Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Pytanie do znajacych prawo

W linku artykuł: http://wiadomosci.onet.pl/2699,21805...e_lokalne.html
    a ja mam pytanie do osób, które mają coś ciekawego do powiedzenia: grozi za to do 2 lat więzienie ( jak do tej pory nikogo nie skazano na taką karę ) dlaczego? po co jest paragraf, który tak w sumie jest martwy, jak ten pies?

Domyślnie

O ile wiem tylko raz zasądzono karę więzienia za znęcanie się nad zwierzakiem i chyba to nie była jakaś surowa kara, biorąc pod uwagę maksymalny mozliwy wymiar.
    Dlaczego?
    Ja myślę, że z tego powodu, że nie ma miejsca w więzieniach. Nie znam się, ale tak mi się wydaje - sądzę, że jest to podstawowy problem dla którego wszyscy sędziowie traktują takie sprawy jak nieważne błahostki.

Domyślnie

zagrożenie wynika z Ustawy o Ochronie Zwierząt z 1997r, która za zabicie zwięrzęcia z naruszeniem przepisów przewiduje do roku więzienia, a jeśli sprawca działa ze szczególnym okrucieństwem - do 2 lat
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    zagrożenie wynika z Ustawy o Ochronie Zwierząt z 1997r, która za zabicie zwięrzęcia z naruszeniem przepisów przewiduje do roku więzienia, a jeśli sprawca działa ze szczególnym okrucieństwem - do 2 lat
    No tak, tylko dlaczego przez te 13 lat tylko jednego faceta ukarali więzieniem, a reszta nawet za ekstremalnie czyny dostaje symboliczną grzywnę?

Domyślnie

I to nie było okrucieństwo ? Za takie coś bym wieszał. Jak by to był mój pies, sam bym wymierzył sprawiedliwość.
    Takich powinni izolować, jak bez problemu jest wstanie zabijać zwierzęta, to z ludźmi jakiegoś wielkiego problemu nie będzie miał. W końcu i tak jest bezkarny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gilvhs Zobacz posta
    I to nie było okrucieństwo ? Za takie coś bym wieszał. Jak by to był mój pies, sam bym wymierzył sprawiedliwość.
    Takich powinni izolować, jak bez problemu jest wstanie zabijać zwierzęta, to z ludźmi jakiegoś wielkiego problemu nie będzie miał. W końcu i tak jest bezkarny.
    Chyba kolega się zapędził co? za psa wieszanie? a za kradzież kula w łeb? a za włamanie koło tortur? za przejście na czerwonym świetle co kolega proponuje?

Rozumiem, że to twój piesek, ma imię, miseczkę, łóżeczko, macha ogonkiem ale przypominam. To tylko ZWIERZĘ. To nie człowiek.
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thor88 Zobacz posta
    (...)
    Rozumiem, że to twój piesek, ma imię, miseczkę, łóżeczko, macha ogonkiem ale przypominam. To tylko ZWIERZĘ. To nie człowiek.
    A człowiek to co? Inna forma życia?

To właśnie przez takie myślenie "to tylko zwierze" biorą się takie a nie inne wyroki.
    A często bywa tak, że wpierw "człowiek" znęca się nad zwierzęciem by później czując silniejszą potrzebę znęcać się nad ludźmi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    A człowiek to co? Inna forma życia?
    A nie widzisz różnic między człowiekiem a psem??

To właśnie przez takie myślenie "to tylko zwierze" biorą się takie a nie inne wyroki.
    Bo niestety ale to tylko zwierzę.

A często bywa tak, że wpierw "człowiek" znęca się nad zwierzęciem by później czując silniejszą potrzebę znęcać się nad ludźmi.
    To już twoja zbyt daleko idąca nadinterpretacja. Proszę powiedz, skąd masz więdzę, że często tak bywa. Jakieś publikacje? ankiety? czy raczej moje widzimisie?
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

Okrucieństwo wobec zwierząt to straszna rzecz, ale popatrzmy na sprawę nieco szerzej: wiecie co się dzieje w ubojniach? W świetle prawa? Większosć z nas lubi schabowe, ale wolimy nie myśleć czym były za życia i jak znalazły się na naszych talerzach.

Domyślnie

A nie widzisz różnic między człowiekiem a psem??

Bo niestety ale to tylko zwierzę.
    Życie zasługuje na szacunek i ochronę. Tym większą im jest słabsze. Argumentacja, że "to tylko zwierzę" jakoś do mnie nie trafia.

To już twoja zbyt daleko idąca nadinterpretacja. Proszę powiedz, skąd masz więdzę, że często tak bywa. Jakieś publikacje? ankiety? czy raczej moje widzimisie?
    Widać dotychczasowa lektura akt w sprawach karnych spowodowała moją nadinterpretację.
    Tylko jak to jest, że ci którzy zabijali bez mrugnięcia okiem najczęściej zaczynali od topienia kotka - bo to "tylko zwierzę".

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów