Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noktoto Zobacz posta
    D40 też ma ISO3200, podnoszenie lustra laikowi raczej nie jest potrzebne, przewaga jednego pomiaru matrycowego nad drugim to dyskusyjna sprawa.
    ma 3200?? to dlaczego nie wymieniaja tego np. tu http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu...783&idZestaw=0
    podnoszenie lustra- niepotrzebne dzisiaj, a kto wie co będzie jutro? w każdym bądź razie, lepiej miec, niż nie miec. Robienie makro ze statywu, telezoomem, czy standard zoomem przy długich czasach ze statywu-to chyba nie jest fotografia tylko dla "profi" i super wtajemniczonych?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    ma 3200??
    Ma i na stronie ktora podales w specyfikacji tez o tym pisza
    "Czułość ISO - auto, 200-1600 co 1EV, możliwość ustawienia czułości o jeden stopień wyższej od 1600"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    ma 3200?? to dlaczego nie wymieniaja tego np. tu http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu...783&idZestaw=0
    podnoszenie lustra- niepotrzebne dzisiaj, a kto wie co będzie jutro? w każdym bądź razie, lepiej miec, niż nie miec. Robienie makro ze statywu, telezoomem, czy standard zoomem przy długich czasach ze statywu-to chyba nie jest fotografia tylko dla "profi" i super wtajemniczonych?
    ISO3200 w D40 jest w trybie HI 1 ( http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page2.asp ), nie wiem dokłądnie jak to wygląda ale jest. Na zasadzie "co będzie jutro" to warto od razu w D200 albo lepiej D2Xs zainwestować. A swoją drogą podnoszenie lustra nie jest niezbędne do robienia zdjęć makro ze statywu, telezoomem itd.
    Ostatnio edytowane przez noktoto ; 09-01-2007 o 00:40

Domyślnie

"Fiat to chyba najgorszy produkowany na swiecie samochod.": Mozna tak powiedziec, ale rozejrzyjcie sie po ulicach - jest po prostu tani, a "taniosc" nie bierze sie bynajmniej z niczego. Brak srubokreta to problem, zwlaszcza przy lichym wizjerku. Ale nie jest zle - jasna 30 sigmy mozna kupic z HSM, albo N 105 AFS VR Macro. Tylko jak kogos interesuja takie szkla, to raczej nie do D40. Ale mozliwosc jest. I blagam, nie rozgrzebujcie znowu tematu, ktory byl juz walkowany wzdluz i wszerz... Krajst!
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

No tak to jest, że kontrowersyjne rozwiązania to dobry temat do zażartych, niekończących się dysput

Domyślnie

A swoją drogą podnoszenie lustra nie jest niezbędne do robienia zdjęć makro ze statywu, telezoomem itd.
    nie jest niezbędne?-pewnie, że nie ale zrób ostre zdj. przy zoomie 300mm i czasie np.1/30s ze statywu-> niech będzie nawet Manfr.055Pro przy wyciągniętej max.kolumnie Albo macro, w nietypowym ustawieniu statywu-a więc mało stabilnym-przy czasach 1/8,1/15,1/30s.-trudno no nie? bez dodatkowych zabiegów usztywniających cały zestaw:aparat+statyw

Domyślnie

Pewnie że w takich sytuacjach podnoszenie lustra jest bardzo przydatne, obawiam się jednak, że potencjalnie użytkownicy D40 niezbyt często robią takie fotki (szczególnie to makro w nietypowym ustawieniu) :P
    Ostatnio edytowane przez noktoto ; 09-01-2007 o 02:30

Domyślnie

Pewnie że w takich sytuacjach podnoszenie lustra jest bardzo przydatne, obawiam się jednak, że potencjalnie użytkownicy D40 niezbyt często robią takie fotki :P

I tu jest sedno sprawy. Żaden amator wiedzący do czego służy (D)SRL nie kupi tak pokastrowanego korpusu, bo na każdym kroku będzie go ograniczać. Kupi go natomiast cała armia pstrykaczy, która nawet nie zdaje sobie sprawy, że tam można inne szkło podpiąć. A jak się dowie, to stwierdzi że rękę trzyma w nocniku, bo to co by mu pasiło to nie ma w wersji AF-s lub jest za taką kasę, że lepiej body zmienić. Ważne że jest duży telewizor i ładnie fotki widać, bo wskazania światłomierza, a później histogram to dla niego "black magic".

Nieliczne wyjątki tylko potwierdzają regułę.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    I tu jest sedno sprawy. Żaden amator wiedzący do czego służy (D)SRL nie kupi tak pokastrowanego korpusu, bo na każdym kroku będzie go ograniczać. Kupi go natomiast cała armia pstrykaczy, która nawet nie zdaje sobie sprawy, że tam można inne szkło podpiąć. A jak się dowie, to stwierdzi że rękę trzyma w nocniku, bo to co by mu pasiło to nie ma w wersji AF-s lub jest za taką kasę, że lepiej body zmienić. Ważne że jest duży telewizor i ładnie fotki widać, bo wskazania światłomierza, a później histogram to dla niego "black magic".

Nieliczne wyjątki tylko potwierdzają regułę.
    Hm a to dziwne bo ja wiem ze do d40 mozna podpiac inne szla ba wiem nawet ktore beda chodzily z af a ktore nie. I w dalszym ciagu nie czuje zeby mnie cos ograniczalo. D40 jest dla poczatkujacych i ja za takowego sie uwazam, ponad to mysle ze na dzien dzisiejszy to raczej ja ograniczam sprzet a nie on mnie. Masz racje ze d40 kupi armia pstrykaczy poniewaz sam za takowego sie uwazam moze jak nabiore doswiadczenia oswoje sie ze sprzetem i fotografia wciagnie mnie na serio to zrewiduje swoje poglady ale narazie d40 + dualkit = az nadto dla mnie.

PS. do czego sluzy podnoszenie lusta? :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GTM Zobacz posta

PS. do czego sluzy podnoszenie lusta? :P

Przeczytaj ostatnie zdanie mego poprzedniego postu

Co do meritum:
    Nie podnoszenie lustra, tylko wstępne podniesienie lustra. Lustro porusza sie dosyć szybko i wprawia korpus w drgania. W normalnej pracy nie jest to odczuwalne (widziane na fotach), ale są sytuacje kiedy już to widać (czasy w okolicach 1/15 i długa ogniskowa, lub duże odwzorowanie). I w takich sytuacjach MLU ratuje dupę. Podnosisz wpierw lustro czekasz aż drgania wygasną i dopiero potem wyzwalasz migawkę.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów