Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Puszka do krajobrazow - dylemat

Witam,

Wpadłem na pomysł aby porobić nieco krajobrazy, przy których maksymalna rozdzielczość byłaby mile widziana.
    Domyślam się, że ND3x dalby rade, niestety ja nie. Finansowo.

Założenia są następujące:
    - korpus z minimum 20 MP (< 2000 Euro)
    - pasowałaby możliwość uszycia szkieł Nikona F, D, G (via adapter)
    - jedno szkło w tym samy systemie, co puszka.
    - moja działalność jest czysto amatorska i finansowa amortyzacja inwestycji nie wchodzi w rachubę

Widzę dwa korpusy, mogące, MZ, spełnić wymagania : 5D Mk2 i A850.

Co o tym myślicie :
    - czy zobaczę na ekranie (1900x1280) różnicę w porownaniu ze zdjęciem 12MP. Odbitek nie robię.
    - czy są jakieś inne korpusy spełniające w/w wymagania (całkowicie lub częściowo)
    - muzę czekać na N700x
    - dać sobie spokój i robić zdjęcia tym, co mam.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Co o tym myślicie :
    - czy zobaczę na ekranie (1900x1280) różnicę w porownaniu ze zdjęciem 12MP. Odbitek nie robię.
    To po co Ci te 20mp ??

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    - dać sobie spokój i robić zdjęcia tym, co mam.
    A co masz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    To po co Ci te 20mp ??
    Właście no to pytanie szukam odpowiedzi. Chciałbym by obrazek był lepszy od tego, który mogę zrobić dzisiaj. Mam na myśli oczywiście rozdzielczość, a nie artyzm Jakiś onanizm sprzętowy w ty pewnie jest, ale bez przesady , stad pytanie o sens całej operacji.

A co masz?
    D3.
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 30-05-2010 o 14:09
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Chłopie , jeśli zdjęcia oglądasz na monitorze i potrzebujesz 20mpx to ja Cię chyba zupełnie nie rozumiem. Gdybyś robił jakieś ogromne wydruki to owszem. Ale Ty, jak sam piszesz, druków żadnych nie robisz. Zlituj się z tymi pixelami

Domyślnie

Hmm... no jakbyś nie miał D3 i dopiero wybierał body pod krajobraz, to można by myśleć o czymś innym. A tak to nie ma sensu IMO. Na monitorze (bez oglądania cropów) nie zauważysz różnicy. Jeśli na dodatek nie masz zamiaru robić odbitek na wystawy to mpx to ostatnia rzecz na którą bym zwracał uwage przy zakupie czy wyborze puszki (no wiadomo, jakieś stare 4mpx odpadają, ale mówimy o współczesnych aparatach).

Poza tym - czego Ci brakuje w D3 przy krajobrazie? Masz w ogóle jakieś doświadczenie w tym temacie? Czy chcesz dopiero zacząć i dlatego myślisz, że D3 się nie nada (bo to reporterski korpus) ?

Domyślnie

minimum 20 Mpx i oglądanie zdjęć tylko na monitorze
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Chłopie , jeśli zdjęcia oglądasz na monitorze i potrzebujesz 20mpx to ja Cię chyba zupełnie nie rozumiem. Gdybyś robił jakieś ogromne wydruki to owszem. Ale Ty, jak sam piszesz, druków żadnych nie robisz. Zlituj się z tymi pixelami
    Nie powiedziałem, ze potrzebuje tylko zapytałem czy to ma sens. Wydruków co prawda dzisiaj nie robię, ale kiedys, kto wie. Czy moze miec to sens w takim kontekscie?

Hmm... no jakbyś nie miał D3 i dopiero wybierał body pod krajobraz, to można by myśleć o czymś innym. A tak to nie ma sensu IMO. Na monitorze (bez oglądania cropów) nie zauważysz różnicy. Jeśli na dodatek nie masz zamiaru robić odbitek na wystawy to mpx to ostatnia rzecz na którą bym zwracał uwage przy zakupie czy wyborze puszki (no wiadomo, jakieś stare 4mpx odpadają, ale mówimy o współczesnych aparatach).

Poza tym - czego Ci brakuje w D3 przy krajobrazie? Masz w ogóle jakieś doświadczenie w tym temacie? Czy chcesz dopiero zacząć i dlatego myślisz, że D3 się nie nada (bo to reporterski korpus) ?
    Jakieś tam lanszafty robiłem, ale, jak powiadam, amator jestem. Nie myślę, że D3 się nie da . Pytam, czy jest sens zainwestować w coś innego, co dałoby jeszcze lepszy efekt ?

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    minimum 20 Mpx i oglądanie zdjęć tylko na monitorze
    Rozumiem, że nie będzie różnicy z 12MP ?
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Powiem tak - mam fufu i robie na 6mpx żeby nie interpolować. Ostatnio z przyciętego pliku (mniej więcej o 1/3) Czornyj wydrukował mi rozmiar 120x50....

Domyślnie

Pawel92, nie zobaczysz różnicy choćbyś pękł. Taka zmiana ma sens tylko w dwóch przypadkach:
    1. Lans
    2. Duuuże wydruki
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    Pawel92, nie zobaczysz różnicy choćbyś pękł. Taka zmiana ma sens tylko w dwóch przypadkach:
    1. Lans
    2. Duuuże wydruki
    Lans mi juz chyba przeszedl jakis czas temu .
    A poważnie, jaaaakie duże ?
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów