Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: F70 czy F75?

Domyślnie

no to dzięki rozmawiałem ze znajomą, i jeszcze wasze wypowiedzi na forum. będe polował na nikona f70 lub f80. pozdrawiam i dzięki napisze jak już coś kupie

Domyślnie

Pamiętaj że F80 nie mierzy światła z obiektywami manualnymi a F 70 tak

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Tak tylko wtrącę, że Jacek_Z ma rację...
    Im wyższa cyfra, tym wyższy (nowszy) model. Szkopuł w tym, że te, o których szanowni koledzy tutaj rozprawiają, to nie są nikony oznaczone cyfrą i do nich ta zasada nie ma zastosowania... 70, 75 itp. to liczby
    A tak poza tym, to zdecydowanie F70 polecam

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Tak tylko wtrącę, że Jacek_Z ma rację...
    Im wyższa cyfra, tym wyższy (nowszy) model. Szkopuł w tym, że te, o których szanowni koledzy tutaj rozprawiają, to nie są nikony oznaczone cyfrą i do nich ta zasada nie ma zastosowania... 70, 75 itp. to liczby
    A tak poza tym, to zdecydowanie F70 polecam

Pozdrawiam
    Tak dla uściślenia - "5" i "0" po "7" w tych liczbach to cyfry.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Zauważyłem jeszcze jedną dość dziwną zależność - wyższa ostatnia cyfra w oznaczeniu amatorskich korpusów przy jednakowej pierwszej oznacza niższy, chociaż nowszy model:
    F55 niżej niż F50, F65 nizej niż F60, F75 nizej niż F70.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    wyższa cyfra - wyższy model. więc bierz 75.
    tylko że cana jest teraz kiepsko powiazana z modelem. Możesz czasami taniej dostać 80, a drożej 65.Pisze o kupnie uzywek, bo w sklepie lepszy jest droższy. Na alledrogo niekoniecznie.

dotychczas uznawalem cie za kogos kto ma dobre pojecie o sprzecie, a tu takie cos ?! albo nie masz pojecia o w/w modelach, albo chcesz wywolac burze, albo piszac to miales 5%o alkoholu we krwii

f75 jest nowszy, ale wyglada jak zabawka z odpustu. z tych 2 polecam f70 ze wzgledu na solidnosc

Domyślnie

przyznałem sie nieco zartobliwie do błędu wcześniej.
    fakt, nie powinienem sie wypowiadać w sprawach body analogowych (i cyfrowych) z niskich serii. Miałem z nimi do czynienia poradycznie i tylko z niektórymi. Na moje usprawiedliwienie jest tylko fakt, że te 55,65 i 75 są jedynymi wyjątkami w całej historii wszystkich serii nikona: F-F6, FM-FM3, F301-801, F50-F100, D40-D80, D100-D200, D1-D2. Wszędzie, w każdej z tych serii wyższy numer jest generalnie lepszy. A tu okazuje F55-75 są osobną serią, a nie mieszczą się w serii F50-F100.
    Co one mają gorszego? (55 od 50, 65 od 60 i 75 od 70) Chodzi o funkcje, a nie o obudowę - bo tego nie uznam
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    przyznałem sie nieco zartobliwie do błędu wcześniej.
    fakt, nie powinienem sie wypowiadać w sprawach body analogowych (i cyfrowych) z niskich serii. Miałem z nimi do czynienia poradycznie i tylko z niektórymi. Na moje usprawiedliwienie jest tylko fakt, że te 55,65 i 75 są jedynymi wyjątkami w całej historii wszystkich serii nikona: F-F6, FM-FM3, F301-801, F50-F100, D40-D80, D100-D200, D1-D2. Wszędzie, w każdej z tych serii wyższy numer jest generalnie lepszy. A tu okazuje F55-75 są osobną serią, a nie mieszczą się w serii F50-F100.
    Co one mają gorszego? (55 od 50, 65 od 60 i 75 od 70) Chodzi o funkcje, a nie o obudowę - bo tego nie uznam
    Podaje "pierwsze z brzegu" przyklady:
    F50 - czas synchronizacji blysku 1/125, pomiar TTL, wizjer 0,78x, pole widzenia 90%; F55- 1/90s, brak pomiaru TTL blysku lampy zewn., brak mozliwości recznego ustawiania czulości, wizjer 0,60-0,68, pole widzenia 89%
    F60 - czas synchronizacji błysku 1/125s, wizjer - 0,69-0,74x, pole widzenia wizjera 90%; F65 - 1/90s, wizjer 0,60-0,68x, pole widzenia wizjera 89% brak mozliwości ręcznego ustawiania czulości
    F70 - czas synchronizacji blysku 1/125s, wizjer 0,77x, pole widzenia 92%, migawka 30s-1/4000s, zakres dzialania pomiaru swiatła -1-20EV, współpracuje praktycznie ze wszystkimi obiektywami z bagnetem Nikona, szybkość zdjęć seryjnych 3,7 kl/s ; F75 - czas synchronizacji błysku 1/90s, wizjer 0,60-0,68, pole widzenia 89%, migawka 30s-1/2000s, zakres działania pomiaru światła 1-20EV, zdjecia seryjne 1,5 kl/s, brak możliwości ręcznego ustawiania czułości
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

OK, przyjmuje do wiadomości. czyli m.in wsadzili gorsze migawki i zmienili ukłac optyczny lustra/pryzmat przy okazji słabszej obudowy. Zaoszczędzili.
    Do tej pory okrojone wersje miały niższe numery - jak d40 któremu ujęli silnik itd. A tu okroili, a numer dali wyższy - nieładnie.
    Przepraszam wprowadzonych w błąd moja wypowiedzią.
    Moim niewielkim usprawiedliwieniem jest to, że Nikon postąpił niekonsekwentnie po raz pierwszy w tej materii - i jak do tej pory jedyny.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach Awatar dziki_lysy
    Miasto
    Poznań / Gorzów

Domyślnie

proponuje zeby ktos kto na prawde zna sie na analogach nikosia zrobil ich drzewo genealogiczne z porownaniami co sie wywodzi od czego i czyim jest nastepca/poprzednikiem...
    mysle ze takie zestawienie znalazloby duze uznanie szczegolnie w oczach poczatkujacych uzytkownikow planujacych zakup analogowego lustra

pozdr
    dziki_lysy

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów