Close

Strona 69 z 223 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 2222

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mduraj Zobacz posta
    Problem w tym, że D200 nie ma następcy. D300 i D700 nie mają ISO 100, więc nie można uznać za pełnoprawnego następcę. Nie widzę zysku z przesiadki na nowszy model chyba, że byłby to D3x, ale to inna kategoria cenowa.
    Czy tylko iso ma decydować o tym, czy jakiś model jest, czy nie jest następcą? Myślę, że nie. Gdybym miał myśleć podobnie, chyba nigdy nie kupiłbym sobie D3x i robiłbym do końca życia z d200. Gdybym był bardziej praktyczny, szybko zamieniłbym d200 na d300, bo ten ostatni zbyt wiele zalet nad d200.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pateb Zobacz posta
    Czy tylko iso ma decydować o tym, czy jakiś model jest, czy nie jest następcą? Myślę, że nie. Gdybym miał myśleć podobnie, chyba nigdy nie kupiłbym sobie D3x i robiłbym do końca życia z d200. Gdybym był bardziej praktyczny, szybko zamieniłbym d200 na d300, bo ten ostatni zbyt wiele zalet nad d200.
    Wbrew pozorom, to dwa różne aparaty. Ja jednak bym ich nie porównywał, choć w kategoriach bezwzględnych D300 jest napewno "lepszym" aparatem. Najlepiej mieć oba.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Gdybym miał wybierać pomiędzy D300 a D200 w zastosowaniu tylko do plenerów to z pewnością wybrałbym D200. Jak dla mnie kolory są takie realistyczne... Magia CCD.

Domyślnie

We wrzesniu zeszlego roku zastanawialem sie na co zamienic moja D60. Myslalem nad D90 i D300. Wybralem D200 i to byl swietny wybor. Znalazlem 2 letni aparat z przebiegiem 5tys zdjec. I jestem z niego bardzo zadwolony.
    Reed
    Stopka w remoncie
    Flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Kolory w D200 ładniejsze niż w D300? Hm.
    Moje doświadczenie z przesiadki z D200 na D700 było takie, że wreszcie zobaczyłem sensowne kolory produkowane przez cyfraka. D200 bardzo lubiłem, nie powiem, ale kolory to miał mizerne, oj mizerne.
    Nie kolory mizerne ale obróbka :P
    D200 wymaga umiejętnego postprocessingu.

Domyślnie d200 - same zachwyty ;)

Moje trzy grosze, choć już to tu pisałem chyba rok temu. Większość projektów zarobkowych foce D3s ale gdy przychodzi do oderwanie się od pracy i ruszenia w krajobrazowy teren to tylko D200 (wszystkie moje krajobrazy na tym forum to 85% D200 a reszta z zamierzchlych dni z D70)- nigdy nie pozbede się tej puszki, zreszta D70 tez jeszcze w szafce ale to już z sentymentu. Wiec Reasumujac D200 w krajobrazie wymiata, a ze DX to plecak kręgosłupa nie urywa, czego nie powiem o powrocie z sesji z D3s i jego FX szklarnią. Po prostu niema narzędzi uniwersalny. Tyle mam na ten temat do dodania.
    Ostatnio edytowane przez camrak ; 23-03-2011 o 13:38 Powód: Dopisek
    Pozdrawiam: Camrak
    Down Under - the place to be!

Domyślnie

O i to jest sensowna opinia... ja gdyby nie kasa to nigdy bym nie sprzedał S10-20/4-5.6+D200 bo do krajobrazu były genialne... więc podpisuję się pod tym w 100%
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez camrak Zobacz posta
    Moje trzy grosze, choć już to tu pisałem chyba rok temu. Większość projektów zarobkowych foce D3s ale gdy przychodzi do oderwanie się od pracy i ruszenia w krajobrazowy teren to tylko D200 (wszystkie moje krajobrazy na tym forum to 85% D200 a reszta z zamierzchlych dni z D70)- nigdy nie pozbede się tej puszki, zreszta D70 tez jeszcze w szafce ale to już z sentymentu. Wiec Reasumujac D200 w krajobrazie wymiata, a ze DX to plecak kręgosłupa nie urywa, czego nie powiem o powrocie z sesji z D3s i jego FX szklarnią. Po prostu niema narzędzi uniwersalny. Tyle mam na ten temat do dodania.
    Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    O i to jest sensowna opinia... ja gdyby nie kasa to nigdy bym nie sprzedał S10-20/4-5.6+D200 bo do krajobrazu były genialne... więc podpisuję się pod tym w 100%
    Jak już krajobraz i żeby "nie było za ciężko", to może ... 5D2 Nikkory do niego pasują
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Eeee ja tam wolę jednak D200 jak mam brać 5D MkII to równie dobrze mogę nieść D700 po za tym mnie osobiście to najbardziej było szkoda sprzedawać Sigmę - to jest G E N I A L N E szkło do krajobrazu
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

No widzicie co człowiek to inna opinia, jedni wolą kolory z D700, inni z D300, jeszcze inni z D200

Hmm, ja powiem tak, miałem D70, D70s, D80, D90, i D200 mam teraz... I kolory najbardziej to mi sie podobały z..... D80. A jeszcze z moją stałką N35 1.8 to już jest cudo połączenie. Zresztą wszystkie sesje plenerowe dziewczyn robiłem z żonką takim tandemem, i sprawdzał się genialnie - nie zakładałem stałki do D200 choć go miałem, lepszy do tego celu był D80. Dziś gdybym nie potrzebował pancernej puszki, robiłbym zdjęcia hobbistycznie nie w ciemnościach tylko w dzień, kupiłbym sobie zestaw D80 + N35 1.8 + ewentualnie jakiś tani kit zoom żeby mieć szeroki kąt na domowe rodzinne imprezki. i byłbym bardzo szczęśliwy. Zdjęcia z tego wychodzą super, jeszcze jak sie pobawisz w LR... miodzio

Jeśli chodzi o D200 to wg mnie kolory w dzień przy niskim ISO są troche gorsze. Już tylko jak podepnę N35 i popatrzę na wyświetlacz po zrobieniu zdjęcia to odrazu widać różnicę, zdjęcia są takie jakby ciemniejsze, żółtsze (gorszy AWB?) i ogólnie gorzej wyglądają, z D80 mogłem pokazywać gościom na weselu fotki zaraz po zrobieniu, z D200 najpierw oglądałem sam bo różnie to bywało.. Plus jest taki że jak się zdjęcie wsadzi na kompa to ta duża różnica sporo maleje, ale dalej jest moim zdaniem ciut na minus w stosunku do D80. D80 to prostszy i tańszy sprzęt, ale portrety w plenerze robi ładniejsze w połączeniu choćby z N35 1.8. Za to D200 ma bardzo celny i sprawny AF. Robiłem na weselu zdjęcia podczas całkowicie zgaszonych świateł gdzie jedynie kilka zielonych i niebieskich laserów rozświetlało salę więc widać było tylko dym i czarne kontury osób. Moja asystentka żonka z D80 opuściła ręce, bo nie dała rady zrobić 1 fotki. Ja na D200 ustawiałem ostrość bez problemu i zdjęcia wyszły nawet nawet D200 ma wygodniejsze przyciski, jest cięższy, lepiej leży w dłoni, po przesiadce z D80 i poużywaniu D200 przez kilka miesięcy, kiedy brałem D80 to ręki to sie czułem jak był brał kompakcik.. Do focenia ludzi w dzień jakimiś jasnymi stałkami polecam D80, do wszystkiego innego - D200. Oczywiście w budżecie do 1300-1500zł, bo w budżecie do np 1800zł jak ktoś robi koncerty czy ciemne kościoły to wyższe użyteczne ISO w D90 będzie bardziej przydatne niż kolory z D80/D200.

Zastanawia mnie jedno, czy wam wszystkim kolory z D200 podobają się już po zrobieniu fotki jak je wrzucacie na kompa? Mówię o RAWach... Pytam, bo mi żadne zdjęcia z aparatów które miałem, w tym i D80 i D90 i D200 surowe mi się nie podobają, kolory są blade, zdjęcia nie mają kontrastu.. Dopiero solidny postprocessing moim zdaniem potrafi zdjęcia przerobić na coś ślicznego. Oczywiście podtrzymuję zdanie że surowe zdjęcia z D80, jak i obrobione zdjęcia z D80 są lepsze od D200 (to moje zdanie oczywiście), ale tych surowych RAWów kontrastowych i kolorowych raczej nazwać nie można

Przeglądnijcie zdjęcia z D80 które podlinkowałem wyżej, nie ma tam praktycznie fotki z D200, wszystko D80 + N35, ew. kilka najstarszych na końcu jeszcze z tamronem 17-50 2.8, może nie są super bo do super zdjęć to im dużo brakuje, ale jak na zestaw za 1500zł to myślę że są jak najbardziej ok, fotki z D200 czy D90 nawet po obróbce wyglądają ciut gorzej. Dlatego D80 uważam za najlepszy kolorystycznie aparacik z tych co miałem.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 23-03-2011 o 15:16
    ;]

Strona 69 z 223 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119169 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów