Szukaj
Kto jemu placi to nie wiem, ale za Twoje brednie zaplaciles sam
Kupiles D40 i wiadomo ze nie napiszesz zlego slowa, bedziesz chwalil pod niebiosa, bo wywaliles na niego kase i za zadne skarby swiata sie nie przyznasz chodzbys wtopil kase. Taka natura ludzi.
Miales w reku D50 ? Miales D70, 80, 200? Pentaxa, Canona w tym samym momencie co D40 ?
Robiles porownania z innymi aparatmi ? Bawiles sie w tym samym swietle i warunkach na tej samej ogniskowej ?
Skoro kupiles D40 to znaczy zes amator. D40 to zabawka ktora moze wprowadzic w swiat luster.
Oceny aparatow zostaw tym ktorzy sie na tym znaja bo nie masz skali porownawczej.
T.
Nowy jestem. Witam wszystkich.
Podzielę się uwagami gdyż rozpatrywałem podobny sprzęt i mam zamiar kupić d40.
Co do wyboru to każdy aparat ma jekieś ograniczenia i zalety. Trzeba je poznać i już. Dodatkowo to, co dla jednego jest zaletą dla innego jest wadą. Wybrać trzeba samemu. Moje priorytety to mały korpus i przyzwoity wizjer. Poniżej uwagi do tego co rozpatrywałem:
1. Korpusy pentaxa/samsunga mają same zalety a kit 18-55 pentaxa jest lepszy od 18-55 nikona. Niestety trzeba liczyć się z hot pixelami już przy 1/30, 1/8 sek. Sprawdziłem to osobiście. Jednym to przeszkadza innym nie. Mnie akurat przeszkadzało. Nawet fantastyczny wizjer ds/1s nie pomógł.
2. 400D/350D – fatalny wizjer.
3. D50 – jak dla mnie cegła, dodatkowo wizjer jak w pkt 2
4. D40 – niezwykle poręczny, całkiem przyzwoity wizjer, nie zauważyłem hot pixeli przy czasach jak w pkt 1.
I tyle. Może to komuś pomoże w decyzji.
To miloa o jakie moje brednie konkretnie ci chodzi? O to ze napisalem ze to bardzo dobry sprzet?
Nawet nie wiesz jak bardzo sie mysliszmialem wczesniej kompakta ktory mial byc super mega fajny a okazalo sie ze jednak nie byl, i bynajmniej nie oszczedzalem go na forum (tyle ze merytorycznie pisalem co mnie boli a nie brednie typu "ten sprzet jest najgorszy na swiecie!" bo komus innemu jego wady nie przeszkadzaly i byl z niego zadowolony i ja to potrafie zrozumiec)
Kazdy sprzet ma jakies zalety i wady a jak czytam posty w tylu "bierz tego on jest zajebisty, idealny itp" albo "tego nie bierz bo to szrot" bez slowa wyjasnienia to wlacza mi sie opcja "ignore" i nie zwracam na to uwagi bo pisza to w wiekszosci fanboye.
Tak, pare razy sie nim bawilem.
nie, nie, NIE! podobnie jak nie bawilem sie canonem 30d, 5d czy pentaxem k10d i wieloma innymi sprzetami ktore byly dla mnie za drogie o pare tysiecy.
Bralem pod uwage nikona d50, canona 350d, ogolnie sprzety oscylujace w granicach 2tysiakow i tylko nimi sie bawilem.
Nie musisz sie o mnie martwic, przed zakupem ogladnalem setki mb sampli, przeczytalem chyba wszystkie dostepne recenzje, porownania, komentarze na forum itp. D40 kupilem w pelni swiadomie bo wczesniej tez zastanawialem sie co do niego podpiac i stwierdzilem ze i tak nie bede inwestowal w foto duzych pieniedzy bo jestem amatorem i najpierw musze dobrze wykorzystac to co mam a nie wydawac grube tysiaki na wyrost. Mi wystarczy dual kit.
Po swietach niektore sprzety poszly ostro w dol ale i tak nie zaluje zakupupewnie teraz jakbym mial kupowac sprzet to bardzo mocno zastanowalbym sie na pentaxem idl2 w dual kicie za 2100.
Smiechnie odkryles ameryki, tak jestem amatorem
ludzi z d50 czy nawet z d70s tez raczej trudno uznac za profesjonalistow :P
A d40 to nie zabawka, dla niektorych kompakt za 1000zl to juz jest porzadny sprzet a ja mam traktowac lustro jako zabawke?![]()
Fajnieto moze jeszcze ktos ma wybrac aparat za mnie wedlug swoich preferencji? sorry ale mam swoj rozum i sam wiem czego oczekuje od aparatu.
Hmm fajnie tez jak jakis "profesjonalista" forumowy bedzie ocenial moj sprzet po tym jak go sobie potrzyma 2 minuty w mediamarkcie w dodatku bez baterii ; ))) co taki profesjonalista moze po tym stwierdzic? ze d40 NIE MA SRUBOKRETA!!!![]()
Oceny profesjonalistow, ktorzy testowali ten sprzet juz poznalem i sa one do siebie podobne (bardzo pozytywne).
Ja kilka lat temu kupiłem lustrzankę Minolta 505si Super z obiektywem Tamrona 28-200 za 2.000 zł co jak na owe czasy było dla mnie dużo. Sama puszka miała dużo różnych bajerów a obiektyw duży zoom - tak na wyrost. Przyznaję, że nigdy nie wyszedłem poza program P a duży zoom w większości przypadków się nie nadawał bo nie nosiłem ze sobą statywu (przy 200 światło 6.3). Teraz to mam problem ze sprzedażą tego zestawu za 500 zł i dlatego uważam, że sprzęt należy kupować na miarę swoich potrzeb i możliwości na daną chwilę, bo być może nigdy w życiu nie dane nam będzie wykorzystać tych możliwości, które oferuje.![]()
pracuję w sklepie gdzie miałem okazję przez parę dni wypróbowac 400d i sony a 100 i pentaxa 100d i olka 400d no i d 50
i powiem krótko w foto siędzę już jakiś czas i sam jak tylko usłyszałem o d40 i zobaczyłem go 1 raz , nazwałem go IDIOT CAMERĄ , ale tym większe było było moje zdziwienie gdy okazało się że efekty pracy na kitowym obiektywie są o wiele bardziej przyjemne niż z cana 400........możecie mówi co chcecie, ale d40 to naprawde bdb aparat a jedyny jego - to właśnie brak współpracy ze standardowym f-af, ale jest kilka dobrych i wcale nie drogich szkieł z af-s........................zanim się wypowiecie weżcie aparat do ręki i zprawdzcie.
Coś takiego 1 aparat i tyle zamieszaniaKolega co post zakładał już pewnie kupił lustrzankę i nie widzę sensu się sprzeczać, wiadomo że w Nikonach do ok. 2500 zł najlepszy jest D70s(bez s), później obkrojona jego wersja (model niżej) D50 (czemu zabrali 2gie pokrętło
!!) i D40 obkrojona wersja D50.
D50T17-35 N28-80 S70-300 | Pstrykam bo lubię i tyle
a pokaż mi gdzie wyczytałęś że d 40 to okrojona wersja d 50.....tu się mylisz, jak już to raczej okrojona wersja d 80 , a ajk sugerujesz się cyferkami to e 500 jest pewnie lepszy od e 400 co?
poczytaj, a najlepiej weż tak jak ja oba te aparaty do ręki i dopiero wypowiadaj swoje mądrości...
Skontaktuj się z nami