Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Deoos Zobacz posta
    Każda zmiana sprzętu czy kolejne zakupy fotograficzne powinny wynikać z tego, że czegoś brakuje Ci w zdjęciach, w ergonomii, itp. Nie powinno się kupować sprzętu na zasadzie: "Mam zamiar kupić sobie lepszy sprzęt, ale jeszcze nie wiem do czego mi się przydadzą zalety opisywane przez producenta". Tak właśnie działa marketing, wmawia Ci, że czegoś tam potrzebujesz. Np że Twój aparat (a przecież masz świetny i większość osób tylko sobie marzy żeby taki mieć) jest już stary, ma mało megapikseli. A to absolutna nieprawda i pewnie nie będziesz potrzebował niczego innego jeszcze przez wiele lat.
    Wybacz, ale marketing niestety nic mi nie wmawia. Sprzęt , który posiadam kupiłem nie przez przypadek, lecz ponieważ go potrzebowałem. Nie sugeruj się tym, ze jestem amatorem. Po prostu nie jestem fotografem zawodowym i nie zarabiam fotografia na życie, choć bardzo bym chciał . To nie ma nic wspólnego ze sprzętem.
    Spróbuję wiec wyjaśnić inaczej o co mi chodzi.
    Jeżeli dzisiaj mogę pewnym typem aparatu zrobić lepsze zdjęcia, zdjęcia których być może już nie będę miał okazji spróbować powtórzyć, to możne warto spróbować coś w sprzęcie zamieszać ?
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Jaki obiektyw chcesz głównie stosować do krajobrazu ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Wybacz, ale marketing niestety nic mi nie wmawia. Sprzęt , który posiadam kupiłem nie przez przypadek, lecz ponieważ go potrzebowałem. Nie sugeruj się tym, ze jestem amatorem. Po prostu nie jestem fotografem zawodowym i nie zarabiam fotografia na życie, choć bardzo bym chciał . To nie ma nic wspólnego ze sprzętem.
    Spróbuję wiec wyjaśnić inaczej o co mi chodzi.
    Jeżeli dzisiaj mogę pewnym typem aparatu zrobić lepsze zdjęcia, zdjęcia których być może już nie będę miał okazji spróbować powtórzyć, to możne warto spróbować coś w sprzęcie zamieszać ?
    No tutaj jest trudność w interpretacji słowa: "warto"... Według mnie nie jest warto, ja bym wolał pieniądze zaoszczędzone dzięki niekupowaniu puszki wydać na obiektyw, filtry. Szczególnie, że zdjęcia oglądasz na kompie i ich nie drukujesz. A nawet jakby Ci przyszło do głowy kiedyś to zrobić to i tak masz świetny sprzęt, który pozwoli Ci na bardzo dobre i duże wydruki.
    Lepiej zaoszczędzić kasę i wydać ją w momencie gdy aparat zacznie Cię ograniczać.
    Nikon D80 | Pentacon Six TL | Mamiya C330s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    Jaki obiektyw chcesz głównie stosować do krajobrazu ?
    Z21/2.8.

Cytat Zamieszczone przez Deoos Zobacz posta
    No tutaj jest trudność w interpretacji słowa: "warto"... Według mnie nie jest warto, ja bym wolał pieniądze zaoszczędzone dzięki niekupowaniu puszki wydać na obiektyw, filtry. Szczególnie, że zdjęcia oglądasz na kompie i ich nie drukujesz. A nawet jakby Ci przyszło do głowy kiedyś to zrobić to i tak masz świetny sprzęt, który pozwoli Ci na bardzo dobre i duże wydruki.
    Lepiej zaoszczędzić kasę i wydać ją w momencie gdy aparat zacznie Cię ograniczać.
    Pewnie tak się to właśnie skończy

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    645 + Phase One.

Po co iść na kompromisy.
    Nie potrafiłbym pewnie nawet tego uruchomić Ale może kiedyś ...
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Kup fuji S5pro i porządne szerokie szkło pod DX
    będzie taniej i jest szansa, że zobaczysz róznicę na monitorze, ale nie w ilości szczegółów bo to niemozliwe,
    zakres, przejscia tonalne, kolory - to są atuty fuji w widoczkach ciezkie do przebicia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igg Zobacz posta
    Kup fuji S5pro i porządne szerokie szkło pod DX
    będzie taniej i jest szansa, że zobaczysz róznicę na monitorze, ale nie w ilości szczegółów bo to niemozliwe,
    zakres, przejscia tonalne, kolory - to są atuty fuji w widoczkach ciezkie do przebicia.
    Hmm - nie jestem pewien czy doradzanie kupna s5 właścicielowi D3 jest rozsądnym posunięciem.

Domyślnie

Z tym S5 to już totalnie bez sensu... jeszcze tym bardziej ten tekst:
    i porządne szerokie szkło pod DX
    skoro autor wątku ma Z21/2.8 to ciekawe skąd weźmiesz lepsze szkło pod DX ja co prawda z tym szkłem mam marne doświadczenia ale to była kwestia tego egzemplarza na 99,9999% bo jak już udało mu się zrobić fotę to jakość super

Pawel92- ja bym na Twoim miejscu nic nie kombinował - D3 + Z21/2.8 to jest solidny komplet - a do przeglądania na ekranie 1000 MPx nie potrzeba jak nie drukujesz jakiś ogromnych formatów to wg mnie nie ma sensu kombinować takie B2 (50x70) to sobie nawet z D80 machniesz takie że będzie suuuuper wyglądać )
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Z tym S5 to już totalnie bez sensu... jeszcze tym bardziej ten tekst:

skoro autor wątku ma Z21/2.8 to ciekawe skąd weźmiesz lepsze szkło pod DX
    Może nie lepsze, tylko szersze - 21mm nawet na FX (nie mówiąc o Dx) to lekka bieda jeśli chodzi o szerokość w krajobrazie.
    S5 do landszaftu świetna pucha (z tym, że rzeczywiście niekoniecznie dla posiadacza D3) - główna wada to rozdzielczość, ale skoro tylko monitor, to spokojnie wystarcza. Nie mówię żeby zmieniać, czy nawet dokupić, bo przy D3 mięknie w 95% przypadków, ale pomimo tego jest to świetna puszka do tych klimatów.

BTW - dla mnie zawsze dobra rekomendacją dla tej puszki był fakt, że Zbigniew Biejat używał Fuji w krajobrazie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    ...
    Pawel92- ja bym na Twoim miejscu nic nie kombinował - D3 + Z21/2.8 to jest solidny komplet - a do przeglądania na ekranie 1000 MPx nie potrzeba jak nie drukujesz jakiś ogromnych formatów to wg mnie nie ma sensu kombinować takie B2 (50x70) to sobie nawet z D80 machniesz takie że będzie suuuuper wyglądać )
    Mariusz888, wszystko wskazuje na to, ze nic nie będę zmieniał. Zrobię "bilans" moich landszaftów na jesieni i .. może znów zacznę się zastanawiać.

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Może nie lepsze, tylko szersze - 21mm nawet na FX (nie mówiąc o Dx) to lekka bieda jeśli chodzi o szerokość w krajobrazie.
    S4INT, 21mm to z uwagi na filtry. A jakby było za wąsko, to zawsze można wyciągnąć N14-24. Choć ten ostatni kiepsko pod światło pracuje ...
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów