Wracając do tematu wątku rozumiem, że u samego Nikona rozrzutów brak, tzn. ISO200 to ISO 200 zarówno w D700 jak i D3s i D3x?
Szukaj
Wracając do tematu wątku rozumiem, że u samego Nikona rozrzutów brak, tzn. ISO200 to ISO 200 zarówno w D700 jak i D3s i D3x?
Ostatnio edytowane przez wilk325 ; 29-05-2010 o 19:18
"Któż jak BÓG!" - Św.Michał
Nie wiem jak wypada porównanie d700/d3x/s, ale np. różnice między d2h a d200 są spore..
zresztą sprawdź tu:
http://dxomark.com/index.php/eng/Ima...rand3%29/Nikon
najdokładniejszy, jak można było się spodziewać d3x,
aha, zakładka oczywiście ISO sensitivity
"Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm
odpal podlinkowaną wyżej stronę DXOmark, powybieraj sobie interesujące cie body i zobacz.
odchyłki bywają, zależy jakie body rozpatrujesz. Rozrzut jest rzędu 1/3 EV, no chyba, że wchodzimy w wartości nieskalibrowane - Lo i Hi, to wtedy bywa więcej![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dzięki za linka...
"Któż jak BÓG!" - Św.Michał
Używam obu.
Po krótce:
D700+Grip = miodzio - grip w D700 jest dopasowany i na tyle wyżłobiony że zdjęcia portrait robi się z przyjemnością. Do tego dodatkowy joystick do przesuwania focus point'a. Rewelka
D900 grip = kicha - w portecie grip jest dostosowany do małych rączek Japończyków i wyślizguje się z ręki, do tego głębsze wyżłobienie na palec serdeczny powoduje że ciężko się trzyma D3s. No i brak joysticka. Aby przesuwać focus point trzeba używać Fn + pokrętłą (oba). Masakra. Fn jest za daleko i palec serdeczny nie starcza (może mam z krótki). W efekcie, jak ci się obsunie z Fn zamiast focus pointa możesz sobie nieumyślnie zmienić ustawienia naświetlenia. A że robię w manualu, to czasami rzucam mięsem.
Do tego stopnia wkurza mnie ten grip że zdjęcia portrait wolę robić d700. Głównie robię fashion shows (wybieg, modelki, itp) i D3s tu poległo
Mniejszy szum przy tych samych ISO w D3s - to lubię, bo organizatorzy fashion shows nie mają pojęcia o oświetleniu i muszę pracować przy f/2.8 1/125 i biegających modelkach, żeby mieć dobre efekty.
Zdecydowanie inny pomiar matrycowy w D3s - nie odkryłem jeszcze zależności, ale przy tych samych ustawieniach w menu i na wihajstrach D3s lubi robić ciemniejsze zdjęcia (np 1/800 zamiast 1/640). Dlatego używam CW area fi 12, co daje podobny rezultat do d700 matrix. dziwna sprawa - chyba że ktoś wniesie coś i mnie oświeci.
dwie karty - dobra sprawa, ale przydałby się zapis równoległy dwukanałowy na zmianę (szybsze opróżnianie bufora)
fps max 9 (11 przy DX) - ale z focusem AF-C dużo mniej - przy ruszających się modelkach
brak oryginalnej osłony na LCD viewer - trzeba dokupić za 30 USD plastik lub za 50 zł przyklejane szkiełko (pasuje z D3)
dodatkowy wyświetlacz pokazuje info o ISO, co w D700 było masakrą, bo trzeba było naciskać ISO klawisz by sprawdzić, lub zaglądać do środka
powiększanie podglądu jest lepsze w d700, klawisze plus i minus = logicznie, w d3s, trzeba przycisnąć i kręcić kółkiem = zabawa
klawisz info w d3s po złej stronie, jak trzymasz za grip w portait, to kciuk nie starcza by sięgnąć na lewą stronę
na razie tyle, dam znać jak sobie coś przypomnę
Greg
Ostatnio edytowane przez GregR ; 01-06-2010 o 00:38
Dzięki za uwagi o sprzęcie, ale następnym razem postaraj się bardziej i pisz proszę po polsku... Te angielskie wtręty są co najmniej nie na miejscu![]()
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
po 20 latach przebywania za granicą niestety mój polski nie jest już perfekcyjny. sorry że Cię to razi. Postaram się w przyszłości
Greg
----------------------------------------------
D700/D3s/14-24/24-70/70-200/Sigma 300-800
Ja od dwudziestu lat mieszkam w Poznaniu, ale nie wtrącam co chwile "tej"![]()
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Skontaktuj się z nami