Nic tu nie widzę na poparcie tej śmiałej teorii
Chyba mylisz szum z matrycy z ostrością i bokehem jaki dają różne szkła.
pzdr
Szukaj
Nic tu nie widzę na poparcie tej śmiałej teorii
Chyba mylisz szum z matrycy z ostrością i bokehem jaki dają różne szkła.
pzdr
tu już przy iso 1250 - widać zwłaszcza różnicę około cyferek 40 na liczniku, w wypadku 1 fotki te różnicę już są bardzo duże (wszystkie fotki przy tych samych parametrach) zaczęło mnie to interesować w momencie dy w tych samych warunkach robione zdjęcie część była akceptowalnych a część wymagała już odszumiania, później zobaczyłem regułę, że dotyczy to pewnych obiektywów i jest to powtarzalne - ale powtarzam - to jest MOJA OPINIA
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Przyznam, że ja też na tych fotkach nie dostrzegam zależności między zastosowanym szkłem a wyglądem szumu. Nie napisałeś nawet, jakimi szkłami robiłeś te fotki. Wg mnie szum z D200 na wyższych ISO ma różną gramaturę, gładkość etc w zależności od zastosowanego obiektywu. Napewno nie ma zależności między zastosowanym szkłem a ilością szumu.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
wszystkie fotki zostały zrobione przy tej samej czułości i tych samych parametrach naświetlania - więc wszystkie fotki są robione dla tego samego iso ale różnymi obiektywami i teraz jeszcze raz zobacz na szybkościomierz - wszystko było robione przy iso 1250, może to moje odczucie ja widzę różnicę
18-200 nikon
35/1,8 nikon
50/1,8 nikon
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
W sumie to ja odgrzebałem temat różnic w szumach przy zastosowaniu różnych obiektywów. Nie potrafię stwierdzić czy faktycznie nowe obiektywy w jakiś sposób ingerują w nastawy puchy, bo szczerze mówiąc nie znam się aż tak na mechanizmach w d200. Jedno wiem na pewno, bo sam się o tym przekonałem. D200 generuje zdjęcia o różnych poziomach szumu korzystajac z różnych obiektywów (te same kadry, nastawy puchy) Dlatego ze zdziwieniem czytałem posty o ludziach, którzy focą d200 na iso 800 i są zadowoleni z obrazków.
cały pic polega myślę na tym, że różne szkła mają różną rozdzielczość + inaczej przenoszą kontrasty. D200 jak większość innych obecnie dostępny DSLRów, interpoluje obraz biorąc (opisywał to dokładnie JK). W dużym uogulnieniu,przy tej interpolacji brane są pod uwagę piksele sąsiadujące ze sobą. przy wyższych czułościach dla częściowego wyeliminowania zakłóceń (szumu) może być brany pod uwagę sygnał z większej ilości sąsiadujących pikseli (większe rozmycie, ale mniejsze szumy). Jeśli więc obraz na matrycę jest rzutowany przez "miękkie" szkło, to potęguje się rozmycie spowodowane takim sposobem interpolacji i ostatecznie otrzymujemy bardzo kiepską jakość obrazu. Podobnie ma się sprawa z przenoszeniem kolorów, kontrastów przez szkło i wpływem tego na końcowy obraz.
Generalnie - jakość obrazu każdego aparatu zależy od jakości obiektywuW d200 na wyższych iso ta zależność jest potęgowana
![]()
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 03-06-2010 o 22:43 Powód: orto.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Właśnie jestem po przesiadce z D70s na D200. Nie widzę większej poprawy jeśli chodzi o wysokie iso, lepszy obraz na iso niskim - 100-200. Wizjer jest większy, LCD, rozdzielczość i szybszy AF.
To jest typowe "spłycenie" tematu. opisujesz bezpośrednio wizualne czynniki. Na takiej podstawie można powiedzieć że Nikon D5000 jst lepszy od D200 bo ma mniejsze szumy i ma odchylany LCD, nie mówiąc już o LifeView. Pamiętaj że wraz z D200 otrzymujesz:
- profesjonalną trwałość migawki i podzespołow mechanicznych
- uszczelnianie przed zamoczeniem
- możliwość współpracy z obiektywami manualnymi
- szeroki zakres programowania aparatu wraz z modyfikacją profilu kontrastu i WB
Ja też miałem D70s i przesiadka na D200 to milowy krok technologiczny.
Rarog, nie każdy to zauważy, moze jemu wcale nie jest potrzebny uszczelniony korpus, ani możliwosć współpracy ze szkłąmi manualnymi
mam d70s, mialem d200 rękach, mz d70s lepiej leży w dłoni, więcej nie powiem bo widziałem go tylko 'przelotnie' ale bardzo rzucił mi się w oczy duuży górny wyswietlacz (w porównaniu do 70-ątki)
ps. moja wypowiedz nie jest po to aby jakoś wywyższyć d70s nad d200, to tylko proste uwagi po możliwości obejrzenia d200 (z 1min bo kumpel sie na pociąg spieszył),
piszę to, zanim zaczniecie po mnie jechać..![]()
Ostatnio edytowane przez bober. ; 22-05-2010 o 21:11
Nie no nie przesadzajmy. Miałem D70s dwa lata, D200 mam od dwóch lat. Praktycznie wszystko w D200 jest dużym krokiem do przodu.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Skontaktuj się z nami