Tak wiem, byłoPrzeczytałem wszystkie w miarę aktualne tematy ale nadal mam trochę wątpliwości. Szukałem na forach stricte sprzętowych ale tam siedzą gracze albo podkręcacze więc mają zgoła odmienne problemy i priorytety.
Nie chcę się podpinać pod istniejące wątki bo mam sporo pytań.
Założenia:
Komputer ma być stacjonarny i przeznaczony wyłącznie do pracy. Na początek będzie na nim działał LR, PS Elements oraz Premiere Elements i od czasu do czasu katowanie składaniem panoram. Docelowo Elementsy zastąpi pewnie pełny CS5. Nie chcę wydać na to wszystkich pieniędzy świata ale też nie zamierzam bezsensownie oszczędzać. Procesor na pewno w rozsądnych granicach będę podkręcał.
No i teraz rozterki:
Procesor + Płyta
Optymalny byłby pewnie core i7 930 z płytą Asusa. I teraz pytanie, czy w ogóle nie brać pod uwagę AMD czy ma to jakiś sens? Cena procesora i płyty to nawet 1000zł różnicy na korzyść AMD, ale jak z wydajnością? Czytałem, że adobe lepiej sobie radzi na Intelu, ale czy to jest warte takiej kasy? Rozumiem, że najnowsze LR i PS w pełni wykorzystają 4 rdzenie z HT?
Grafika
Tu chyba najbardziej błądzę. Niby wszystkie nvidie mają wsparcie dla CUDA ale są jeszcze Quadro, które niby są do grafiki ale czy akurat PS i LR z tego skorzysta cokolwiek? Czy lepiej kupić najtańszą 'jakąkolwiek' kartę, średnią 'zwykłą' czy coś z quadro? Na co zwracać uwagę?
Docelowo chce mieć dwa monitory. Zauważyłem, że część kart ma dwa wyjścia dvi a część 1x dvi i np. 1xhdmi. Czy na coś szczególnie zwrócić uwagę w tej kwestii?
Dyski
Tu też wesoło. Myślałem o SSD na system i reszta na samsungach f3 500gb. Ale przy założeniu, że wszystkie cache i tempy polecą na 'zwykłe' dyski zauważę różnicę w użytkowaniu SSD pod LR czy PS? To, że mi się system szybciej uruchomi mnie zupełnie nie interesuje. A może właśnie na odwrót, system na 'zwykłym' dysku a SSD tylko na cache? Tylko czy to go nie zajedzie zbyt szybko? Koszt SSD też nie bez znaczenia, może lepiej dołożyć to do procka i zmienić i7 930 w 980x :>
Z drugiej strony ten F3 jest tak tani, że kupienie 3-4 to nie problem, i wszystko może mieć swój osobny dysk. Co warto wyrzucić na 'swój własny' dysk? Które cache z LR i PS? Co może działać razem a co powinno być osobno?
Antyvir
Najchętniej nie instalowałbym nic i nawet go do sieci nie podłączał ale tak się nie da. Zagrożeń ze strony Internetu raczej nie przewiduję ale dyski, pendrivy i karty pamięci w różne miejsca się wpycha i łatwo coś przynieść. Czy Win7 sam sobie z tym poradzi, a jeśli nie to jaki antywir nie uwali mi kompa podczas obróbki?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami