Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Domyślnie

Dla mnie sprawa jest prosta. Kiedyś słyszałem ( nie pamiętam w jakim to kraju tak jest ) coś takiego. Za przejechanie, potrącenie zwierzaka jest kara śmierci ( zwierzę jest święte ), a potrącenie, zabicie człowieka nie wielka grzywna. Dlaczego ? Ano tak to mi przedstawiono. Człowiek ma rozum i wie co robi, po co wychodzi pod koła, powinien uważać. Zwierzę rozumu nie ma i nie wiem co robi.
    Trochę mi to czasami daje do myślenia.
    Skoro mój piesek wskoczył by za swoim głupim właścicielem w ogień, dlaczego ja nie mam go bronić ? Jeżeli ktoś jest bezlitosny dla zwierzęcia, dlaczego ma być miłosierny dla człowieka ? Przecież cierpienie to cierpienie! Każde zwierzę cierpi i czuje ból jak mu krzywdę robimy, tak samo jak my. Przecież ten gość równie dobrze mógł wyrzucić małe dziecko przez to okno, tłumacząc się "bo płakało i nie mogłem sobie chlać".

A ludzi, którzy bestialsko mordują psy, koty, świnie, konie itp. wieszał bym tak samo jak ludzi, którzy zamykają swoje zwierzaki w ciemnych ciasnych kojcach i zostawiają na długi czas same. Takie moje myślenie. Może mylne. Czuję nienawiść do wyrządzają cierpienie. (To jest moje puste gadanie, straszenie, bo tak naprawdę nie jestem wstanie dużo zdziałać) A dlaczego tego nie robię ? Dlaczego nie wieszam zwyrodnialców ? Ano, dlatego, że odpowiedzią na cierpienie nie może być cierpienie, a kara! Powstała by fala zemsty. Zabijając tego który zabił nam bliskiego, wyrządzamy bliskiemu tej osoby taką samą krzywdę jak on nam. I teraz ten ktoś, też może się chcieć mścić zamykając krąg nienawiści.

thor88 z tym wieszaniem, rzeczywiście mnie poniosło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thor88 Zobacz posta
    ps. A murzyn to murzyn i koniec, kropka
    Powstrzymam się od komentarza...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marek Urbanowski Zobacz posta
    Powstrzymam się od komentarza...
    a uśmiechów tam nie dostrzegłeś. Myślałem że podałeś to jako przykład "oczywistej oczywistości" koń to koń, pies to pies, murzyn to murzyn, białas to białas, indianiec to indianiec i ... koniec, kropka
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów