające.

Domyślnie

Miałem WC dawno dawno temu (proc, gfx, dyski, chipset płyty) i chyba już mi się w to nie chce bawić O zasilaczu wiem. Ramu planuję na star 3x2GB, a w drugim rzucie albo drugi taki komplet albo 3x4 ale to chyba przesada byłaby.

raptor88> 920 z tego co widzę już trudno znaleźć w sklepach, a ja zestaw będę składał za kilka tygodni więc pewnie będę 'skazany' na 930. Poza tym, jak już wspominałem, chce mieć płytę z 1366, żeby za jakiś czas podmienić tanim kosztem procek na 6-8 rdzeni w 32nm.

Większość spraw mi rozjaśniliście, tylko z dyskami chyba nadal mam zagwozdkę. Co najsensowniej wrzucić na SSD? system i programy? cache? System i programy po uruchomieniu już raczej z dysku sporadycznie korzystają, a będę je uruchamiał pewnie raz dziennie. Pliki obrabiane na takim małym dysku (40GB) to jednak mało komfortowe rozwiązanie, kopiowanie plików na SSD tylko do obróbki to już sztuka dla sztuki.

Domyślnie

Odnośnie WC, to podzielam opinię kolegów. Też miałem, chłodzenie procek, grafa, chipset. Świetna zabawa, wydajność i cisza, ale te czasy dla mnie już raczej minęły i cenie sobie łatwość i prostotę, którą daje mi dobre AC. Bardzo dobre radiatory AC + ciche duże wentylatory są wystarczające do całkiem niezłego OC.

Co do 1366 to wymiana z 920 tylko na Gulftowna ( 6 rdzeni ) i to długo będziesz musiał poczekać zanim coś takiego stanieje do ludzkiego poziomu, nawet na rynku wtórnym. Zła wiadomość jest taka, że Intel ma klienta w pupie i jako monopolista na półce najwydajniejszych procesorów nie ma zamiaru kontynuować życia podstawki 1366. 8 rdzeni będzie już na innym sockecie, tak samo uśmiercą podstawkę 1156.

Dyski to ciężka sprawa, może faktycznie nie potrzebujesz ssd. Robisz coś na kompie, co wymaga częstego dostępu do małych plików? Jeżeli nie, to chyba nie ma sensu, acz spróbować na sam system możesz. W końcu 400 zł na 40 GB ssd na system to nie majątek, a nóż widelec się wciągniesz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Z grafika naprawde nie ma co przesadzac. Byle miala CUDA -- i najlepiej wlasnie pasywne chlodzenie.
    A po co ma mieć CUDA, skoro jak na razie ani Szop, ani AFAIK żaden inny popularny soft okołozdjęciowy z tego nie korzystają? Jak już, to OpenGL. Adobowska (niepełna) lista kart wspierających Szopowe wodotryski:

http://kb2.adobe.com/cps/405/kb405711.html

Pozdro
    deF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    A po co ma mieć CUDA, skoro jak na razie ani Szop, ani AFAIK żaden inny popularny soft okołozdjęciowy z tego nie korzystają?
    Ehh... Blad w powtarzanych tu i owdzie informacjach... Ot, pierwsza z brzegu. Nie, zebym sie akurat tym artkiem sugerowal, ale przez ostatnio miesiace takich informacji bylo dosc sporo. Z drugiej jednak strony to przyszlosc, a nie wszyscy co roku zmieniaja komputery. Tak wiec na pewno sie przyda -- lepiej miec, niz nie miec.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Pozwole sie podlaczyc pod temat. Niektore monitory do obrobki grafiki (np. eizo) wymagaja 10-cio bitowego przewarzania obrazu przez karty graficzne, dla osiagniecia pelnych mozliwosci monitora. Jakie karty spelniaja ten warunek? Stig, Ty masz zapewnie wiedze na ten temat.
    ty hrwn dai llyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Allmanbb Zobacz posta
    Pozwole sie podlaczyc pod temat. Niektore monitory do obrobki grafiki (np. eizo) wymagaja 10-cio bitowego przewarzania obrazu przez karty graficzne, dla osiagniecia pelnych mozliwosci monitora. Jakie karty spelniaja ten warunek? Stig, Ty masz zapewnie wiedze na ten temat.
    Ja wiem tyle, co jestem w stanie pojac z tego co pisze Czornyj lub Tom01 -- czyli niewiele. Ich zapytaj, bo ja nawet nie uzywam LCD, a co dopiero miec jaka wiedze na ich temat.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Allmanbb Zobacz posta
    Niektore monitory do obrobki grafiki (np. eizo) wymagaja 10-cio bitowego przewarzania obrazu przez karty graficzne, dla osiagniecia pelnych mozliwosci monitora.
    Powyższe to bzdura. Te monitory dokonują wewnętrznych przekształceń na danych 10 lub więcej bitowych (tablice LUT monitora), sygnał do nich idzie normalnie w 8 bitach (ale "czystych", nie przyciętych profilowaniem na LUT karty graficznej) i finalnie wyświetlane jest również 8 bitów (a nie żadne fyfdziesiąt milionów, jak to niektórzy próbują sobie wyliczać), reszta to kwestia dokładności obliczeń dokonywanych przez elektronikę monitora, najlepiej przy pomocy kalibratora gadającego bezpośrednio z nim.

Domyślnie

Platforma, zaleznie od ceny - ja bym bral AMD, bo ma o wiele lepszy stosunek wydajnosc/cena, na dodatek za czas jakis bez bolu rozbudujesz kompa. Jak kupisz Core i7 na LGA 1366 to lezysz - Intel wprowadza w przyszlym roku nastepce (oficjalny numerek nie jest jeszcze znany, mowi sie o LGA-2011 lub SOcket R), ^^ zreszta dla 1156 tez bedzie nastepca - 1155. AMD takich ruchow na razie nie przewiduje, w obecne gniazdo wpakujesz 6-rdzeniowca. Roznica zegar w zegar nie przekracza 10-15%, a po podkreceniu znika, zreszta tego kalibru roznice, przy tak szybkim sprzecie sa zauwazalne tylko dla zawodowcow, dla ktorych kazda sekunda sie liczy

Co do SSD - czy ktos z odradzajacych dysk SSD korzystal z niego? Postawil na nim system? Popracowal? Bo nie wyglada na to. SSD przyspiesza WSZYSTKO dzieki bardzo malemu czasowi dostepu. Przy najszybszych prockach przyspiesza rowniez sama obrobke, zwlaszcza przy batchach. Zakodowanie godzinnej plyty do MP3 VR na 4-rdzeniowcu intela jest na dysku SSD o polowe szybsze niz na zwyklym dysku. Z fotkami nie ma az tak duzej roznicy, ale i tak jest. A plynnosc dzialania systemu na SSD powala i to nawet na tanyszch dyskach MLC, ktore zwalaniaja przy zzapisie duzej liczby malych plikow. Prawde mowiac komp bedzie przyjemniejszy w uzytku, jesli ten tysiak roznicy urwany na procku i plycie wpakujesz w SSD wlasnie.
    Marcin "emgieb" Brzozowski
    Jest: kupa klamotow
    Moje fotki: TrekLens

Domyślnie

Szkoda tylko że najtańsze sensowne dyski SSD (od 500 GB w górę) kosztują od 6700 zł. Wersje typu 40-160GB to taka "wersja demo" x-P

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów